Erdélyi kuglóf
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 4 db tojás sárgája, 8 dkg cukor, 6 dkg akácméz (2 evőkanál), 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, vaníliás porcukor
A margarint a tojások sárgájával, a cukorral keverje habosra. Adjon hozzá két evőkanál mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180 fokos sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral. Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza.
Cica kuglóf
|
Hozzávalók: |
60 dkg liszt (fele rétesliszt fele finomliszt), 0,5 l tej, 2 dl olaj, 1 tojás, 1 kocka élesztő, 25 db édeske (pl. sacharin, vagy bármi más édesítőszer), kakaópor. |
Elkészítés: |
Langyosítsuk meg a tejet és tegyük bele az édesítőket, hogy elolvadjanak. A lisztet tegyük egy tálba és csináljunk mélyedéseket, amelyekbe öntsünk a tejből 2 dl-t, és ebbe az élesztőt morzsolva. Ha az élesztő elolvadt, villával keverjük össze, míg kissé kovászos lesz. Ezután várjunk, hogy kicsit megkeljen. Itt az élesztő nem fog följönni, de ettől ne ijedjünk meg. Ezután tegyük bele a tojást és az olajat. A maradék tejjel dagasszuk össze a tésztát, hogy jó lágy legyen, s ha kell adhatunk még hozzá kevés langyos vizet. Most tegyünk a fele tésztába kakaóport és kelesszük meg. Ha megkelt, a világos tésztát tegyük gyúródeszkára, nyújtsuk meg kicsit, tegyük rá a kakaós tésztát, kissé nyújtsuk rá, tekerjük föl az egészet, tegyük kuglóf formába (de akár egy magasabb lábosban is kisüthető) és előmelegített sütőben ellenőrzés mellett süssük ki.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 8 dkg porcukor, fél citrom héja, 5 tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg
liszt, 3 dkg kakaópor, 7 ek. olaj, vaníliás cukor. A mázhoz 20 dkg sárgabaracklekvár, 40 dkg
csokimáz.
Kuglófsüt_t vajjal-liszttel kenjetek ki. A kakaót keverjétek el az olajjal. A vajat a porcukorral,
a reszelt citromhéjjal, egy teáskanál vaníliás cukorral, egy csipet sóval valamint a
tojássárgákkal keverjetek krémesre. A fehérjéket a kristálycukorral verjétek fel, adjátok hozzá
a vajas masszát, a kakaós olajat és a lisztet. Töltsétek a formába és kb. 170 fokon, 1 órán át,
süssétek ki. Ha megsült borítsátok ki a formából és hagyjátok kih_lni. A lekvárt melegítsétek
fel és keverjétek simára, mázoljátok be a kuglófot a lekvárral. Ha ez is kih_lt, a
csokoládémázt a csomagolás szerint készítsétek el, öntsétek a kuglófra és hagyjátok
megdermedni.
Márványos kuglóf
Hozzávalók:
10dkg finomliszt
10dkg rétesliszt
4 tojás
20dkg kristálycukor
1dl tej
1dl olaj
1cs sütőpor
10dkg rumba áztatott mazsola
2 kanál kakaópor
citromhéj
Elkészítés:
A tojásfehérjét felverem habnak a cukorral
együtt. Utána sorban minden hozzávalót
belekeverek óvatosan a kakón kívül.
Lisztezett zsírozott kuglófformába öntöm a
3/4-ét. A tőbbihez keverem a kakót és
rákanalazom a formában lévő tésztára,ettől
lesz olyan márványos ha megsül. Lehet
még beledobálni meggyszemeket, vagy
kemény darabos lekvárt.
kb:30-35perc a sütési idő
.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
3 tojás,
2 és fél dl joghurt,
ízlés szerint mazsola, vagy, darabolt dió, apróra vágott csokoládé, mandula, egyéb…
Elkészítése: a margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat, a tojásokat. a lisztbe belekeverem a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot keverek a masszához, míg az összes hozzávaló belekerül.
Egy kuglófformát kivajazok, zsemlemorzsázok, és ebben 1 órát kell sütni kb. 160 - 170 fokon
Túrókuglóf
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
3 bögre finomliszt
egy csomag sütőpor
1 bögre kristálycukor*
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
fél bögre aszalt szilva és aszalt sárgabarack
kevés rum
4 evőkanál tejföl
egy narancs reszelt héja
1/2 bögre margarin (20-25dkg)
Elkészítés:
Az aszalt barackot és az aszalt szilvát vágd fel kisebb darabokra és egy kupaknyi rummal locsold le, majd rövid ideig pihentesd, hogy az ízek elkeveredjenek.
Robotgéppel keverd krémes állagúra a puha margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként add hozzá a tojást, mindegyik után robotgéppel átkeverve. Reszeld bele a narancs héját, majd szórd bele a rumba áztatott aszalt gyümölcsöket. Ehhez a művelethez már csak fakanalat használj. Szórd bele a túrót, alaposan dolgozd össze a masszával, majd adagolva add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Lágyítsd a tésztát 4 evőkanál tejföllel.
Egy kuglófformát kenj ki vajjal és liszttel, öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt elkészül. A formából csak akkor fordítsd ki, amikor a sütemény már kihűlt.
Hozzávalók :
2,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1/2kávéskanál cukor, 75dkg liszt, 20 dkg margarin,,3db tojás, 10dkg husos kolozsvári szalonna, 15 dkg eidami sajt, só, bors, szerecsendió.
Az élesztőt felfutattom, lisztel, tojással, felolvasztot vajjal és a füszerekkel jól összedolgozom, hozzáadom az aprókockákra vágott szalonnát . A kuglófformába beleöntöm, 3o-40 percig pihentetem, 175 fokon(gázsütő 2 fokozat) 1 órán át sütöm.
