Az almákat beledaraboljuk a sütopapírral kibélet
vagy kivajazott sütoformába és megszórjuk a fahéjas
cukorral. A hozzávalókat össszekeverjük és
ráöntjük az almára. Elomelegített sütoben 40-45
percig sütjük.
Almás batyu (10 db)
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet Elkészítés: A megadott hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10 négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsira, fahéj, Polisweet keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.
Babapiskótás puncs szelet
Hozzávalók: A piskótához: 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 2 dkg margarin. A krémhez: 3 csomag puncs ízű pudingpor, 7 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 db rum aroma. Elkészítés: Piskóta elkészítése: a fenti anyagokat gőz felett felfőzzük, s ha már forró, beleteszünk 2 mokkáskanál szódabikarbónát, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverünk 25 dkg lisztet. Ha kihűlt a tészta, akkor sodorjuk, majd 2 lapot sütünk belőle. Krém elkészítése: (1. krém) 3 csomag puncs pudingport felfőzünk 7 dl tejben. (2. krém) 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral kikeverünk, és ha a puding kihűlt, a két krémet összekeverjük. Egy rumaromát öntünk bele. Az egyik lapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a babapiskótát. A piskótára rákenjük a többi krémet, és a lapot rátesszük. A tetejére csokoládé mázt öntünk
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük,a sütőport a tejben feloldjuk és lassan a tojásos masszába csurgatjuk,majd belekeverjük a lisztet.Kikent tepsibe forró sütőbe rózsaszinre sütjük
A megsült tésztát vékonyan megkenjük baarcklekvárral,megszórjuk apróra vágott barack befőttel(szerintem frissel is jó,sőt bármilyen gyümivel)a tetejére kenjük a habot és a meleg sütőbe vissza tesszük amig a hab megszárad.
A tojássárgáját a porcukorral kb. 15 percig jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a felolvasztott, kihűlt vajat, és még 10 percig keverjük. A tojásfehérjéből keményre felvert habot óvatosan a tésztába forgatjuk. Egy kisebb tepsit kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. A megmosott és megtisztított epret rárakjuk a tészta tetejére, és a tésztát mérsékelten meleg sütőben megsütjük
Kókuszkrémtorta
Hozzávalók:
A mézeslapokhoz: 1 ek. kakaópor, 1 ek. méz, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.
A liszt és a szódabikarbóna kivételével a hozzávalókat vízgőz felett 5 percig főzzük, majd levéve beledolgozzuk a szódabikarbónás lisztet. Két kb. 21 cm átmérőjű lapot sütünk belőle. (Sütés: 180 °C-on, kb. 20 percig.)
A piskótához: 4 tojás, 4 ek. hideg víz, 4 ek. liszt, 4 ek. cukor, 1 ek. kakaópor, késhegynyi szódabikarbóna.
Kb. 35x25 cm-es tepsiben sütjük.
A krémhez: 6 dl tej, 6 ek. liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 5 dkg kókuszreszelék.
A tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd belekeverjük a margarint, cukrot és a kókuszreszeléket.
Összeállítás: a piskótát hosszában 5 egyenlő hosszú darabba vágjuk, majd lapjában is elfelezzük. Így tíz csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, feltekerjük, majd az egyik mézeslap közepére állítjuk. A többi krémes lappal csigavonalban haladva körbetekerjük. A maradék krémmel kívülről bekenjük a tortát, a tetejét pedig csokimázzal vonjuk be. Legjobb, ha előző nap elkészítjük, de néhány órát mindenképp állnia kell, hogy a mézeslap megpuhuljon.
Kókuszos zebra
Hozzávalók:
1 csomag Albert keksz
A krémhez:
3 dl tej
2 púpozott evőkanál liszt
1 tojássárga
fél bögre cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
kókuszreszelék
Elkészítés: A tejet, a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet egy lábasban összekevered, hozzáadod a kakaóport és a vaníliás cukrot. Kis lángon, gyakran kevergetve sűrű krémet főzöl belőle. Ha a tűzről leveszed, tedd bele a vajat, és keverd össze alaposan! Ha a krém már langyos, akkor a kekszet kend meg vele és ragaszd egymáshoz! A maradék krémmel kend be kívülről is a kekszrudat! Ha kész, forgasd bele a kókuszreszelékbe, és tedd be a hűtőszekrénybe! Ha már jól megdermedt, akkor ferdén szeleteld, így megkapod – a már említett – csíkos süteményt!
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből 4 evőkanál vízzel kemény habot verünk. Beleszórunk 12 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat. A 10 dkg keményítővel, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet beleszitáljuk a masszába és óvatosan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (kb. 175 fokon) 35 percig sütjük.
