Van egy jópár japán étel amit hazánkban nem lehet kapni ill. nem ismerünk. Leírok egy párat :
- rizs (kome)
- daikon (jégcsapretek): Főleg díszítésre és ízesítésre használják. Egy speciális vágási technikával 50 cm hosszú, 0,5 mm átmérőjű szálakra kellene vágni elvileg, de reszelve is megteszi. Egyébként a japán reszelők nem olyanok, mint a magyarok, inkább olyan, mint a szerecsendió reszelő, ami inkább pürésít.
- Enokitake(gombafajta)
- gobo(bojtorjángyökér)
- hakusai (kínai kel)
- kabocha(japán sütőtök)
- kyuri (japán uborka): Sok savanyúság készül belőle. Állítják, hogy ez egy külön fajta, de szerintem egyszerűen egy kisebb kígyó uborka.
- moyashi (szójacsíra)
- negi (póréhagyma)
- nasu (padlizsán)
- renkon (lótuszgyökér): Kínai boltokban fagyasztva, vagy konzervben kapható, savanyítva és főzve is eszik
- satuma-imo(édesburgona)
- Shishitogarashi (zöldpaprika)
- shiitake(fagomba): Ez a legtöbbet használt gomba. Kínai szakácskönyvekben, azt hiszem, ez szerepel illatos gomba néven. Erőteljesebb íze van, csökkenti a koleszterint, növeli a szexuális vágyat (állítólag). Egyes ételekben nyugodtan lehet shampiont használni helyette, de érdemes kipróbálni egyszer a shiitaket is. A nagycsarnok kínai boltjában frissen és szárítva is lehet kapni.
- shungiku(ehető krizantém levél)
- takenoko(bambuszrügy)
- yuzu(citromféle): Ez egy japán citromfajta, különleges ízzel. A szakácskönyv szerint citromlé és grépfrút keverékkel helyettesíthető.
|
|