Pl:.Vegyünk egy olyan lovat/pónit,aki a nap egy időrészében istállóban éll,elég sokat lovagolod és nyári szőre van.
Példánkban egy hosszabb lovaglásról jössz be,tehát a lába sáros,a nyereg és a hevederhely izzadt lehet.
1.Nyergeld le a pónit,vedd le róla a kantárt,tégy rá kötöféket, és kösd ki. Ha nem kell tőle megvonni az ennivalót,köss elé egy kisebb szénahálót,hogy elfoglalja magát amíg ápolod.
2.Kefélj le róla minden odaszáradt sarat,a szőrkefével szárítsd meg az izzadt részeket.(ha meleg van,vizes szivaccsal dorzsöld át az izzadt területeket,hiszen nem hozhatod be lovat/pónit izzadságtól csöpögve.Visszaszáritani pedig úgy tudod,ha hazafelé legalább az utolsó másfél kilométeren lépésben jössz.At erősen izzadt ló/pómi könnyen megfázhat a munka után.)
3.Tisztísd ki a patáját patakaparóval.A patakaparót a sokvanákos felől a pata hegyfala felé használd,kapard ki belőle az összes földet,kavicsot és amit csak találsz.Figyelj rá hogy mindkét nyírbarázda alaposan ki legyen tisztítva.
4.Először bal oldalon tisztísd ke a ló/póni nyakát majd szőrkefével;széles,söprő mozdulatokkal,a szőr növekedésének irányába,a mozdulatok legyenek erőteljesek.A művelet közben rendszeresen tisztísd ki a szőrkefét,húzd végig a fémvakarón.Ha már néhányszor kihúztad a szőrkefét,verd ki a koszt a vakaroból a földre.Ha ilyenkor egy kis kupac kosz és korpa jelenik meg a fölfön,azt jelenti,hogy jól dolgoztál!Pucold át így a ló/póni nyakát,vállát,szügyét és a két melső lába.Ezután pucold le a hátát,oldalát és a horpaszát.Keféld le a hasát.Sok ló/póni van,amelyik nem nagyob szereti,ha a hasát keféled,ezért légy határozott,de ne durva.Ha túl finoman csinálod,csiklandozod a lovat/pónit,amitől csak mág idegesebb lesz.Végül jöjjön a fara és a hátsó láb.A hátulsó lába belső részét is féltheti.Ha nyugtalankodik vagy úgy tűnik,hogy rúgni akar,szorítsd le a farkát a csánkjáhou,amíg a lábát ápolod.Amikor véegztél,menj át a túloldalra,és pucold át ugyanígx,ne felejtsd ki a sörény alatti nyakrészt sem.
5.Kapcsold ki a póni kötőféket,csúsztasd le a nyakára,aztán kapcsold be újra.Finoman pucold át a pofáját a szőrkefével,vigyázz,hogy ne üsd meg a kefe sörtéivel.Ne feledkezz meg a füléről és a homlokáról sem.Tedd vissza a kötőféket.
6.Keféld ki az üstőket és a sörényét a szőrkefével.Ha túlságosan sűrű,egyszerre csak kis adagokat bonts ki.Ha a lovadnak/pónidnak hosszú,durva szálú,erős sörénye van,többre mész a gyökérkefével.
7.Keféld ki a farkát is a szőrkefével.Először a farok tetején lévő szőröket keféld át,majd vedd egy kézbe az egész farkát,és kis adagokat leengedve belőle a másik kezeddel bontsd ki a szálakat.Mindig csak egy kevés szőrt engedj ki a kezedből egyszerre,míg nem végzel az egész farkával.
8.Öblítsd ki a pofaszivacsot,csavard ki(de ne legyen teljesen száraz),és töröld ki a ló/póni szeme sarkát.Öblitsd ki,és csavard ki a szívacsot újra,és töröld ki az orrlyukait.
9.Öblítsd ki a másik szivacsot,és tisztísd le a farok tövének környékét.
10.Ha valamilyen különleges alkalomra készíted a lovat/pónit,esetleg szeretnéd lekenni a patáját olajjal.Vékonyan,pataolaj-ecsettel vidd fel.
11.Végül töröld át ronggyak a lovat/pónit,hogy még a legkisebb rászálló port is eltávolítsd róla.
12.Lépj hátra és csodáld meg a munkád eredményét! |