Néhány dolog, amit talán soha nem gondoltál volna a patkányokról...
A L’ecsó című film Remy-vel, az ínyenc patkánnyal augusztus 2-ától a mozikban!Ha a legtöbb ember patkányról hall, egyből kirázza a hideg.
Ha főzni nem is tudnak, mint a Remy, a L’ecsó mesterszakácsa, attól még sok meglepő dolog derülhet ki róluk.
Tudtad például, hogy:
Egyes számítások szerint a patkányok fogyasztják világ gabonakészletének 1/5 részét
Néhány patkányfaj sosem megy néhány méternél messzebbre lakóhelyétől, mások akár több kilométert is képesek megtenni, hogy élelemhez jussanak. Hát még ha főzni akarnak, mint Remy…
A patkány hihetetlenül találékony, alkalmazkodó állatfaj, szinte mindent túlél
A patkányok annyira szívósak, hogy hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék
Nem is gondolnánk, hogy a patkányok nemcsak a hasukat szeretik, de kiváló sportolók is, ugyanis 10 másodperc alatt lefutnak 100 métert és akár 1,5 métert is képesek ugrani
A múlt század elejére a vándorpatkányok legfőbb élőhelyévé a szennyvíz csatornák váltak. Jó úszók, akár 72 órán keresztül is képesek egyfolytában úszni, a csatornán keresztül pedig könnyedén bejutnak bármely lakásba
A patkányok egyszerre átlag 6-10 kölyköt hoznak a világra
A kispatkányokat 20-21 napos korban biztonsággal el lehet választani az anyjuktól és megkezdhetik saját életüket
L’ECSÓ
Műfaj: animációs családi film Magyarországi bemutató: 2007. augusztus 2.
Rendezte: Brad Bird Társrendező: Jan Pinkava Producer: Brad Lewis
Remy: „Ez én vagyok. Azt hiszem eljött az ideje, hogy kicsit átgondoljam az eddigi életem. Nem tudok mit tenni. Szeretem a finom ételeket, oké? És… a finom ételek… nehezen elérhetők egy patkány számára.” Remy apukája: „Nem lenne ám olyan nehéz, ha nem lennél olyan válogatós.” Remy: „De én nem akarok szemetet enni, apu!”
Mit tehet egy gourmand patkány, ha azzal áldotta meg a sors, hogy ínyencnek született? A Pixar új animációs filmje, a L’ecsó erre keresi a választ. Remy rágcsálóként válik finomságfüggővé, és mi másra is vágyhatna egy ínyenc a jó konyha őshazájában, Párizsban, mint, hogy francia mesterszakács legyen? Ám egy patkány számára mindez összeegyeztethetetlennek tűnik a családi élet szemétben turkálásaival, és a csatornaléttel, főleg egy olyan társadalomban, ahol mindenki irtózik a rágcsálóktól. A sors azonban mindezt másképp gondolja, és Remy ideális helyre költözik ahhoz, hogy időnként belógjon szakácspéldaképe, Auguste Gusteau éttermének parádés konyhájába. Hősünk kulináris élvezetek iránti rajongása számtalan kalandba sodorja őt, melyek egész Párizs gasztronómiai világát a feje tetejére állítják. Remy-nek választania kell régi és új élete között, sok újat tanul a barátságról, a családról és arról, hogy az életben nincs más választása, mint elfogadni magát annak, aki: egy patkány, aki szakács akar lenni. |