Előétel Mamika paradicsomlevese tönkölykockával és bio-gouda-val
Hozzávalók:1kg paradicsom 1 fej vöröshagyma 1 ek fehér tönkölyliszt 1 csokor petrezselyem 1 ek nádcukor 1/2 citrom leve 2 zöldségleveskocka 1 kk bazsalikom A tetejére: reszelhető bio-gouda sajt, 6 szelet tönkölykenyér, 1 kk olivaolaj A paradicsomokat felvágjuk, és kevés leveskockás vízben kb 10 percig főzzük. Ha megpuhult botmixerrel turmixoljuk, majd szűrőn „átpaszírozzuk“. A héj-és magnélküli levet tovább főzzük, 1/2 dl hidegvízben feloldott liszttel habarjuk, fűszerezzük. Az apróra vágott petrezselymet csak a végén szórjuk bele. A kenyeret apró kockákra vágjuk, olivaolajon pirítjuk-szárítjuk, amíg szép színe lesz. Tálaláskor a reszelt sajttal együtt a levesre szórjuk.
Főétel
Fokhagymás-ropogós csirkecomb tepsis burgonyával, parajos gerslivel és őszi salátával
Hozzávalók:6 egész csirkecomb 1/2 dl olivaolaj 2 ek méz fokhagymás só bazsalikom majoranna oregano 1/2 kg krumpli 240g gersli 1 zacskó mirelite bio-paraj A csirkét megmossuk, megtöröljük, fűszerezzük és tepsibe fektetjük. A tetejét megkenjük az olivaolaj, és a méz keverékével, kevés vizet csorgatunk mellé, foliával letakarjuk és 180 C-os előmelegített sütőben kb 50 percig pároljuk. Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és még barnulásig sütjük. A krumplit kettévágjuk, tetejét sózzuk, és bio bógrízzel fűszerezzük, olivával ezt is megkenjük és a csirke alá tóljuk a sütőbe. Amikor a csirke elkészült, a krumplit még pirítjuk. A gerslit 800 ml vízben puhára főzzük, a parajt felengedjük, fokhagymával, sóval, és kis tejszínnel ízesítjük, és az egészet összekeverjük. A salátához a következő hozzávalókat apróra vágjuk, megtisztítjuk, és összekeverjük, tetejére citromos-olivás, nádcukros öntetet öntünk. 6 nagy paradicsom, ½ fej saláta, ½ kígyóuborka, 3 zöldpaprika, 2 alma, 1 közepes fürt szőlő, 2 szár halványítózeller, 1 maréknyi apróra vágott dió, magok (fenyő, tök, napraforgó). Desszert
Bögretorta bogyós lekvárral és csokimázzal
Hozzávalók:1 bögre fehér tönkölyliszt 1 bögre nád porcukor 1 bögre rizstej 1,5 bögre darált dió 1 tojás 1 sütőpor 1 kk bio vaj 1 kk szódabikarbóna 2 üveg bogyós-gyümölcs lekvár 1 tábla Viviani tejcsoki-bevonó pici növényi tejszín Vajat, lisztet, tojást, tejet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát összekeverem, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, kis lángon szúrópróbáig (kb 40 perc) sütöm, tepsiből még melegen kiborítom. Félbevágom, majd tortaformákat „szaggatok“ belőle, savanykás bogyós lekvárral töltöm, és a tetejére a kis tejszínnel elkevert, felolvasztott csokibevonót kenem. |