Céklasaláta
Hozzávalók: 1/4 kg cékla, 1 alma, 1 burgonya, 15 deka párizsi, 1 fej hagyma, ecet, olaj, só, bors, cukor. A megfött, kis kockára vágott céklát összekeverjük a meghámozott kockára vágott almával, a főtt összekockázott burgonyával, a karikára vágott hagymával, és az apróra vágott párizsival. Megsózzuk, borsozzuk, és leöntjük olajos-ecetes, egy kissé cukrozott salátalével.
Csirkehúsos tavaszi saláta recept
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
1 kis doboz konzerv kukorica
1 fej saláta
2-3 retek
fél kígyóuborka
1 csomó újhagyma (5 db)
2.5 dl tejfölből kevert tartármártás
Elkészítés:
A csirkemell filét hosszú csíkokra vágom, sózom, borsozom, olivaolajban 1-2 órát a hűtőben pácolom.
Közben a zöldségeket megmosom, csíkokra, vékony szeletekre vágom, elkészítem a tartármártást (2.5 dl
tejföl, 1,5 kk cukor, kevés só, bors, 1 ek citromlé, 1 kk mustár, fél dl olivaolaj). A húst serpenyőben kevés
olivaolajon nagy lángon szép pirosra sütöm, majd apróra darabolom.
A tartármártásba belekeverem a zöldségeket és a húst. Pirítóssal vagy anélkül önmagában is megállja a
helyét.
Tanácsok:
Apróra darabolt ananásszal gazdagítható.
Nyári joghurtos saláta
Hozzávalók 4 személyre
3-4 paradicsom, felkarikázva
2 sárgarépa, vékony csíkokra szelve
1 dobozos csemege kukorica, lecsepegtetve
vegyes salátalevelek, kis darabokra tépkedve
1 kígyóuborka, karikázva
A szószhoz:
150 g joghurt
1 csokor apróra vágott metélőhagyma
1 ek. olivaolaj
1 kis citrom
só, bors
Elkészítés
1. Négy tányérra ízlésesen elosztjuk a felkarikázott paradicsomokat, a lecsepegtetett csemege kukoricát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, a karikára szelt uborkát illetve a salátaleveleket.
2. A szószhoz: Egy nagyobb tálba beletesszük a joghurtot, a citromlevet, az olajat; sózzuk borsozzuk, végül az apróra vágott metélőhagymát is hozzáadva az egészet alaposan összekeverjük.
3. A "zöldeket" lelocsoljuk a szósszal.
VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK: 2 fej fejes saláta, 2 db paprika, 4 db paradicsom, 1 doboz kínai gombakonzerv, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg túró, 2 pohár joghurt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors.
A zöldféléket tisztítjuk, és egyenletes darabokra vágjuk, a sárgarépát is. A fejes salátából néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit széles metéltre vágjuk. Az összevágott anyagokat sóval és őrölt borssal ízesítjük. Üvegtálat salátával díszítünk, beleöntjük a keveréket és meglocsoljuk a túró-és joghurtkeverékkel.
Babsaláta bazsalikommal
Hozzávalók:
- 2 hámozott csemegeuborka karikára vágva
- 2 ek. salátaolaj
- 1 ek. borecet
- 1 ek. citromlé
- 1 tcs. főtt szárazbab
- 1 tcs. apróra vágott friss bazsalikom
- törött bors
- só
Keverjük össze az összes hozzávalót és azonnal tálaljuk.
Rokfortos-diós saláta
Hozzávalók:
2 fej saláta (radicchio is lehet)
1 kisebb zellergyökér
5 evőkanál olívaolaj
10 dkg rokfort sajt
3 dkg durvára tört dióbél
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál édesmustár
ízesítéshez só, bors, fehérborecet
Elkészítés:
A rokfortot szétnyomkodom egy villával, egy tálkában elkeverem az olajat, kevés ecetet, a mustárt, a zúzott fokhagymát és a borsot. Aztán jöhet a sajt és egy csipetnyi só. A salátát megmosom, megszárítom, és kisebb darabokra tépkedem. A zellert megtisztítom, lereszelem, de csak az utolsó pillanatban, hogy ne barnuljon meg túlságosan. Elkeverem a salátalevelekkel, meglocsolom az öntettel, megszórom a dióval és azonnal tálalom.
Ananászos-sonkás rizssaláta
Hozzávalók: 300 g rizs,só, őrölt fehérbors, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 1 kis fej fodros saláta, 2-3 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 100 g sonka, 100 g ananászbefőtt, 150 g majonéz, 1,5 dl natur joghurt, 1 ek. citromlé, 1 citrom
A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, és hagyjuk teljesen kihülni.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, magjaikat eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk, és falatnyi darabkákra tépkedjük. Az újhagymát megrisztítjuk, majd egy kevés zöldjével együtt rézsutosan felkarikázzuk. A petrezselmyet leöblítjük, és néhány levélke kivételével finomra aprózzuk, A sonkát vékony csíkokra vágjuk, az ananászt leszűrjük , és apróra vágjuk. A majonézt elkeverjük a joghurttal, ízlés szerint citromlével, sóval, fehér borssal, végül petrezselyemmel. A salátaleveleket lapos tál aljára szórjuk . Az összes felaprózott hozzávalót lazán a rizshez kevejük, és a salátaágy tetejére halmozzuk. Bevonjuk a majonéz mártással, végül a vékony gerezdekre vágott citrommal és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverük össze. Előételkén, könnyű vacsoraként tálaljuk.
|