a tésztához: 6 tojás,, 12 dkg porcukor, 4 dkg vaj, 12 dkg finomliszt, a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt, a krémhez: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 24 dkg vaj, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsokoládé, a karamellhez: 12 dkg cukor
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben az olvasztott vajat belecsurgatjuk, apránként a lisztet is hozzáadjuk. Egy sütőlemezt vagy egy nagy tepsi hátoldalát 23 centi átmérőjű tortakarika nagyságának megfelelően bevajazunk, enyhén meglisztezzük. A tészta egyhatodát rákenjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 12 percig sütjük. Amint a sütőből kivettük, a lapot késsel kissé megemeljük, majd félretéve hűlni hagyjuk. A maradék tésztából ugyanígy még öt lapot sütünk. A krémhez a tojásokat a fele porcukorral vízgőz fölött sűrűre főzzük, kevergetve kihűtjük. A vajat a maradék porcukorral, a kakaóval meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a cukros tojást, majd a puha (olvasztott) csokoládét is beledolgozzuk. Ebből a krémből 4 evőkanálnyit kiveszünk, félretesszük. A többivel megkenünk öt lapot és egymásra illesztjük. Hű-tőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a félretett krémmel az oldalát körbekenjük. Újra hűtőbe tesszük. A karamellhez a cukrot serpenyőbe szórjuk és kis lángon, kevergetve aranysárgára pirítjuk. Ezután az utolsó tortalapra öntjük, egyenletesen elkenjük. Még mielőtt teljesen megkötne, olajjal vagy zsírral meg-kent késsel 16 szeletre vágjuk. Megvárjuk, amíg az égetettcukor-máz teljesen megkeményedik, majd a torta tetejére rakosgatjuk.
Fekete-erdő torta
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás,
175g cukor,
90g vaj,
140g olvasztott csoki-bevonó.
Hozzávalók a töltelékhez:
750g kimagozott meggy (lehet befőtt is),
80g cukor,
1/2 kávéskanál fahéj,
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő,
1 evőkanál víz,
6 evőkanál meggylekvár,
3 evőkanál cseresznyepálinka,
3/4 liter tejszín,
1-2 evőkanál cukor.
A hozzávalókból piskótatésztát sütünk.
A meggyet a cukorral és a fahéjjal felfőzzük. Hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és állandó keverés közben, felforraljuk.
Levesszük a tűzről. A piskótát négy lapra vágjuk. A meggylekvárt simára keverjük a cseresznyepálinkával, majd a legalsó lapot megkenjük vele. Rátesszük a másik lapot, amit a felfőzött meggyel beborítunk. (Néhány szem meggyet tegyünk félre a torta díszítésére!)
A tejszínből a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. A harmadik tortalapot megkenjük a hab felével. Ráhelyezzük az utolsó lapot, majd a tortát körben vastagon bevonjuk a tejszínhab másik felével. Csokoládéreszelékkel, tejszínhabrózsákkal és a maradék meggyel díszítjük A
A kekszet elkeverjük 10 dkg margarinnal és a cukorral. A gesztenyemasszát átkeverjük a túróval és a többi alkotórésszel. Vízzel kiöblített tortaformába simítjuk a tésztát, rá a krémet és egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a karimát levesszük, és a lappal csúsztatjuk a tálra. Tetszés szerint díszíthetjük.
8 tojásból a szokott módon piskótát készítünk , megsütjük, majd lehűtjük.
Töltelék: 1 dl vízben felfőzzük a zselatint. Egy másik edényben
meglangyosítjuk a fele gyümölcsösjoghurtot és hozzákeverjük a
zselatint, majd a hideg joghurtot, a cukrot és a vanillincukrot.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a joghurthoz. Bélelt
formába öntjük a joghurtos masszát, majd a tetejére helyezzük a
kihült piskótát.
Hűtőszekrénybe tesszük, kb. 2 óra múlva kiborítható a formából.
LAKODALMI TORTA
Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ: 9 tojás, 18 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 db rumos praliné, 3 dkg
csokoládé, 6 dkg piskótamorzsa, 24 dkg őrölt dió,
A KRÉMHEZ: 15-15 dkg vaj és porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 5 dkg darált
dió, kevés rum, málnaíz,
A CSOKIMÁZHOZ: 12 dkg csokoládé, 3 evőkanál tej, 7 dkg porcukor, 2 dkg zsír.
