A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Nyelés

Nyelés

  2005.05.16. 18:26


A szklerózis multiplexszel kapcsolatos beszéd nehézségek gyakran állnak összefüggésben nyelési rendellenességekkel, melyek orvosi neve „dysphagia”. Ez az SM egyik ritka komplikációja, és nagyon sok embernél csak fellángoláskor fordul elő.

Azok az emberek, akiknek problémáik vannak a nyeléssel gyakran késleltetést, tapasztalnak a nyelési reflexnél. Az ételt nehéz lehet lenyelni, extra erőfeszítést az igényel a falat lejuttatása. A páciens úgy érzi, gombóc van a torkában étkezés közben. Ennek eredménye a fulladás, köpési inger, állandó torokköszörülés vagy étkezés közbeni, esetleg utáni köhögés lehet. Néhány esetben gyenge hang is mutatkozhat.

A nyelési nehézségek fokozatosan súlyvesztéshez, sőt akár tüdőgyulladáshoz is vezethetnek. Orvosnak kell értékelnie a páciens nyelési hiányosságait, ha a fenti események bármelyike előfordul.

A nyelési nehézségek típusai

Három hiányosság fordul elő a szklerózis multiplexnél, mely problémákat okozhat a nyelésnél:

1.                  Inkoordináció – A száj és torok izmai nem működnek együtt egymással.

2.                  Gyengeség – A száj és torok izmainak meggyengülése, az étel áthaladását lassúvá és nehézzé téve.

3.                  Érzékelés elvesztése – Az étel jelenlétének korrekt érzékelése a szájban vagy a torokban nehézzé válik.

Egy beszéd patológus vagy egy fül-, orr-, gégész specialistával kell konzultálni, amikor nyelési probléma jelentkezik. Annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni a problémát, „videofluoroszkópiás” vizsgálatot kell végrehajtani. Ez a módszer lehetővé teszi az orvos számára a torok működését nyeléskor.

A nyelési rendellenességek kezelési

Nagyon sok lépést lehet tenni a nyelés megkönnyítésére. Például, egy beszéd patológus megtaníthatja az embereknek azokat a gyakorlatokat melyek száj és torok izmainak „újratréningezését” és a koordináció javítását célozzák. A testhelyzetet is meg lehet változtatni, hogy segítse az étel mozgását – az érintett személynek mindig egyenesen kell ülnie evés közben.

A különböző étel választási lehetőségeket is számításba kell venni. Ha súlyvesztés is előfordul, jobb tápértékű étrendet kell tervezni a jó egészség és megfelelő súly megőrzése érdekében. A kisebb falatok, a kisebb étkezések és a gyakrabban történő evés is előnyösek lehetnek. Az ivás és az evés váltogatás étkezés közben segíti az étel mozgásban tartását és megkönnyíti a nyelést, megakadályozva a falat lelassulását.

Étel előkészítés

Az étel előkészítés legalább ennyire lényeges. Az ételek textúráját meg lehet változtatni, szafttal, vagy erőleves kivonattal, megnedvesítve azokat. Ezzel ellenkezőleg az étel laktatóbbá lehet tenni valamilyen sűrítő anyaggal. Azok az ételek, melyek hajlamosak a torokban maradni – mint a tejtermékek - fokozhatják a nyelési nehézségeket. A különböző hőmérsékletű ételek és italok szintén elősegíthetik a könnyebb nyelést a nyelési reflex stimulálásával.

A tápanyag felvétel mellett, az étkezések hagyományosan a relaxáció és a társadalmi élet időszakai is. Nyelési rendellenesség azonban megzavarhatja egy személy élvezetes evését. Egy beszéd patológussal történő konzultáció a problémáról létfontosságú az étkezés közben komfort helyreállításához. Bár az érintett személy nyelésén segíthetnek az ilyen terápiák, a családtagoknak és gondozóknak meg kell tanulniuk a Heimlich manővert, mint további biztonsági intézkedést.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média