Hozzávalók:
fél kg sertésmáj (bármilyen májból jó, pulyka, csirke, kacsa, stb.)
30 dkg gomba
10 dkg vaj
4 egész tojás
fél liter tej
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
só.
Elkészítése:
A sertésmájból 4 nagy szeletet vágunk, rostjaira merőlegesen bevagdaljuk. (Természetesen az apróbb májat nem kell szeletelni, csak bevagdalni.)
A fokhagymát belenyomjuk fokhagymanyomóval a tejbe, ebbe beleáztatjuk a májat, 1-2 órára. (Ez előre elkészíthető.)
A gombát felszeleteljük, 5 dkg vajon, kevés sóval, őrölt borssal addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte, melegen tartjuk.
A májszeletekről a tejet leitatjuk, enyhén borsozzuk, 5 dkg vajon mindkét felükön megsütjük, majd forró tálra egymás mellé fektetjük.
A gombavagdalékot a tetejükre halmozzuk, és mindegyikre 1-1 tükörtojást csúsztatunk.
Burgonyapürével, hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Mindég adjunk hozzá valamilyen salátát, vagy ecetes savanyúságot.
Vigyázzunk a sózással, mert a gomba eleve sós ízhatású, a máj pedig nem igényli a sót
A gombáknak csak a kalapját használjuk, óvatosan megtörölgetjük.
A kenyeret pár percre vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, a petrezselymet apróra vágjuk. A mozarellát és a sonkát felkockázzuk, majd eldolgozzuk a petrezselyemmel, a hússal, a tojássárgájával, a sajttal, a kinyomkodott kenyérbéllel, és csipetnyi reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. A gombakalapokat a masszával megtöltjük, és tűzálló edényben egymás mellé rakjuk. Köréjük öntünk fél pohát vizet és kevés olajat, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Gombapaprikás 2-4 személyre
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3-4 szál petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál zsíradék
liszt
pirospaprika
só
Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon pirítsd sárgára.Add hozzá a megtisztított és szeletekre vágott gombát, az apróra vágott petrezselymet, hintsd meg egy csapott kávéskanálnyi pirospaprikával, sózd és párold puhára. (Ha kell, egy kevés vízzel pótold a folyadékveszteséget.) Ezt követően szórd meg egy kávéskanálnyi liszttel, öntsd hozzá a tejfölt, jól keverd el és egyszer forrald össze.
Gombas toltott tok.
Ket evokanal olajon, fedo alatt megpiritunk ket szal aprora vagott
ujhagymat, meghintjuk egy csapott kiskanalnyi pirospaprikaval,
beleteszunk 1-1zoldpaprikat meg paradicsomot, es ket deci vizzel felengedve fel oraig paroljuk. Ha a levekozben elparolog, egy keves vizzel
potoljuk. Vegul zsirjara sutjuk, es 35 deka, kockara vagott gombat
beleteve,megsozva addig paroljuk, amig sajat levet el nem fotte. A tuzrol leveve, kozekeverunk ket pupos evokanal zabpelyhet, egy pupos evokanal
tejfolt, harom, kockakra vagott kemeny tojast meg egy nyers tojast, s ha kell,
utanasozzuk. Kozben ket kicsi,toltenivalo tokot meghamozunk, hosszaban kettevagjuk, kimagozzuk, esecetesvizben ot percig fozzuk, majd
a tolteleket. Az egeszet leontjuk a maradek tejfol es tojassarga
keverekevel(osszesen ket deci kell hozza), es a sütőben megsütjük.
Forró sajtos gombás stangli
Hozzávalók: 8-10 sós kifli, 15 dkg gomba, fél pohár tejföl, 1 ek liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 kk olaj, 10 dkg trappista, 1 kk vaj, késhegynyi pirospaprika, 1 tk só, vegeta.
Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, belüket kiszedjük. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a gombával az olajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, majd fél dl vízzel felöntjük és puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A lének egészen sűrűnek kell lennie. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megtöltjük vele a kifliket, ráhelyezzük a kiflik másik (szintén kibelezett) felét és kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátával vagy ketchuppel tálalhatjuk
Tejfölös gomba
Az apróra vágott hagymát olajon/zsíron üvegesre pirítjuk,beletesszük a (kb1/2 kg) szeletekre vágott gombát. Összekeverjük, fedő alatt főzzük (kb10-15 percet írnak a receptek), míg meg nem puhul. (A gomba levet ereszt.)
Ezután levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy kissé elfője a levét. Sóval,(vegetával), borssal ízesítjük. Egy pohár tejfölben 1-2 evőkanál lisztet simára elkeverünk, majd a gombához öntjük. Ha sűrűn szeretjük, akkor több lisztet, ha levesesebben, akkor a tejfölhöz kicsi vizet is önthetünk.
Spagettivel, makarónival, krumlipürével tálaljuk.
Gombakrémleves 40 dkg gomba, 5 dkg vaj, fokhagyma, ízlés szerint 2-3 ek liszt, 1 l csirkeleves alap (kockából), 2 dl tejszín, só, bors
A gombát megtisztítjuk, összedaraboljuk. A felforrósított vajon a gombát és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, rövid ideig kevergetjük, majd felöntjük a csirkelevessel. Fedő alatt kis lángon kb. 10 percig főzzük. Merülő-mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd a tejszínt belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, átmelegítjük, de már nem forraljuk fel.
Gombafejek juhtúróval töltve
Hozzávalók
. 500 g közepes nagyságú gombafej
. 300 g juhtúró
. 20 g vaj
. 40 g trappista sajt
. 5 cl citromlé
. só, orölt fehér bors
Elkészítése
A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. Sós, citromos vízben pár percig fozzük, majd leszurjük és hagyjuk kihulni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tuzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütoben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kelloen megolvad.
Töltött sampinyon
Hozzávalók: 18 nagyobb
gomba, 5 fej gyöngyhagyma !ha nincs, kisebb lila hagymák is alkalmasak!,
gerezd fokhagyma, petrezselyem, só bors,3 -4 deka kenyérbél !zsemle/, fél
pohár tej,olaj. 2 kemény tojás
A megtisztitott gombáknak kiszedjük a szárát, a fejeket kevés olajon enyhén
megpiritjuk. A gombaszárakat és a kemény tojásokat apróra vagdaljuk,
hozzákeverjük az apróra vagdalt hagymát, a sós tejben megáztatott
kenyérbelet és kevés olajjal, borssal, sóval kissé átpiritjuk.
A kenyérbelet célszerú utólag hozzákeverni a már megpiritott gombaszár
vagdalékhoz.Izesithetjúk a kész keveréket ételizesitövel !, esetleg kevés mustárral, tejföllel
izlés szerint és betöltjúk az elözöleg megpiritott gombafejekbe.Ezeket tüzálló tálban elhelyezzük és kevés füszerezett tejföllel leöntve 20 percre
forró sütőbe rakjuk, melegen tálaljuk.Mellé zöld salátát, görög salátát, söt francia salátát is adhatunk.
Gombával töltött tojás
8 főtt tojás, 15 dkg apró csiperkegomba, olaj, 1 ek tejföl, só, bors.
A keménytojásokat meghámozom, hosszábal elfelezem, majd a fél sárgákat kiszedem. A gombát megtisztítom, felszeletelem és két kanálnyi olajon megpirítom, dózom, borsozom. Mikor kihűlt, apróra vagdalom és elkeverem az áttört sárgájával és a kanál tejföllel. A masszát habzsákkal betöltöm a gombafelekbe.
Pirított gombaszeletekkel díszítem.