Cukor rózsa készítése: / Anyuci
8dkg s.zsír,-lehet margarin is
3ek citromlé,
50dkg porcukor
Ez az eredeti recept, én már nem mérem.
A zsírt, citromlét, 2 ek vizetfelmelegítünk, míg a zsír elolvad.27 dkg szitált porcukrot hozzáadunk, Óvatosan kevergetve, felforraljuk. A felforralt szirupot öntsül át egy tálba, robotgéppel kis folozatonkanalanként keverjük hozzá a maradék porcukrot.Addig keverjük, míg a cukor teljesen elolvad. Egy tisztagyúródeszkára borítsuk ki, -amit porcukkorral megszórtunk-addig gyúrjuk, míg kihül. Hülés közben egyre selymesebb,szilárdabb lesz. Műanyag fóliába csavarva óvjuk a kiszáradástól. hűtőben tároljuk a maradékot!
Tehát olyannak kell lennie, mint a marcipán. Két folpack között nyújtom, kicsi pogi szaggatóval kiszúrom. egy rózsa 5-6 levél.
Bocsi, elfelejtettem hozzáírni a cukorrózsához,-kislányom igen csak nyüstölt közben- hogyha törik a massza(az azt jelenti,hogy sok a cukor benne, kevés a nedvesség), kicsit vizezzétek be a kezeteket, és miután már átmelegedett a massza-mondjuk: mikróba 2-3 perc kishőfokon-át kell gyúrni. Ellenkező esetben, ha túl lágy a maszánk, akkor pici porcukor kell hozzá(pl azon nyújtjátok), ill. nyújtás után kicsit szikkadni hagyjátok, és a lent említett kiszúrás után, (nem levelek, hanem szirmok lesznek-gömb alakúak-)az első szirmot henger alakúra kell formázni.Utánna a köv. kicsit előrébb kezdjük rátekerni- ahol az első végetért, persze függőlegesen tartva már-.Mikor körbetekerted, a szirom utolsó, feléd eső szélét kicsit, a felső részén elhajligatjátok simogatva, hogy éppen hogy meghajoljon,íveljen, mint az igazi rózsának. Ezt kell ismételgetni, míg a 5-6 db szirom elfogy.(jaj Istenem remélem ez így érthető)Folpakkal letakart tojástartóba szárítjuk keményre.Kissebb rózsa csak 3 szirom.
A leveleket szintén pogi szaggatóval kell kiszúrni, csak nem kerekre, hanem levél alakúra, Nyújtónára kell simítani, hogy ívelt legyen, én fogvájó segítségével beerezem, a szélét csipkézem. Az indát sodrom. Több féle méretben is lehet,készíteni, és persze figurákat is.
Alkalmazhatjátok torta bevonására is, mint a marcipánt.
Nem tudom a fenti nyersanyaghányad jó e, de biztos hogy innen tanultam. Inkább próbáljátok meg kevesebb folyadékkal, mondjuk 1kk víz, 2 ek citromlé. A lényeg a marcipán szerű, nyújtható massza elérése.
|