Koreában 3 alapvető ételízesítő van, amelyek nélkül nem létezhetne koreai konyhaművészet. Ezek az ételízesítők a szójamártás, a szójakrém és a paprikakrém. Régebben ezeket az alapanyagokat mindenki a saját háztartásában állította elő és az udvar hátulsó részében, cserépedényekben tárolták őket. Ma ez már csak a régi hagyományokat követő falvakban van így, a városokban már minden kapható a szupermarketben :D
ganjang (szójamártás) - Nálunk is ismert és kapható ez a sötét színű, jellegzetes illatú és ízű mártás. Bár inkább a kínai konyha jellegzetességeként ismert, Koreában legalább olyan fontos alapanyagnak számít. Igaz, másmilyen íze van egy kínai és egy koreai szójamártásnak, de számunkra talán ez nem annyira nagy különbség.
doenjang (szójakrém) - Világosbarna színű, pépes állagú krém, amely erjesztett szójából készül. Rengetegféle étel ízesítésére használják, többek között az egyik legismertebb koreai étel, a bibimbap ízét is ez adja.
gochujang (paprikakrém): Jobban mondva csili-krém. Az alapanyaga ugyanis a rendkívül csípős csilipaprika. A guchujang tulajdonképpen olyan, mint a nálunk is ismert csiliszósz, csak kicsit más az összetétele: erjesztett szója port is tartalmaz. Jobbára csak azoknak ajánlatos, akik szeretik a nagyon pikáns ételeket :D
ssamjang (szójás-paprikás krém): Ez már nem tartozik a 3 legalapvetőbb ízesítő közé, de gyakran használják ezt is. Voltaképpen a doenjang és a gochujang keveréke, szezámolajjal, hagymával és fokhagymával kiegészítve. Szintén pikáns ízű, bár nem annyira mint a gochujang. Leginkább grillezett ételek mellé kedvelt a fogyasztása.
SAJÁT ÍRÁS!
(c)rainism.gp
|