Teaszertartás
A teaszertartás (茶の湯, csa-no-ju) helye a teaház, japánul a szukija (数寄屋). Ennek mérete 4 és fél tatami (1 tatami kb. 90×1,80 cm).
A teaszertartás lépései Rikjú tanítása szerint:
1. Meghívás: A vendéglátó megbeszéli a teaház tulajdonosával, hogy kiket szeretne meghívni. Ez legalább 5 maximum 7 fő lehet.
2. A vendégek érkezése: A machiyában várnak a vendégek, és közben felkészülnek a ceremóniára.
3. Belépés a teaházba: A szertartás kezdetét a teamester jelzi. A vendégek halk lépésekkel lépnek a házba majd mélyen meghajolnak. A vendégek az ikebana elöt is meghajolnak. Majd halkan körülnéznek a teaházban: megnézik a tokonomát, végül egy jelre leülnek a saját helyükre.
4. Teázás: A tea elött könnyű süteménnyel kinálják a vendégeket. A teamester bambuszseprűvel a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd forró vizet mer rá. A bambuszseprűvel megkeveri, és így egy teasűrítményt kap. Ezt a vendégek poharába önti majd forró vizet öntenek rá.
5. Teaivás: Semmivel nem ízesítik teájukat. A szabály 3 lassú kortyot ír elő, ezért tilos egyszerre meginni. Viszont több csészével is meglehet inni egymás után, mivel a mennyiség nincs meghatározva.
6. Beszélgetés: Miután már senki nem iszik több teát, a vendégek beszélgetni kezdenek, melynek témája többnyire a teaház körül forog.
7. Távozás: A teázást/ beszélgetést a teamester által megadot jelre befejezik. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd csendesen távoznak.
(C) Kawaiik.gp
|