A tésztához a tojássárgákat, a porcukrot és a vaníliáscukrot 30 percig keverjük. A pralinét
apróra vagdaljuk, és a puhított csokoládéval együtt a tojássárgájához keverjük. A
tojásfehérjéből vert kemény habot, a piskótamorzsát és az őrölt diót felváltva, kanalanként a
kikevert csokoládés masszához adjuk. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük, és
előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 1 órát sütjük. A krémhez a vajat, a
porcukrot, a vaníliáscukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, a
rumot, és jól összekeverjük. A csokoládémázhoz a darabokra tördelt csokoládét leöntjük a
tejjel, hozzáadjuk a porcukrot, a zsírt, és állandóan kevergetve kislángon addig főzzük, míg
besűrűsödik. A kihült tortát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük málnaízzel, rátesszük a
következő lapot, megkenjük a krémmel, és befedjük a harmadik lappal. A torta tetejét és
oldalát bevonjuk csokoládémázzal. Diódarabokkal díszítjük.
Mogyorókrémtorta
5 tojás sárgáját 14 deka cukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral 1/2 óráig keverjük, azután 15 deka őrölt pörkölt mogyorót és 3 tojás fehérjének keményre vert habját adva hozzá, tortasütőben három részben sütjük. A lapokat a következő töltelékkel töltjük: 1 csomag Váncza-mogyorókrémet, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész sűrűre főzzük. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojás fehérjéből vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros csokoládémázzal vonjuk be, és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.
A friss málnából 12 szép szemet félreteszünk, a többit 15 dkg porcukorral és a málnalikörrel együtt tálba tesszük.1 órán át pácoljuk. A natur tejszínkrémsajtot a maradék cukorral és a reszelt citromhéjjal kikeverjük. Belekeverjük málnát is. A krémbe vegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, a meleg vízben feloldott zselatinnal együtt. A tortát vízszintesen 3 részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a málna páclevével és a krém felével. Ráhelyezzük a középső lapot,megkenjük a maradék krémmel. Rátesszük a tetejét, és meglocsoljuk a maradék páclével.A torta tetejét bevonjuk a megmelegített málnazselével. A félretett málnaszemekkel díszítjük.1 órára behűtjük.
A 2 tojássárgáját, 30 dkg cukorral, 2 evőkanál tejjel gőz felett sűrűre főzzük, ha sűrű, levesszük a tűzről. 1 púpozott evőkanál étkezési zselatint elkeverünk egy kis vízzel, megforrósítjuk, 1/2 dl tejjel összekeverjük és a meleg masszába keverjük.
Habosra keverünk 20 dkg vajat, és ha kihűlt a massza, a vajat hozzáadjuk, majd a 2 dl felvert tejszínhabot óvatosan "ráemeljük". Tortaformába rakjuk (szétnyithatóba). Alulra babapiskóta kerül, meglocsoljuk egy kevés rummal, gyümölccsel, és forró tejbe áztatott mazsolával. Utána krémet teszünk rá. Ismét babapiskóta, rum, gyümölcs, mazsola. A tetejére krém kerül. Díszítése gyümölccsel és tejszínhabbal. Hűtve fogyasztjuk, de csak másnap, hogy az ízek jól összeérjenek.
A tojások sárgáját kikeverjük habosra a cukorral, majd hozzáadjuk a margarint, a lisztet, a sütőport és a tejjel előzőleg leforrázott mákot, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. A meggyet megtisztítjuk és kimagozzuk. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és liszttel behintjük. Belesimítjuk a sűrű tésztát, beleszórjuk a meggyet, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez és a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, kb. 5,5 dl tejszín, 20 dkg marcipánmassza, 10 dkg koronás porcukor, 1 zacskó vaniliás cukor, csokoládécsibék, vagy 10 dkg praliné, cukorvirágok, a tetejére Koronás szórócukor,
Elkészítés: A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként beleszórjuk a cukrot és a sót. Belekeverjük a sárgáját, majd beledolgozzuk a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 20-25 percig sütjük .Közben a felaprított étcsokoládét 4 dl tejszínben megolvasztjuk, keverőtálba öntjük, majd 2 órára hűvös helyre állítjuk. A piskótát sablon segítségével tojás alakúra, majd keresztben kétfelé vágjuk. A leeső részt finomra összemorzsoljuk. A csokoládés tejszínt a tálban felverjük, két részre osztjuk, és az egyik részbe belevegyítjük a morzsát. A morzsás krémet az alsó tésztalapra símítjuk, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot,, és bevonjuk a maradék krémmel. Hűtőszekrénybe állítjuk.
