A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Beszéd

Beszéd

  2005.05.16. 18:25


A beszéd rendellenességek a szklerózis multiplexesek körében nem olyan gyakoriak, mint az egyéb tünetek, és a gyógyszerek ezekre a tünetekre általában hatástalanok. Jelenleg a beszédterápia az egyetlen alkalmazott kezelés az ilyen kondíciók kezelésére. Ez a megközelítés előnyös lehet, de minél előbb fedezi fel a problémát, és kezdik el a kezelést, annál jobbak a kilátások.

Elsődlegesen, a szklerózis multiplexnél előforduló beszéd rendellenességek olyan enyhék lehetnek, hogy senki nem veszi észre. Az idő múlásával a beszéd problémák fokozatosan érzékelhetővé válnak és a kezelésük tanácsos, lehet.

A beszéd rendellenességek fajtái

A dysarthria a beszédzavar egyik típusa, mely hatással van egy személy kiejtésére és beszédritmusára. Ez az állapot a beszéd elmosódottságát okozhatja, mintha az érintett személy alkoholt fogyasztott volna. A beszédritmusa is megváltozik, a szavakat gyorsakká, gyengévé vagy szakadozottá téve. A dysarthriát más betegségek is előidézhetik, melyeket először ki kell zárni, mielőtt a szklerózis multiplexet lehetne feltételezni az okozójaként.

Nem mindenki, aki ilyen beszéd rendellenességgel találkozik, érti meg a szituációt, és rosszul értelmezhetik az okot. Egy felirat magánál tartása, vagy egy jelzés műszerfalra rögzítése, mely röviden megmagyarázza az okot, elkerülheti a félreértéseket. Ez különösen nagy segítséget jelenthet, ha mentők, tűzoltók, vagy rendőrök állítanak meg egy ilyen problémával rendelkező személyt.

A szkennelés egy másik beszéd rendellenesség, mely megtalálható a szklerózis multiplexnél. Az érintettek kitörésszerűen vagy rángatózó stílusban beszélhetnek. A szavak robbanásszerűen törhetnek elő. Ez a rendellenesség általában nem fordul elő egyéb állapotoknál, ezért gyakran az SM egyik jelző tünete.

Amennyiben valaki remegést tapasztal, beszédjét is érintettnek találhatja. Az ajkak, nyelv, állkapocs vagy akár a torok és a légzés fölötti kontroll elvesztése zavart okozhat az érintett személynél a hangok kiejtésének vagy hangerejének szabályozási képességében.

Beszédterápia

Bár az SM által előidézett beszéd rendellenességek maguktól is eltűnhetnek, beszédterapeutával kell konzultálni, ha a probléma néhány hónapnál tovább fennáll. Egy terapeuta segíthet mind a dysarthria, mind a szkennelés esetében, lelassítva az érintett személy beszédét, miközben megtanítja odafigyelni a helyes kiejtésre és artikulálásra. Számos különböző szájgyakorlat ismétlése is előnyösnek bizonyulhat az izmok koordinációjának fenntartásán keresztül.

Egyéb terápiák, közé tartozik a felfokozott beszéd lelassítása. A ritmus javítására, a terapeuták gyakran alkalmaznak úgy nevezett ritmustáblát, melyet a páciens használ, hogy meghatározott pontokra mutasson a táblán, és ezzel egy időben beszéljen. Súlyos esetekben egy betűket, szavakat és képeket tartalmazó kommunikációs táblát, vagy fejlettebb elektronikus rendszereket lehet alkalmazni.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média