Vajsör
Hozzávalók:
# 1 evőkanál vaj
# 2 evőkanál cukor
# fél liter tej
# fahéj
Elkészítés: A vajat és a cukrot karamellizáljuk. Levesszük a tűzről és beleöntjük a tejet. Visszarakjuk a tűzhelyre, hogy a hideg tejtől megdermedt karamell újra folyékony legyen. Hozzáadjuk a tetszés szerinti mennyiségű fahéjat. (FIGYELEM: Ha túl sok fahéjat teszünk bele, keserű lesz.)
Butterbier /deutsch/
Rezeptvorschlag (nicht ganz ernst gemeint, ernstgemeintere Vorschläge siehe hier)
50 g Butter in einem Kochtopf zum Schmelzen bringen. 100 g Zucker und 1 Päckchen Vanillezucker hinzufügen und unter ständigem Rühren leicht karamelisieren lassen.
Da die Briten ja überall Wasser und Milch hinzutun: 0,25 l Wasser und ein Schuss Milch oder Sahne hinzufügen und das ganze leicht zum Köcheln bringen
0,33 l Bier nach und nach unter ständigem Rühren hinzufügen (immer 7mal gegen den Uhrzeigersinn und dazwischen 1mal im Uhrzeigersinn rühren), bis sich der Geruch von schalem, abgestandenen Bier in der Küche verbreitet hat.
Das ganze in einen vorgewärmten Krug schütten. Nach Wunsch mit etwas Pfefferminzsoße aufpeppen!
Mézbor / "Met" /
Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (- mészmentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és citromsavat.
Ezt az oldatot kettõ óra hosszat forraljuk/fõzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képzõdõ habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztõ" létrejöttét.
Kihûlés után egy (vagy fél) rúdnyi sütõélesztõt adunk hozzá és finomszövésû vászon- vagy tüllzacskoban belelógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fûszerkeverékeket.
Ennek "alap-összeállítása": 5 teljes rúd fahéj
- fél szerecsendió reszelékként
- 2 db dió nagyságú gyömbér
- kevés õrölt szegfûszeg és: "melissa" /gyógynövény-fajta -
Ezeket a fûszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk ízlésünk és igényünk szerint, sõt bõvíthetjük is az alkotóelemeket, ha az elsõ "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fûszer-összeállítási recept nincs, - ezt mindenki az ízlése-igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitást".
A mézbor alapanyaga kb. 20-25 °C -on tárolva hamarosan megindul az erjedési folyamat. Elõször két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk. Ezt nagy elõvigyázattal lehetõleg gumidugóba ágyazott üvegcsövecskén keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.
Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma. 13-14 fokos.
Sütőtöklé
A sütőtököt hámozzuk meg, vegyük ki a magokat belőle és kockázzuk fel. 3-4 almával tegyük meg ugyanezt, s fözzük meg puhára 2-3 liter vizben együtt mindkettőt. Ízesíthetjük késhegyni őrölt gyömbérrel és fahéjjal. Hagyjuk kihűlni, édesíthejük mézzel, majd turmixoljuk össze. Kapunk egy sűrítményt, amit tovább higíthatunk vizzel. Töltsük üvegekbe, s hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is fogyaszhatjuk.
Ha el akarjuk rakni télire is, akkor a higítás után újból forraljuk fel a sütőtöklét, s az előzőleg jól kimosott üvegekbe forrón töltsük bele, zárjuk le tartósítószeres vízben (kb. 1 kávéskanál Na-benzoat-ot oldjunk fel kb. 2 dl vizbe) áztatott fémkupakokkal, s dunsztban hagyjuk 1 napig kihűlni.
Ez az ital, mint természetes fiatalító támogatja szervezetünket. Fiatalító (öregedést lassító) hatását a legismertebb antioxidánsok biztosítják: C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin.
Lángnyelv whiskey
Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is, bár az elnevezések olykor kifejezetten becsapósak.
Legmarkánsabb fajtája a skót whisky, mely erős, füstös ízét az árpa szárításánál használt tőzegtől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából főzték az italukat (malt whisky), s azt csak e században kezdték lágyítani grain whisky hozzáadásával. A graint főleg kukoricából készítik, nincs füstölés, malátázás, így az íze és illata is sokkal jellegtelenebb. A két fajta keverésével nyert ital a lágy, de még mindig karakteres blended whisky, amit ma Scotch-ként ismerünk. (Ismertebb márkái: Johnnie Walker, J & B, Ballantinés, William Grants, White Label)
A mugli whiskey-től annyiban különbözik a Lángnyelv whiskey, hogy palackozás előtt minden esetben hét évig chilipaprika mellett érlelik, így kapja különleges, torokégető zamatát.
home-->
|