kimchi - A kimchi a legismertebb koreai fogás, gimchi vagy kimchee néven is találkozhatunk vele. Rengeteg fajtája létezik, amelyeket többféle szempont alapján csoportosíthatunk: összetevők szerint, valamint térségek és évszakok szerint is (a koreai konyhaművészet nagyban függ az évszakoktól: nem mindegy, milyen évszakban készítenek, vagy fogyasztanak el egy ételt) A kimchi alapanyagai minden esetben zöldségek: baechu, azaz kínai kel, uborka, zöldhagyma és fehér retek. Ezeken kívül tartalmazhat még csiliszószt, rizst, de akár húst is. A kimchi minden koreai étkezési szertartás része, különféle fogások kiegészítéseként.
bibimbap - A tradicionális koreai ételek közé tartozik. Az esetek többségében kör alakú tálban szolgálják fel, amelynek alapja a főtt rizs (bap). A rizsre kerül rá a többi összetevő (zöldségek, növényi csírák, tésztafélék stb), valamint többnyire csiliszószt is tartalmaz. Van egy speciális fajtája is, amelyet forró kőtálban szolgálnak fel. A tál annyira forró, hogy a különböző összetevők közé helyezett nyers tojás mefő. Fogyasztható evőpálcikákkal, vagy az összetevők összekeverése után akár kanállal is.
budae jigae - A koreai háború alatt alakult ki ez a sűrű leveshez vagy raguhoz hasonló étel. A háború alatt a hús ritkaságszámba ment Szöulban, így az emberek sokszor az amerikai hadsereg katonái után hátramaradt húskészleteket használták fel. Ezek a húsfélék (a virsli és a hamburgerhez használt darált hús) addig nem igazán voltak ismertek Korea területén, de a háború idején rákényszerültek a fogyasztására. A budae jigae alapanyagai a már említett húsféléken kívül főként zöldségek: gomba, zöldbab, fokhagyma és csili, valamint adhatunk hozzá tofut vagy tésztát is.
tteokguk - Tradicionális koreai étel, amelyet a Koreai Újév ünnepén fogyasztanak. Tulajdonképpen ez egy fajta leves, amely szójatejből készül és vékonyra szeletelt rizskenyeret tartalmaz, valamint ugyancsak vékony szeletekre vágott hagymát, főtt tojást és pácolt hússzeleteket. Azért fogyasztják éppen Újév ünnepén, mert a hiedelem szerint aki Újévkor ilyen levest fogyaszt, annak szerencséje lesz az elkövetkező évben.
pulgogi - Legtöbbször pácolt marhahúsból készül, de készíthető sertés vagy csirkehúsból is. A 'pulgogi' elnevezés szó szerint lefordítva 'tüzes húst' jelent, amely az elkészítési módjából ered, ugyanis nyílt láng felett kell megfőzni. A csirkehúsból készült változatás dak bulgogi-nak, a sertéshúsból készültet pedig dwaeji bulgogi-nak nevezzük. Az étel valószínűleg a Kogurjó Birodalomban volt először ismert, a Csoszon Dinasztia idején pedig kifejezetten csak a király étlapján szerepelt. Az elkészítése különben egyszerű: a húst darabokra vágva összekeverik a többi alapanyaggal, amelyek jobbára zöldségek: gomba, zöldhagyma és fokhagyma, aztán szezámolajjal és szójamártással ízesítik.
samgyeopsal- Leggyakrabban este fogyasztják (grillpartikon, ünnepeken stb), tulajdonképpen nem igazi főétel. Darabokra vágott sertéshúsból készül, olyasvalamiből mint a bacon. A hús mindig pácolatlan és füstöletlen és grillezés közben hagymával kombinálják. Többynire egyenesen a grillről levéve fogyasztják el, néha csili vagy szója krémmel kombinálva eszik. Ez különben nem egy szokványos koreai étel. szokatlanul zsíros a többihez képest, bátran állíthatjuk hogy az egyik legzsírosabb fogás a koreaiak étlapján. Ezért is fogyasztanak ilyet ritkán, tényleg csak különleges alkalmakkor, partikon.
kongguksu- Egy hagyományos koreai tészta-tál, amelyet hideg szójatejbe áztatva szolgálnak fel. Hogy pontosan mióta is fogyasztják a koreaiak ezt a fajta ételt, azt nem tudni pontosan, de körülbelül a korai 19. századra tehető, ugyanis egy Csoszon-dinasztiabeli 'szakácskönyvben' találtak rá a receptjére. Ez az étel tulajdonképpen a levesek közé sorolható, hasonlít ugyanis a szezám-leveshez.
SAJÁT ÍRÁS!
(c)rainism.gp
|