A marcipánt a porcukorral simára összegyúrjuk, folpack között kinyújtjuk, és a sablon segítségével tojást vágunk ki belőle. A maradékból virágokat szúrunk ki. A tojás alakú marcipánlapot a torta tetejére, a marcipánvirágokat a torta oldalára nyomjuk. A maradék tejszínt a vaniliáscukorral kemény habbá verjük, majd kis lyukú csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. Pralinékkal, cukorvirágokkal díszítjük, és apró szórócukrot hintünk rá
Fehér csokoládétorta
Hozzávalók:kb. 12szelethez
Piskóta:
6 szétválasztott tojás, 180 g cukor,1 cs. Vaniliás cukor, 120 g liszt, 80 g ételkeményítő,
Töltelék:
6 levél világos zselatin, 300 g fehér bevonócsokoládé,600 g tejszín, 3 tk. kakaópor, 30 g fehér csokoládéforgács,
Továbbá:
Zsiradék a formához, néhány szem színes cukortojás
A tojássárgáját a cukor felével és a vaniliás cukorral habosra keverjük. Az ételkeményítővel elkevert lisztet a krémre szitáljuk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, közben beleszórjuk a maradék cukrot. A habot óvatosan a lisztes krémbe forgatjuk.
A masszát sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába töltve kb. 30 percig sütjük a 175 fokra előmelegített sütőben. Rácsra borítvakb. 2 órán át hűlni hagyjuk, azután félbevágjuk.
Megpuhítjuk és kinyomkodjuk a zselatint. A meleg vízfürdőben felolvasztott csokoládéban feloldjuk a zselatint. Hideg helyre tesszük. Amint a csokoládé dermedni kezd, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszín kétharmad részét. A maradék tejszínhabot hűtőszekrénybe rakjuk.
A csokoládés tejszínt elfelezzük, és az egyik felébe beleforgatunk 2 evőkanálnyi kakaót. Az alsó tortalapot megkenjük a sötét csokoládékrémmel, ráhelyezzük a másik lapot, majd ráhelyezzük a másik lapot, majd rákenjük a világos krémet. A tortát 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
A torta szélét megkenjük kevés tejszínhabbal. A maradék habot csillagvégű nyomózsákba töltjük. A tortát a tejszínhabbal, a csokiforgáccsal, a maradék kakaóporral és cukortojással díszítjük
Gesztenyés almatorta
Hozzávalók:
1 db kör alakú piskótalap, 2 evőkanál baracklekvár, 1 csomag gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj.
A krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin.
Az almát apró darabokra vágjuk, és a citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrve kihűtjük. A pudingport a tojássárgájával, a cukorral, a tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótalapot lekvárral vékonyan megkenjük, és egy tortaformába helyezzük. Ráreszeljük a gesztenyemasszát és rárakjuk az almadarabokat. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, a megolvasztott zselatint és ráöntjük a torta tetejére. Amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.
2 evőkanál porcukor.
Előkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. A formába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen. Az előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük.
Miközben a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék cukorral. Beledolgozzuk a mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elősütött tésztára öntjük, és további kb. 45 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni.
Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük, és a tortát megszórjuk porcukorral. Óvatosan levesszük a sablont, így a csillagok helye szépen kirajzolódik.
Ünnepi mákos torta
(Kb. 12 szelet)Hozzávalók:
Tésztához:
250 g lágyvaj vagy margarin
200g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
250g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
4 tojás (közepes méretű)
3 evőkanál darált mák
3 evőkanál tej
Töltelék:
175 g mandarin (friss vagy konzerv)
1 tasak Dr. Oetker Aranka Krémpuding vaníliaízű
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
75 ml tojáslikőr
150 ml tej
400 g hideg tejszín
Díszítéshez:Kevés porcukor
Előkészítés:A kapcsos sütőformát (26 cm átmérőjű) kivajazzuk, és enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:A vajat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, és sima masszává keverjük. A tojásokat egyenként fél percig a legmagasabb fokozaton keverve a masszához adjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, és az egészet sima tésztává keverjük. A tészta kétharmad részét a sütőformába töltjük. A maradék masszához hozzákeverjük a mákot és a tejet, majd a formában lévő tészta tetejére simítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)Sütési idő: kb. 30 percA mandarint megtisztítjuk és 12 gerezdet félreteszünk a dekorációhoz.A tortalapot vízszintesen 3 részre vágjuk. A felső lapból különböző méretű csillagokat vágunk ki, a maradék tésztát összemorzsoljuk. Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük. A krémpudingot a tasakon lévő használati utasítás szerint, de csupán 150 ml tejjel, a tojáslikőr és a habfixáló felhasználásával elkészítjük, majd a tortalapon egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a középső tortalapot, és a mandarin gerezdeket egyenletesen elosztjuk rajta.A tejszínt kemény habbá verjük, a tortamorzsát hozzákeverjük, majd a masszát kupolaformában a mandarinrétegen elsimítjuk. A csillagokat porcukorral meghintjük. A tortát a csillagokkal és a mandarin gerezdekkel felváltva díszítjük.