ssal - rizs - A legalapvetőbb alapanyagok között is a legalapvetőbb. Gondolom ez nem is olyan meglepő, hiszen az ázsiai konyha legjellegzetesebb része a rizs, ezt mindenki tudja. Ennek ellenére az ázsiai konyhában teljesen más szerepe van a rizsnek. Míg mi, európaiak többnyire különböző ételek (legtöbbször húsételek) mellé esszük a rizst, mint körítést, az ázsiai konyhában ez másképp van. Ők egy külön kis tálkában tálalják a rizst, különböző módokon elkészítve: zöldségekkel vagy tojással keverve, esetleg szójamártással (bár ez utóbbi inkább a kínai konyha jellegzetessége). Az ázsiai konyhákon a rizst nem pergősre készítik, mint nálunk, hanem puhábbra főzik és akkor számít jónak, ha összeáll/összeragad kisebb darabokba (így könnyebb elfogyasztani az evőpálcikákkal)
baechu - káposzta - A koreai konyhában levesek alapanyagaként, de nyersen, körítésként is kedvelt, de legtöbbször a beachu kimchi alapanyagaként találkozhatunk vele (a kimchi a legközismertebb koreai étel).
kongbiji- A szójababból való szójatej kinyerése után hátramaradt barnás pép a biji vagy más néven kongbiji. Levelsekhez, húsételekhez és pékáruk készítésénél is felhasználják. Hasonló a kinézete, mint az almapépnek (bébipapinak XD), de kevésbé sűrű és persze más íze van :D
ggaet - szezámlevél - Leginkább a mentalevélhez hasonlít és ízesítőként használják levesekhez vagy húsételekhez, de kedvelt körítésként is, főleg halételek mellé. Utóbbi esetben párolt formában használatos.
daikon - fehér retek - Leginkább a japán nevén ismert, de nem Japánból származik, hanem Ázsia szárazföldi részéről. Megtalálható alapanyagként az összes ázsiai konyhában, beleértve természetesen a koreait is. Többek között számos zöldség mellett a kimchi alapanyagául szolgál.
SAJÁT ÍRÁS!
(c)rainism.gp
|