Még melegen szeletelem és tálalom.
4 db tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
1/2 csom. sütőpor
13 dkg margarin
1/4 liter tej
mazsola, dió, kakaó
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban sima krémmé keverjük a tojás sárgákat, a margarint és a porcukrot. + 1 cs. vaníliáscukor!
Ezután beleöntjük a tejet, a sütőporos lisztet és legvégül a tojáshabot. Ha teljesen elkevertük, akkor a krém egyik felét beletesszük a kivajazott, lisztezett kuglófformába. A maradék krémhez hozzáteszünk két evőkanál kakaóport, elkeverjük, és a sárga krém tetejére öntjük.
Tehetünk bele diót, mazsolát. Lassú tűzön (gáz-4-es, villany 150 fok) sütjük kb. 60-70 percig!
Dán kuglóf recept
Hozzávalók:
4 tojás,
25 dkg porcukor,
1 dl étolaj,
1 dl víz ( amiből 2 evőkanállal kiveszünk),
1 sütőpor,
25 dkg liszt,
2 dkg kakaó.
Máz:
10dkg cukor,
3 evőkanál víz,
2 dkg kakaó,
5 dkg margarin.
Elkészítés:
A tojást habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk az olajat és a vizet,majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
A massza háromnegyedét , vajazott,lisztezett kuglóf formába öntjük. A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót és a vizet, majd rácsurgatjuk a fehér masszára
Easy rider kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg. vaj vagy margarin
25 dkg. cukor
1 csg. vaníliás cukor
4 db. tojás
1 üvegcse rum aroma (vagy egy kevés rum)
1 teásk. fahéj
25 dkg. liszt
1 csg. sütőpor
25 dkg. mazsola
12,5 dkg. őrölt mandula vagy dió
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, az aromával/rummal és a fahéjjal elkeverjük. Azután óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A mazsolát és az őrölt mandulát/diót is hozzákeverjük és a tésztát egy kivajazott formába (őzgerinc, kuglóf, stb.) öntjük. Előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 150ş-on, elektromos sütőben 160-175ş-on) a forma nagyságától függően kb. 85-95 percig sütjük. Sütés után a süteményt hagyjuk kihűlni. Vaníliás porcukorra megszórva tálaljuk.
Csokis kuglóf:
"""""""""""""""""
4 tojás sárgáját 1 csomag vaniliás cukorral, 25 dkg kristálycukorral, 12,5 dkg Ramaval habosra kell keverni. Ez robotgépben
kb. 20 perc. 30 dkg lisztbe 1 csomag sütőport elkeverek . A lisztet, miután
elkevertem a sütőporral, kanalanként a vajas masszához adagolom 2,5 dl tejjel (1 kanál tej - 1 kanál liszt). A tej
mennyiségének pontos betartása fontos! Majd 1 citrom reszelt héjja kerül bele a tésztába.
4 tojás fehérjét egy csipet sóval felverem. A habot az elözőekhez keverem - de már kézi erővel, ne géppel!
Zsírozott, lisztezett formába a felét beleöntöm, másik felébe 10 dkg reszelt étcsokit kevere és ráöntöm az elöző masszára.
Lassú tüzön 1 órát sütöm.
A mennyiségeket megfelezve őzgerincformában is elkészíthető.
|
Tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók: 125 g liszt, 125 g étkezési keményítő, 1 tasak sütőpor, 250g porcukor, 2 tasak vanilincukor, 250 ml olaj, 250 ml tojáslikőr, 5 tojás
díszítés: porcukor és vanilincukor keveréke.
A hozzávalókat robotgéppel jól összedolgozzuk, és min. 1 percig a legmagasabb fokozaton verjük. A tésztát egy kivajazott belisztezett formában (22 cm) öntjük. Sütés után a kuglófot hagyjuk kihűlni. A vaniliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Fahéjas kuglóf
Hozzávalók: a tésztához 4 dl tej, 3dkg élesztő, 30 szem édesítőtabletta, 1-2 mokkáskanál vanilia aroma, 15 dkg margarin, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola,
a forma kikenéséhez: 2 dkg margarin, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A langyos tejbe élesztőt morzsolunk, az édesítőtablettát beleszórjuk, a vanilíaaromát belecsöpögtetjük. Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük, hogy az élesztő fölfusson benne.
Az olvasztott margarint belecsurgatjuk, simára keverjük( az édesítő is olvadjon fel benne!) . A lisztet tálba töltjük, a citromhéjat ráreszeljük. A tojásokkal és a tejes élesztős keverékkel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan lágy, hólyagos tészta lesz belőle.
Elfelezzük, az egyik tésztába a fahéjat, a másikba a mazsolát dolgozzuk bele.
Mindkettőt cipóvá formáljuk, olajozott gyúrólapon, letakarva 1 órán át kelesztjük. A világos színű tésztát olajos kézzel lapítjuk, ami nem könnyű mert elég lágy a tészta, de ha máshogy nem megy, két kezünkkel húzzuk szét, mint a lángostésztát. A barna tésztát is ellapítjuk, a fehérre rakjuk, majd feltekerjük,
akár a bejglit. Mintha egy ruha lenne csavarunk rajta néhányat, majd margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett nagy kuglófformába tekerjük.Meleg helyen , letakarva 20 percen át kelesztjük.
Ezalatt a sütőt a közepesnél kisebb lángra ( 165fok, légkeveréses sütő 150 fok) előmelegítjük, majd a kuglófot 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad.
|