A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk. A legalsóra rátesszük a tortakarimát. Kemény habbá verünk 2 dl vaníliás cukorral ízesített tejszínt, a felét rákenjük a tésztára, majd rátesszük a második tortalapot.
A meggyet lecsepegtetjük. Levét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, a maradék keményítővel, és a citromhéjjal együtt felforraljuk. Belekeverjük a meggyet. A krémből két evőkanálnyit félreteszünk, a többit a piskótára kenjük, és beborítjuk a harmadik tésztalappal. Erre kerül a félretett vaníliás tejszínhab, végül a legfelső piskótalap.
A félretett tejszínt felverjük a cukorral, és bevonjuk vele a tortát. A maradékot csillag végű nyomózsákba töltjük, és körben szalagszerűen feldíszítjük a torta tetejét. Közepére halmozzuk a maradék meggyet, oldalát megszórjuk dióval, tetejét esetleg csokoládélevelekkel dekoráljuk, végül az egészet vékonyan megszórjuk porcukorral.
Kakaós kalács
Hozzávalók (2 személy részére)
1,5 dl langyos tej
30 dkg liszt
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
1 csipetnyi só
3 dkg margarin
A töltelékhez:
4 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál kakaópor
A cukorbevonathoz:
15 dkg porcukor
1 evőkanál rum
2 evőkanál víz
Leírás
A tejből, 1 evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítek. Lefedem, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem.
A többi lisztet és az összes hozzávalót összegyúrom, a kovásszal jól kidolgozom, úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztem.
Elkészítem a tölteléket: a kakaóport és a kristálycukrot szárazon összekeverem.
Lisztezett deszkán a tésztát 3 mm vékonyra nyújtom. Elkenem rajta a tölteléket, de úgy, hogy a szélén kb. 2 cm szegélyt üresen hagyok. Feltekerem, koszorúvá formálom, és kivajazott tepsire teszem. A tetejét megvizezem, és éles késsel néhány helyen bevágom. Még negyed órán át kelesztem, majd előmelegített sütőben (220 fokon) kb. fél óráig sütöm.
A cukorból a rummal és a vízzel szirupot keverek, és a még forró koszorút bekenem vele. Kihűlés után fogyasztható
A vaj felével kikenem a tepsit.A lisztet ősszekeverem a sütőporral és a cukorral majd a felét belehintem a tepsibe.A túrót,a mazsolát és a citromot összekeverem és egyenletesen ráteszem a tepsiben levö lisztre.Ezután rászórom a lisz másik felét.A vaj másikfelét felolvasztom és hozzákeverem a jól felvert tojásokat és a 4dl tejet,a vaniliás cukrot és a citrom héjját.Jól elkeverem és a tepsibe öntöm.Előmelegitett sütőben lassú tüznél kb 30 percig sütöm.
A tojasfeherjebol kemeny habot verunk, hozzaadjuk a sargakat, a cukrot, a
lisztet es az olvasztott langyos vajat. Kizsirozott, kilisztezett nagy
tortaformaba ontjuk es sutoben vilagos sargara sutjuk. A tesztat a formaban
hagyjuk kihulni, majd rakenjuk – ugyancsak a formaban – az alabbi
csokoladekremet:
A tojassargakat habosra keverjuk a cukorral, a kakaoval, majd 2 dl eros
feketekaveval feleresztjuk es a goz folott allandoan kevergetve surure
fozzuk. Kozben egy masik talban habosra keverjuk a vajat.
Amikor a csokoladekrem kihul, aprankent ovatosan a vajhoz keverjuk,
vigyazva, nehogy osszekapjon es csomossa valjon. Ezt a kremet kenjuk a
formaban levo tesztara. Surun nyomkodjunk bele kimagozott meggyszemeket es
legalabb egy oran keresztul tartsuk jegszekrenyben, hogy alaposan
megkemenyedjen. Vegezetul az egeszet leontjuk a mazzal, amelyhez ket
evokanal kakaot surure fozunk ket evokanal cukorral es egy keves hideg
vizzel, meg melegen beledobunk egy dionyi vajat es addig kevergetjuk, amig a
vaj el nem olvadt. Ekkor raontjuk a torta tetejere es ismet lehutjuk.
Talalaskor a tortaformat lehuzzuk, a tortat pedig kerek talra csusztatva
adjuk az asztalra.
