Kétszer sült palacsinta
Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 25 dkg túró, 1,25 dl tejföl, 5 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dkg vaj, 1,25 dl tejszín
Elkészítés: A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejföllel, cukorral, 2 tojássárgájával és a mazsolával. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és a töltelékhez keverjük. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és kettévágjuk. Egy sütőformát (négyzet alakút) vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megyszórunk. A palacsintákat rétegezzük (mint a halpikkelyek egymásra csúsztatva). A tejszínt elkeverjük 1 tojással, és a palacsintákra öntjük. Forró sütőben készre sütjük.
Almás palacsinta
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor.
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom
Csirkemájas palacsinta
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, törött bors és só ízlés szerint.
A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévő vízbe dobom, majd 3 percnyi forralás után levétől leszűröm, és hűlni hagyom. Közben elkészítem a tésztát: a tojásokat habosra verem, simára keverem a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a törött borssal. A kihűlt májat ledarálom, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverem. Ha a massza túl sűrű, kevés szódavízzel hígítom, ha nem elég sűrű, kis lisztet keverek hozzá. (Leggyorsabb, ha turmixgépbe teszem az egészet, és pépesre forgatom, így a májat sem kell külön megdarálni.) 10 percig pihentetem. Közben egy mély, kerek tűzálló tálat kiolajozok, a sütőt begyújtom. Az első palacsinta sütése előtt pici olajjal bekenem a serpenyőt. Többször nem kell olajozni, a többi palacsinta „önmagát” olajozza. A kisült palacsintákból egyet a tál aljára fektetek, és vékonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megsózott tejföllel. Erre palacsinta kerül. A rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. A tetejére sajtos tejfölnek kell kerülnie. A tálat fedetlenül beteszem a forró sütőbe, és közepes lángon annyi ideig pirítom, amíg a teteje szép sárgásbarnára nem sül.
Tálaláskor cikkeket vágok belőle (mint a tortából szokás). Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Csokis rakott palacsinta
Hozzávalók:
10 db édes palacsinta, 20 dkg csokoládé, 15 dkg barackíz, 8 dkg porcukor, 2 dkg vaj; 4 tojásfehérje, 5 dkg vaníliás porcukor.
A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Az elsőt vajjal kikent sütőlapra helyezzük, és megszórjuk reszelt csokoládéval, rátesszük a második palacsintát, azt megkenjük barackízzel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg az összes palacsintát felhasználtuk. A legfelső palacsintát üresen hagyjuk, majd sütőben átforrósítjuk. Közben a tojásfehérjékből habot verünk. Hozzákeverjük a porcukrot, és ezzel egyenletesen beborítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rózsaszínűre sütjük. Tortaszerűen felszeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
A palacsintához:
5 deka vaj
18 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakaópor
3 deci tej
2 deci szénsavas ásványvíz, vagy szóda
2 tojás
1 evőkanál cukor
olvasztott vaj a sütéshez
Az epres csokikrémhez
20 deka eperkrémmel töltött csokoládé
3 deci + 3 evőkanál tej
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
25 deka eper
A vajat megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön.
A lisztbe beleszitálom a kakaóport, aztán a tejbe beleöntöm az ásványvizet és a kihűlt olvasztott vajat.
A tojásokhoz hozzákeverem a cukrot, majd a tejes - ásványvizes-vajas lé felével felhígítom
A palacsintatésztába belevegyítem a kakaóporos lisztet, aztán kézi habverővel folyamatosan kevergetem, miközben hozzáöntöm a folyadékot.
A kész tésztát fél órára hűtőbe teszem pihenni.
A palacsintákat a szokásos módon megsütöm, de a serpenyőt sütés közben olaj helyett olvasztott vajjal kenem ki.
A darabokra tört epres csokit 3 deci tejjel gőz fölött megolvasztom
Amíg a csoki beleolvad a tejbe, kézi habverővel simára keverem a 2 tojássárgáját a cukorral, a liszttel és 3 evőkanálnyi tejjel.
A meleg csokis tejet folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tojássárgás - cukros lisztes péphez, majd az egészet áttöltöm egy kis lábosba
Az edényt gyenge tűzre állítom és a csokis krémet kézi habverővel addig kevergetem, míg besűrűsödik.
Az epret néhány szem kivételével apróra vágom és a gyümölcsdarabkákat a csokikrémhez keverem.
