A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Látás problémák

Látás problémák

  2005.04.30. 14:02


A látás problémák fajtái

A látás problémák kezelései

 

Vizuális problémák

A látás problémák gyakran fordulnak elő a szklerózis multiplexesek körében, és még gyakrabban az első jele a betegségnek. Az SM-szel kapcsolatos vizuális tüneteket a látóideg gyulladásnak nevezett állapot okozhatja, mely akkor fordul elő, amikor a demielizáció a látóideg (a szemet az aggyal összekötőideg) mentén van jelen.

Bár számos különböző látás rendellenesség eredhet a látóideg gyulladásból, ezek csak ritkán állandóak. A valóságban, néhány látási tünet meglehetősen múlandóak, néhány esetben csak néhány percig, vagy másodpercig tartanak.

 

A látás rendellenességek formái

Teljes látáskiesés, csökkent látás, vagy homályos látás gyakran csak az egyik szemére van hatással annál az SM-es betegnél, aki látóideg gyulladást tapasztal. A színek kifakultnak tűnhetnek, és az éjszakai látás különösen nehéz lehet. Fényben érzékenység fordulhat elő a kontrasztoknál, vagy lyukak (vakfoltok) is előfordulhatnak.

Más szklerózis multiplexes személyek cecocentrális scotómát tapasztalhatnak, egy rendellenességet, mely vakfolt megjelenését eredményezi a látómező közepén. Egy másik rendellenesség, a homonymous hemianopsia, ritkán fordul elő, mely a látás kiesését okozza mindkét szemnél a látómező jobb vagy bal oldalán. Időnként a látóideg gyulladás fájdalmat okoz az érintett szem mozgásakor.

Izomgyengeség és koordináció elvesztése is előfordulhat a szem körül. Ez nystagmust eredményezhet, ez egy állapot, mely a szem gyors rángatózó mozgását okozza. Nystagmus esetén, egy tárgy ugrálva vagy kiszámíthatatlan mozgásúnak tűnik, amikor a két szem már nem képes koordinálni mozgásukat egymással. Ez a rendellenesség nem olyan gyakori, mint a diplopia, vagy ahogy jobban ismerik a kettős látás.

 

A látás rendellenességek kezelése

Amikor látás probléma jelentkezik, egy szemorvossal kell konzultálni. Időnként, az orvos úgy dönthet, a legjobb kezelés megvárni a gyulladás csökkenését, és meglátni, hogy a látás tünetek megszűnnek-e maguktól. Más esetekben, intravénás szteroid kezelést lehet alkalmazni a gyulladás csökkentésére, és a gyógyulási folyamat meggyorsítására.

Az egyik szteroidfajta, a kortizon, jól alkalmazható a gyulladás enyhítésére. Sajnos, ennek a gyógyszernek hosszú távú mellékhatása a szürke hályog kialakulásának elősegítése. A látás homályossá válását okozva, a szürke hályog általában sebészi úton történő eltávolítását követeli, meg a páciens látásának korrekciójához. A szteroidok hosszú távú használata elősegítheti az oszteoporózis (csontritkulás) kialakulását is, az egyéb mellékhatások mellett.

Bár időnként szemkötést (patni) szoktak alkalmazni a diplopia (kettős látás) kezelésére, a szemorvos tanácsolhatja betegének ennek mellőzését, amíg használata abszolút szükségessé válik, például vezetés vagy olvasás közben. Elegendő időt hagyva az agy gyakran alkalmazkodik a diplópiához és végül is, megfelelően fogja feldolgozni a látottakat, de ez az alkalmazkodás nem fog olyan gyorsan megtörténni, ha patnit használnak.

A szemész további ötleteket vagy kezeléseket is tanácsolhat egy-egy meghatározott látási tünet kezelésére, mint sárga lencsék használatát a fényerő csökkentésére azoknál, akik érzékenyek az erős fényre. Más esetekben, a beteg más módokat találhat az alkalmazkodáshoz – például a fej elfordításával jobban láthat homonymous hemianopsia (a szemek egy vagy kétoldali látótér kiesése) esetén.

A látásproblémákat érzékelő SM-es betegekre gyakran hat megnyugtatóan az a tény, hogy ezek a tünetek majdnem mindig átmenetiek. Mint sok más SM tünethez hasonlóan, szem előtt kell tartani, hogy ezeket a tüneteket is rontja a stressz, a kimerültség, a fertőzés, bizonyos gyógyszerek (pl. a triciklikus antidepresszánsok), vagy a hőmérséklet emelkedése.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média