A langyos tejben felfuttatott élesztőt a liszttel, tojással, vajjal, cukorral, sóval összegyúrjuk és 40 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingport 1 dl tejben feloldjuk, 1,5 dl tejet felforralunk és belefőzzük a pudingot, ezután kihűtjük. A maradék tejet 5 dkg cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és kevergetve 8 percig főzzük, végül belekeverjük a mandulát. Margarinnal kikenünk egy 34-38 cm-es 3 cm mély tepsit, morzsával megszórjuk és kinyújtjuk benne a tésztát úgy, hogy a széleit felhúzzuk. Az alját megszurkáljuk. Végül letakarva 15 percig kelesztjük. A túrót 15 dkg cukorral és 3 tojással összedolgozzuk, 1/3-ad részét a mákkal kikeverjük. A maradék túrót a tésztára kenjük és erre halmozzuk a mákos masszát. A vajat a maradék cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a megmaradt tojások sárgáját. Végül beleforgatjuk a tojások fehérjét is. Ezt a süteményre kenjük és először forró, majd langyos sütőben sütjük
Csokis sütemény
30 dkg főzőcsokoládé apróra vágva, 5 tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 2 ek liszt.
A csokoládét és a vajat egy tálban vízfürdőn megolvasztom. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, a lisztet pedig apránként belekeverem, majd utána a nem túl forró csokoládét is. A sütőt 180 fokra előmelegítem, egy tortaformát vajjal kikenek és megszórom liszttel. A tojások fehérjét kemény habbá verem és alaposan belekeverem a tésztába. A tésztát a formába töltöm, elsimítom. 30-40 percig sütöm, majd 40 percig hülni hagyom.
Kb. 2-2,5 dl feketekávét 0,5 dl konyakkal elkeverünk, ebben megáztatjuk a babapiskótákat úgy, hogy ne málljanak szét, de megszívják magukat a folyadékkal. A 4 dl tejben elkeverünk 0,5 dl kávét és 0,5 konyakot, ezzel a keverékkel, cukor hozzáadásával a pudingporból vanília-pudingot főzünk. (Elkeverjük a pudingport és a cukrot kevés tejjel csomómentesen, majd beletesszük a kávéból, konyakból és tejből álló felforralt keverékbe. Kb. 5 percig főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz a massza.)
Ha a puding kihűlt , a babapiskótákat egy tálra alulra lerakjuk, rásimítjuk a pudingot, a tetejére kakaóport szórunk, erre tejszínhabot rétegezünk. A tejszínhabot tovább díszíthetjük reszelt keserű csokoládéval, dió, mandula darabkákkal, tortaszóróval stb. , azonnal tálaljuk
Négerkocka
Hozzávalók:
5 tojás,
40dkg cukor
15 dkg Margarin,
2 dkg kakaó,
1 cs sütőpor
2 dl tej,
25 dkg liszt,
Csokoládé dara vagy reszelt csoki(lehet tortabevonó is
Elkészítés:
A tojássárgáját a 20 dkg porcukorral és a margarinnal jól kikeverjük majd közben hozzáadjuk a kakaóport, a tejet majd végül a sütőporos lisztet. ( ha úgy gondolod akkor a kakaóport is a lisztel keverd össze( ez csak ötlet)). Ha ezeket az alapanyagokat jól összekevertük hasonlóan mint a keverttésztákat sütőben megsütjük ( kb: 180- 200 fokon előmelegített sütőben)
Ha a tészta kisült, megvárjuk még meghűl, és a kihűlés után.
A tojásfehérjét 20 dkg porcukorral, gőz fellett nagyon kemény habbá verjük (lásd. habcsók készítés). Majd a kihűlt tészta tetejére tesszük.
Tetejére csokoládé darát, v reszelt csokit, vagy színes csoki dekorral ( darával) díszítjük
A rácz pite (Zilahy)
A rendes rétes tésztát, ha már jól kiszáradt az abroszon, hajtogassuk össze ugy, hogy négyrétű legyen. Az össze-hajtáskor a tészta minden rétegét fröcsköljük meg olvasztott vajjal. Egy tepsit kenjünk meg vékonyan vajjal, azután vágjunk bele egy akkora darabot, az összehajtogatott tésztából, mint a tepsi. Negyed kiló mazsolát és negyed kiló mandulát megtisztítva és összetörve, fél kiló cukorport keverjünk össze. Ezzel a tepsiben lévő tésztát tetszésünk szerinti bőségben hintsük be; kevés olvasztott vajat is szórjunk a mandulás tésztára; azután újra tegyünk egy lap rétes tésztát és kevés vajat a mandulára. A tészta fölibe megint tegyünk a töltelékből és igy járjunk el egész addig, míg a tésztánk és töltelékünk elfogy. A tészta legtetejére is hintsünk mandulás czukrot. Tegyük csendes tűznél sütőbe, és csakis addig süssük, miig szép halvány rózsaszínű lesz a tésztája. Akkor borítsuk ki deszkára, vagdaljuk fel hosszúkás rudacskákba. Ezt a süteményt több napig el lehet tartani; ritka kellemes ízű csemege
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk.A liszt szélét megszórjuk 2 csipet sóval és cukorral. Megolvasztjuk a vajat, és hagyjuk kissé kihűlni. Az élesztőt 1/8 l langyos vízbe daraboljuk, és a mélyedésbe öntjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük.
