Szakállas pogácsa
Hozzávalók: 18dkg reszelt sajt,
36dkg vaj,
6 evőkanál tej,
3 tojássárgája,
60dkg liszt,
só
Tetejére:
3 tojásfehérje
Töltelék:
20dkg vaj
20dkg krémsajt
3-4evőkanál tejföl,
só,
20-25dkg reszelt sajt
Elkészítés: A vajat morzsold el a liszttel,majd a többi hozzávalóval dolgozd alaposan össze.Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4mm vastagra és szúrj ki belőle kb,3 cm átmérőjű kis korongokat.A tetejüket kend meg tojásfehérjével,majd sütőpapírral borított sütőlemezre sorakozva,előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt süsd őket szép pirosra.
A töltelékhez a puha vajat keverd simára a krémsajttal és annyi tejföllel,hogy jól kenhető,sűrű krémet kapj.Ízesítsd sóval.A krémmel tapassz össze 2-2 kis tésztakorongot,s forgasd meg őket reszelt sajtban
25 dkg vaj v. margarin
25 dkg cukor
4 tojás sárgája
fél citrom leve és reszelt héja
liszt (amennyit felvesz)
kb. 15-20 dkg durvára vágott dió
A zsiradékot, a cukrot, a tojássárgáját és a citrom héját és levét habosra keverjük, és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy a massza ne ragadjon a kezünkre. Diónyi gombócokat formálunk a tésztából, tojásfehérjébe mártjuk (elég 2-be), majd a vágott dióba hempergetjük, és zsírozott, lisztezett tepsibe lerakjuk. Hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a gombócok közepébe és gyenge tűzön világosra sütjük. Még forrón pikáns lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe.
Sajtos pogácsa
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 1 nagy pohár tejföl, 20 dkg reszelt sajt ( füstölt sajttal pikánsabb), 1 ek só, 5 dkg élesztő, és a felfuttatáshoz kb 2 dl tej, 1 tk. cukor.
A tetejére: 2 felvert tojás, 1 ek tej, reszelt sajt, esetleg szezámmag, de ízlés szerint köménymag...
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet az 50 dkg margarinnal összemorzsoljuk. A többi hozzávalót is beletesszük, és jó simára kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük.
Laza mozdulatokkal kicsit átgyúrjuk, kb. 2ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kicsit pihentetjük. A tetejét bekockázzuk, és kiszaggatjuk.
Hézagosan a tepsibe rakjuk, ott megint pihentejük egy kicsit, majd a felvert tejes tojással megkenjük.
Reszelt sajtot szórunk rá.
Ha kihült dobozba, vagy nylon zacsiba rakjuk, így néhány napig puha marad
Sajtos kockák
Tészta: 20 deka liszt, 12 dkg vaj, 6 dkg reszelt sajt, 2 kanál tejföl, só, 1 tojás sárgája. Ezeket összegyúrjuk, félújnyi vastagságra kinyújtjuk. Kis kockákra vágjuk, tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.
Krém: 5 dkg vaj, 1/2 dl tejföl, 1 doboz sajt (mackó sajt) , só - ezeket habosra keverjük.
Két kocka közé kenjük, úgy hogy a szélénél kijöjjön a krém. Hosszúkás reszelésű sajtban megforgatjuk.
Tökmagos pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 2,5 dkg élesztő, 2 egész tojás, 1,5 dl tej, 1,5 dl natúr joghurt, 10 dkg, natúr magozott tökmag, só
A tökmagot teflonserpenyőben zsiradék nélkül nagyon enyhén megpirítjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal és a zsírral, adunk hozzá 1 egész tojást, hozzákeverjük a joghurtot.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tésztához adjuk, majd beletesszük a tökmag kétharmad részét durvára vágva. Ruganyos, lágy tésztává gyúrjuk, 1 órán át kelesztjük. A tésztát 1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyzzük a pogácsákat, megkenjük a felvert tojással, megsózzuk a tetejüket, tökmagot szórunk rá.20 percig pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd 20-25 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs medvehagyma, 2 tojás, 1 csomag margarin, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg sajt, pici cukor, só
1. A lisztet a sóval, margarinnal, egy tojással, tejföllel , az apróra vágott medvehagymával, és a cukros, langyos tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Két órán át kelesztjük.
2. Ismét átgyúrjuk, kinyújtjuk, és középre hajtogatjuk. A nyújtás-hajtogatást még kétszer megismételjük. A tésztát letakarva fél órára hűtőbe tesszük. Ezután ismét nyújtjuk-hajtogatjuk legalább kétszer. Végül 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel bevagdossuk.Kiszaggatjuk, tetejét felvert tojással lekenjük, majd sajtot szórunk rá.
3. 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Sajtos puffancs
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 sütőpor, csipet só, 25-30 dkg sajt, 2,5 dl tej, 5 dkg margarin, 1 tojás
Megolvasztjuk a margarint, sajtot pedig lereszeljük. Egy tálba halmozzuk a lisztet, a sütőport, és a sót. Ehhez hozzáadjuk a tejet, majd a kihűlt margarint. Mehet bele a reszelt sajt nagy része is, egy keveset félre teszünk a szóráshoz. A masszát összegyúrjuk, míg sima tésztát nem kapunk. Ha elég könnyen dolgozunk már a tésztával, egyforma darabokra osztjuk. Kisebb golyókat formázunk a tenyerünkkel és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Nagyjából 30 db jön ki a masszából. A golyók tetejét megkenjük a felvert tojással és meghintjük a félretett reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben először 10-15 percig, majd alacsonyabb főfokon további 10 percig sütjük a puffancsokat.
nyomtatás
|