A kész palacsintákat megtöltöm az epres csokikrémmel aztán háromszögekbe hajtva elrendezem őket egy tálon. Tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítem.
10-12 palacsinta lesz belőle
Húsos palacsinta recept
Hozzávalók:
a palacsintához 1 tojás, 10-12 dkg korpás liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors; a töltelékhez 20 dkg (bármilyen fajta) darált hús, 5 dkg zabpehely, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 evokanál suru tejföl.
Elkészítés:
A tojást habosra verem, majd felváltva keverem hozzá a tejet a korpás liszttel és a szódavízzel. Ezután hozzáadom a zabpelyhet és a darált húst. Sóval és borssal fuszerezem. (A masszának a szokásos palacsintatésztánál kissé surubbnek kell lennie.) Ezután az olajat is hozzákeverem, majd teflonserpenyoben palacsintákat sütök belole. Kerek tuzálló tálba teszek egy-egy palacsintát, s a közöket megkenem sajtos tejföllel, ezután a sütoben átforrósítom. Cikkekre vágva, salátával tálalom
Csúsztatott palacsinta
|
|
Hozzávalók: |
négy tojás
10 dkg cukor
10 dkg vaj
7 dl tej
24 dkg liszt
porcukor
reszelt citromhéj vagy darált mandula
a sütéshez olaj |
|
Elkészítése: |
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjébol vert kemény habot is.
Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebbol a habos, könnyu masszából) és tuzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütoben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
|
KELT ALMÁS PALACSINTA
40 dkg lisztből, 3 tojássárgájából, 1 ek cukorból, csipet sóból, 5 dl tejből, 1 dl olajból, kevés szódavízből , 2 dkg élesztőből jó sűrűpalacsinta tésztát keverünk. 1 órát állni hagyjuk. Felverjük a fehérjéket habnak, beletsszük, és 3-4 savanykás almát vagy reszelve vagy vékony szeletekre vágva beleteszünk.
Sütés: Forró zsiradékon vastag palacsintákat sütünk. Kettéhajtjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral.
Velencei rakott palacsinta
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
30 dkg darált hús vagy sonka
1 fej vöröshagyma
1 kis fej zeller
1 szál sárgarépa
paradicsompüré
só
1 gerezd fokhagyma
rozmaring
petrezselyem
20 dkg reszelt sajt
tejföl
esetleg gomba
Evőkanálnyi olajban megpirítjuk a húst vagy a sonkát a reszelt vöröshagymával. Hozzáadjuk a reszelt zellert és a reszelt sárgarépát, és pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadunk egy kis tubus paradicsompürét, kevés sót, egy pohár vizet és egy gerezd fokhagymával, ágacska rozmaringgal és petrezselyemmel ízesítve, lefedve pároljuk lassú tűzön. Közben a szokásos módon sós palacsintákat sütünk, és lereszeljük a sajtot. Lapos kerek tűzálló tálra alulra egy kisütött palacsintát rakunk, erre húsos mártást, és egy kis sajtot. Erre ismét palacsinta, mártás és sajt kerül. Ezt addig folytatjuk, míg szép magas tortát nem kapunk. Tetejére palacsinta kerüljön, amit tejfellel meglocsolunk, és egy kis sajttal meghintünk. A sütőben átsütjük, de ne pirosodjon meg. Úgy szeleteljük, akár a tortát.
Megjegyzés: Ha gombát is teszünk bele, akkor a hússal együtt dinszteljük. Aki nem szereti a zellert, ki is lehet hagyni a mártásból!
A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.
Csokis rakott palacsinta recept
Hozzávalók:
10 darab palacsinta
12 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
5 dkg étcsokoládé
2 tojás
9 dl tej
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1 tojássárgáját elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 10 dkg cukorral, a kakaóporral, a széttördelt csokival és 4 dl tejjel. Lassú tűzön sűrű krémmé főzzük.
A krémmel megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, három részre vágjuk őket, tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk a darabokat.
1 tojássárgáját elkeverünk 1 evőkanál liszttel, 5 dl tejjel, 2 dkg cukorral. Ezt is sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a 2 tojás kemény habbá vert fehérjét.
Ezzel leöntjük a palacsintákat és közepes lángon megsütjük.
Tanácsok:
Ha marad csokikrém, rázúdítom a palacsintákra még a fehér krém előtt.
.
|