A japánok nagy tiszteletben tartják a rizst, nekik ez nem szimpla étel. Az amerikai és ausztrál rizslobbik próbálnak betörni a japán rizspiacra, de a japánoknak az nem jó. Ők vagy japán rizst esznek, vagy semmilyet.
A rizst nyers állapotban o-koménak nevezik ( o- a tisztelet jele), japán módra való elkészítés után go-han a neve (go- a legnagyobb tisztelet jele)
Nyugati típusú ételeknél raisu a neve, szlengesebben aneshi, ami magyarban kb a „kaja” szó szintjén van.
A japánok nagyon magas, évi 70 kg/fő rizst fogyasztanak. Ennek kulturális oka van: szerintük egy étkezés sem teljes rizs nélkül, ez a japán konyha alapja.
A risz fajtái:
Hakumai: Ez a legegyszerűbb rizsfajta, ami az előre csomagolt ebédektől a legelőkelőbb japán fogásokig szinte mindenben megtalálható.
Gemai: Fényezetlen, finomítatlan barnarizs, ritkán használják bioételeken kívül. Mivel hiányzik belőle a hakumai illata és fénye, ezért kevés ételhez használják.
Mochi-gome: A közönséges rizs összetapadós változata, mochi süteményekhez használják.
A mochievés időskorban veszélyes, mert az idősek torkára tapadhat, és úgynevezett „mocshifulladás” lép fel. Ez gyakori halálozási ok az idős embereknél.
mochi pirítva tálalva: yaki-mochi
sós cseresznyefalevélbe csavarva: sakura-mochi
K:Chiyo
<---Vissza
|