Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
számláló
Indulás: 2007-05-12
 
menü

 

 

 

 

Itt hírdess ingyen!

Banner csere

Galéria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
partnerprogram

 
gomba

                                    

 

 

                       

 

Alföldi gombás máj


Hozzávalók:
fél kg sertésmáj (bármilyen májból jó, pulyka, csirke, kacsa, stb.)
30 dkg gomba
10 dkg vaj
4 egész tojás
fél liter tej
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
só.

Elkészítése:
A sertésmájból 4 nagy szeletet vágunk, rostjaira merőlegesen bevagdaljuk. (Természetesen az apróbb májat nem kell szeletelni, csak bevagdalni.)
A fokhagymát belenyomjuk fokhagymanyomóval a tejbe, ebbe beleáztatjuk a májat, 1-2 órára. (Ez előre elkészíthető.)
A gombát felszeleteljük, 5 dkg vajon, kevés sóval, őrölt borssal addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte, melegen tartjuk.
A májszeletekről a tejet leitatjuk, enyhén borsozzuk, 5 dkg vajon mindkét felükön megsütjük, majd forró tálra egymás mellé fektetjük.
A gombavagdalékot a tetejükre halmozzuk, és mindegyikre 1-1 tükörtojást csúsztatunk.
Burgonyapürével, hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Mindég adjunk hozzá valamilyen salátát, vagy ecetes savanyúságot.
Vigyázzunk a sózással, mert a gomba eleve sós ízhatású, a máj pedig nem igényli a sót

 -Töltve ,sonkával

 

Hozzávalók:60 dkg sampinyon gomba, 5-5 dkg kenyérbél és főtt sonka, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg mozzarella, 15 dkg darált marha- vagy pulykahús, 1 tojássárgája, 2 ek. reszelt parmezán sajt, szerecsendió, só, őrölt bors, olaj.

 

A gombáknak csak a kalapját használjuk, óvatosan megtörölgetjük.

 

A kenyeret pár percre vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, a petrezselymet apróra vágjuk. A mozarellát és a sonkát felkockázzuk, majd eldolgozzuk a petrezselyemmel, a hússal, a tojássárgájával, a sajttal, a kinyomkodott kenyérbéllel, és csipetnyi reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. A gombakalapokat a masszával megtöltjük, és tűzálló edényben egymás mellé rakjuk. Köréjük öntünk fél pohát vizet és kevés olajat, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

 

Gombapaprikás  2-4 személyre  

50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3-4 szál petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál zsíradék
liszt
pirospaprika

Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon pirítsd sárgára.Add hozzá a megtisztított és szeletekre vágott gombát, az apróra vágott petrezselymet, hintsd meg egy csapott kávéskanálnyi pirospaprikával, sózd és párold puhára. (Ha kell, egy kevés vízzel pótold a folyadékveszteséget.) Ezt követően szórd meg egy kávéskanálnyi liszttel, öntsd hozzá a tejfölt, jól keverd el és egyszer forrald össze.

 

 

Gombas toltott tok.

Ket evokanal olajon, fedo alatt megpiritunk ket szal aprora vagott

ujhagymat, meghintjuk egy csapott kiskanalnyi pirospaprikaval,

beleteszunk 1-1zoldpaprikat meg paradicsomot, es ket deci vizzel felengedve fel oraig paroljuk. Ha a levekozben elparolog, egy keves vizzel

potoljuk. Vegul zsirjara sutjuk, es 35 deka, kockara vagott gombat

beleteve,megsozva addig paroljuk, amig sajat levet el nem fotte. A tuzrol leveve, kozekeverunk ket pupos evokanal zabpelyhet, egy pupos evokanal

tejfolt, harom, kockakra vagott kemeny tojast meg egy nyers tojast, s ha kell,

utanasozzuk. Kozben ket kicsi,toltenivalo tokot meghamozunk, hosszaban kettevagjuk, kimagozzuk, esecetesvizben ot percig fozzuk, majd

alaposan lecsepegtetjuk. Uregukkel felfele kiolajozott tuzallo talra

fektetjuka fel tokoket, es puposan belerakjuk

a tolteleket. Az egeszet leontjuk a maradek tejfol es tojassarga

keverekevel(osszesen ket deci kell hozza), es a sütőben megsütjük.

Forró sajtos gombás stangli

Hozzávalók: 8-10 sós kifli, 15 dkg gomba, fél pohár tejföl, 1 ek liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 kk olaj, 10 dkg trappista, 1 kk vaj, késhegynyi pirospaprika, 1 tk só, vegeta.

Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, belüket kiszedjük. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a gombával az olajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, majd fél dl vízzel felöntjük és puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A lének egészen sűrűnek kell lennie. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megtöltjük vele a kifliket, ráhelyezzük a kiflik másik (szintén kibelezett) felét és kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátával vagy ketchuppel tálalhatjuk

 

Tejfölös gomba

Az apróra vágott hagymát olajon/zsíron üvegesre pirítjuk,beletesszük a (kb1/2 kg) szeletekre vágott gombát. Összekeverjük, fedő alatt főzzük (kb10-15 percet írnak a receptek), míg meg nem puhul. (A gomba levet ereszt.)
Ezután levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy kissé elfője a levét. Sóval,(vegetával), borssal ízesítjük. Egy pohár tejfölben 1-2 evőkanál lisztet simára elkeverünk, majd a gombához öntjük. Ha sűrűn szeretjük, akkor több lisztet, ha levesesebben, akkor a tejfölhöz kicsi vizet is önthetünk.
Spagettivel, makarónival, krumlipürével tálaljuk.


Gombakrémleves                                             40 dkg gomba, 5 dkg vaj, fokhagyma, ízlés szerint  2-3 ek liszt, 1 l csirkeleves alap (kockából), 2 dl tejszín, só, bors


A gombát megtisztítjuk,  összedaraboljuk. A felforrósított vajon a gombát és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, rövid ideig kevergetjük, majd felöntjük a csirkelevessel. Fedő alatt kis lángon kb. 10 percig főzzük. Merülő-mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd a tejszínt belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, átmelegítjük, de már nem forraljuk fel.


Gombafejek juhtúróval töltve
    
Hozzávalók

. 500 g közepes nagyságú gombafej
. 300 g juhtúró
. 20 g vaj
. 40 g trappista sajt
. 5 cl citromlé
. só, orölt fehér bors


Elkészítése

A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. Sós, citromos vízben pár percig fozzük, majd leszurjük és hagyjuk kihulni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tuzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütoben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kelloen megolvad.

Töltött sampinyon
Hozzávalók: 18 nagyobb
gomba, 5 fej gyöngyhagyma !ha nincs, kisebb lila hagymák is alkalmasak!,
gerezd fokhagyma, petrezselyem, só bors,3 -4 deka kenyérbél !zsemle/, fél
pohár tej,olaj. 2 kemény tojás
A megtisztitott gombáknak kiszedjük a szárát, a fejeket kevés olajon enyhén
megpiritjuk. A gombaszárakat és a kemény tojásokat apróra vagdaljuk,
hozzákeverjük az apróra vagdalt hagymát, a sós tejben megáztatott
kenyérbelet és kevés olajjal, borssal, sóval  kissé átpiritjuk.
A kenyérbelet célszerú utólag hozzákeverni  a már megpiritott  gombaszár
vagdalékhoz.Izesithetjúk a kész keveréket   ételizesitövel !, esetleg kevés mustárral, tejföllel
izlés szerint és betöltjúk az elözöleg megpiritott gombafejekbe.Ezeket tüzálló tálban elhelyezzük és kevés füszerezett tejföllel leöntve 20 percre
forró sütőbe rakjuk, melegen tálaljuk.Mellé zöld salátát, görög salátát, söt francia salátát is adhatunk.

Gombával töltött tojás

8 főtt tojás, 15 dkg apró csiperkegomba, olaj, 1 ek tejföl, só, bors.
A keménytojásokat meghámozom, hosszábal elfelezem, majd a fél sárgákat kiszedem. A gombát megtisztítom, felszeletelem és két kanálnyi olajon megpirítom, dózom, borsozom. Mikor kihűlt, apróra vagdalom és elkeverem az áttört sárgájával és a kanál tejföllel. A masszát habzsákkal betöltöm a gombafelekbe.
Pirított gombaszeletekkel díszítem.

 

 
linkajánló



 Linkajánló

HTML tanfolyam

Tutorialok világa

Ebookz.hu

Letölthető betűk

Ilcsi oldala

Startlap

Cool Text

Inversum

Playground V2.5 Demo

Signora-Clara

LLaVA képleíró

Hugginface.co/spaces

 


 

Családi receptkönyv

Erika oldala

 Gyémánt

Mákvirág

Facebook oldalam

 

 Web Cukrászda

 Margit2 honlapja       

 Kaldeneker.hu

 NLC receptek

 Adina receptejei

 

 

Linkcsere

 Vitona világa

 

 

 
reklám

 
pólómánia

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!