A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Zsibbadás

Zsibbadás

  2005.05.16. 18:05


A zsibbadás fajtái

Az SM nagyon gyakori tünete a zsibbadás, gyakran a végtagokon vagy a törzsön keresztbe, övszerűen jelentkezik. A zsibbadást négy kategóriába lehet sorolni:

1.    Paresthesia Tűszúrásszerű, bizsergő, zsibongó, vagy nyüzsgő érzés

2.    Dysesthesia – Égő érzés egy ideg mentén; az érintés vagy nyomásérzékelés megváltozása; a fájdalommentes kontaktusok fájdalmassá válnak

3.     Hyperpathia – megemelkedett érzékenység a fájdalomra

4.    Anesthesia – bármelyik érzés teljes elvesztése, beleértve az érintést, fájdalmat vagy hőmérsékletérzékelést.

A zsibbadás első három megjelenési formája – paresthesia, dysesthesia és hyperpathia – gyakran figyelhető meg különböző időben és eltérő fokban az SM-es betegek körében. A negyedik típus, anesthesia, ritkán jelentkezik a szklerózis multiplexesek pácienseknél.

A szenzoros tünetek megjelennek és eltűnnek a legtöbb embernél és általában jó prognózist, jeleznek, hogy nem maradnak állandóak. Gyakran, az érzékelésben történő változások csak egy bőr folt vagy meghatározott területen fordulnak elő, mint az egyik vagy minkét kéz, kar vagy láb.

Annál az embernél, akinél még nem diagnosztizálták az SM-et, a zsibbadás nem szükségszerűen jelzi a betegséget. Számos körülmény okozhat hasonló zsibbadásos tünetet. Többek között, a diabétesz, a carpal tunnel szindróma, a fogfájás, a hát és nyak problémák, a vitaminhiány, az anémia és a szoros ruházat, is okozhat hasonló tüneteket.

 

A zsibbadás kezelése

Amikor az SM okozza, a zsibbadás általában veszélytelen, gyakran nem vagy csak kevés fájdalmat okoz. Gyógyszereket nem általánosan írnak fel erre az állapotra, csak abban az esetben, ha fájdalmassá, vagy dysestheticussá ((fájdalom a bőr érintésekor) válik. Az SM-es személyek szerint, az erre a tünetre törtnő túlzott odafigyelés vagy gondolkodás növelheti a zsibbadásérzést, ezért a legtöbbjük megpróbálja figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket.

Amennyiben mégis gyógyszer felírása válik szükségessé, a szteroidok (mint kortizon) a gyulladás csökkentésével javíthatják a beteg állapotát. Ez különösen nagy segítség lehet, ha az érzékelés hiánya már olyan mértékű, amikor az már a minden napos tevékenységekre van hatással. Általánosságban, azonban a szteroidok használatát legjobb elkerülni, amikor csak lehetséges annak érdekében, hogy használatukat súlyosabb orvosi esetre tartalékolhassuk.

A niacin (a B vitaminok egyik összetevője) időnként segít a zsibbadás csökkentésében. A gabapentin (Neurontin®), a phentonyn (Dilantin®) és a carbamazepine (Tegretol®) mind görcsoldó gyógyszerek melyeket fel szoktak írni az égető fájdalom vagy az áramütésszerű érzések kontrollálására.

Az amitriptylene (Elavil®) egy nyugtató és antidepresszáns, mely szintén hatásos lehet a zsibbadás csökkentésénél. Mellékhatásai magába foglalják az aluszékonyságot, ezért ezt a gyógyszert csak este lefekvés előtt szabad alkalmazni. Egyéb antidepresszánsokat, mint nortriptylinet (Pamelor®), vagy imipraminet (Tofranil®) is ki lehet próbálni.

Mint korábban említettük, a zsibbadást a legtöbb esetben az SM ártalmatlan tünetének tekintik. Az említett gyógyszerek ellenére, gyógyszert ritkán írnak fel erre csak erre az állapotra, ha csak a szenzoros tünetek fájdalmassá, vagy dysestheticussá nem válnak.

Az SM okozta zsibbadás legjobb kezelése, ha figyelmen kívül hagyja az érzést és a figyelmét, másfelé fordítja. Mint az összes SM tünetnél, zsibbadás érzékelése esetén is a kezelőorvossal kell konzultálni, hogy biztos lehessen benne ez a tünet az SM-nek tudható be, és megláthassa a kezelőorvos akar-e további kivizsgálást vagy kezelést végrehajtani.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média