Édességek és receptek
Vajsör:
Hozzávalók:
-8 dl tej
-2 dkg vaj
-8 kávéskanál cukor
-fahéj,vaníliás cukor
Elkészítés:
Tedd egy serpenyőbe a vajat,forrósítsd fel, tegyél bele 8 kávéskanál cukrot és pirítsd meg. Húzd félre atűzről és öntsd bele a tejet. Tedd bele a fahájat (1 kiskanál) és a vaníliáscukrot (1 zacskó). Forrald föl!
Sav-a-júj cukor:
Hozzávalók:
-egy kis csepp tej
-1 kiskanálcukor
-4 csepp citrom
Elkészítés:
Tedd a serpenyőbe a cukrot, acitromot és a tejet! Pirítsd meg egy kiskanállal igazgatva (hogy ne folyjonszét!) Ha kész, világosbarna színű lesz. Hűtsd ki!
Bubájkoktél elkészítése:
- 3db citrom
- mézvagy cukor
- 1 banán
- 3 kivi
- 1 narancs
- vanílás cukor
-tejszínhab
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kis darabokra szeljük, majd kb.három teáskanál cukorral vagy mézzel együtt összeturmixoljuk. A kész turmixotmeghintjük vaníliás cukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére. Nagyon finommagában is, de ajánlatos keksszel vagy piskótával fogyasztani.
Root vajsör elkészítése:
- 20 gramm vaj
- Root sör(édes, alkoholmentes angol sör)
- kávétejszín
A vajat megolvasztjuk, a sört egy kicsit felmelegítjük, ésalaposan összekeverjük oket. Ha még finomabb (és kalóriadúsabb) italtszeretnénk, hozzáadhatunk kávétejszínt.
Zabpehely elkészítése:
- egy csésze zabpehely
-fél csésze tej
- pirított mandula (ízlés szerint)
- aszalt sárgabarack(ízlés szerint)
- mazsola
- méz
Egy csésze zabpelyhet két csésze vízben felfozök, csipet sótszórok rá, majd fél csésze tejjel surure fozöm. Ízlés szerint cukorral, mézzelédesítem, majd meghintem apróra vágott aszalt sárgabarack- ésmanduladarabokkal.
Szilvaszósz elkészítése:
- 10-12 érett szilva
-cukor
- fél csésze vörösbor
- fahéj
A szilvát kimagozom. Egy lábosban két evokanál cukrot pirítok.Amikor már szép barna színe van, beleteszem a magozott szilvát. Pár percigpárolom, majd felöntöm fél csésze vörösborral (az alkoholtartalom a fozés soránelpárolog). Orölt fahéjat szórok rá, ha szükséges, mézzel ízesítem. Ezutánösszeturmixolom. Sült húsok mellé, vagy szilvásgombóc önteteként kiváló.
Töklé elkészítése:
- sütotök
- méz
- almalévagy tej
- orölt szerecsendió vagy fahéj
Vágj ketté egy tököt, távolítsd el a magokat. A vágásifelülettel lefele tedd a sütobe egy sütopapírral kibélelt tepsibe. 180 fokonsüsd kb. félórát-órát. Mikor evéshez elég puha lenne, vedd ki, szedd ki abelsejét, hagyd kihulni. Majd botmixerrel pépesítsd. Ízlés szerint mézet,almalevet vagy tejet adhatsz hozzá. Egy kis orölt szerecsendió vagy fahéj isnagyon jól feldobja!
|