A szilvát megmossuk és kimagozzuk. A piskótát vagy a kétszersültet nejlontasakba téve sodrófával szétmorzsoljuk.
A mázhoz a túrót jól lecsöpögtetjük. Egy tálban alaposan összekeverjük a cukorral, 2 csipet sóval, a keményítővel, a tejszínnel, a citromhéjjal és a tojásokkal.
A tepsit kikenjük zsiradékkal, vagy kibéleljük sütőpapírral. Még egyszer átgyúrjuk a tésztát, és a tepsin kinyújtjuk. Villával megszúrkáljuk, rászórjuk a piskótamorzsát. Ezután még 10 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A szilvát tetőcserépszerűen rátesszük a tésztára. Egyenletesen megkenjük a túrós krémmel. A sütőben (középen; lágkeverésesben 180 fokon 1 órát sütjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük, és megszórjuk vele a meleg süteményt.
Somlói galuska
Hozzávalók: Lapokhoz: 9 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6 dkg dió, 1,5 dkg kakaó.
A tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a tojássárgáját, végül fakanállal a lisztet. Elosztjuk háromfelé, egyik részébe belekeverjük a darált diót, másik részébe a kakaót. Külön-külön három darab kisujjnyi vastag lapot sütünk belőle.
Puncslé: 25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1,5 dl rum, vanília, narancs-, citromhéj, felforraljuk, és hidegre tesszük.
Sárgakrém töltelék: 0,5 1 tejből, 4 tojássárgájából, 4 dkg lisztből, vaníliával sárgakrémet főzünk, amelybe azon melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint.
Töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 8 dkg barackíz.
Csokoládéöntelék: 30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, vagy 15 dkg csokoládé, 2 dl víz, 1 dl rum. Felforraljuk és lehűtjük.
Elkészítése: Az egyik lapot tepsibe helyezzük, s ecsettel meglocsoljuk a puncslé egyharmad részével. A sárgakrém felét egyenletesen rákenjük, 5 dkg, darált dióval beszórjuk és meghintjük 3 dkg mazsolával. Rátesszük a másik lapot, meglocsoljuk a puncslé második harmadrészével, erre ráöntjük a megmaradt sárgakrémet, megszórjuk a megmaradt dióval és mazsolával. A harmadik lapot meglocsoljuk a megmaradt puncslével, majd az előbbire ráborítjuk. Ezután vékonyan bekenjük barackízzel, és kis szitán át kakaóporral beszórjuk. Legalább egy napra jégszekrénybe tesszük. Tálaláskor kiskanállal kiszaggatjuk, üvegtálra halmozzuk, tejszínhabbal felspricceljük és kihűlt, sűrű csokoládéöntelékkel meglocsoljuk. Ez a mennyiség 10-12 személynek elegendő
Omlós tésztát készítünk. Elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, és a szódabikarbónát. A tészta kétharmad részébe 1 dkg kakaót teszünk, majd kb. 1,5 kanál tejföllel összegyúrjuk. A maradék tésztába beletesszük a megmaradt tejfölt. Míg a tésztát pihentetjük, elkészítjük a túrókrémet. A túrót áttörjük, atojássárgáját a vajjal, a cukorral habosra keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a felvert tojásfehérjével és 2 evőkanál tejföllel lazítjuk. Egy sütőtepsit kivajazunk, a kinyújtottvilágos tésztát a közepes tepsibe helyezzük, megkenjük ízlés szerint barackízzel. A barna tésztát kettévesszük, majd kinyújtjuk. A lekváros tésztára ráhelyezzük a kinyújtott egyik barna tésztát, a túrókrémmel rétegezzük, és beborítjuk a maradék barna tésztával. Sütőben 150 fokon készre sütjük. Hűtjük, majd csokoládémázzal a sütemény tetejét bevonjuk és tálaljuk
A krémhez: 1 /2 l tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával kibélelt tepsibe 1,5 kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral 3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, és az alma tetejére kenem a krémet. Végül csokimázzal vonom be.
Elkészítési idő: kb. l, 5 óra
Jó tanács: Az almát nem fontos megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.
A megtisztított mazsolát meleg vízbe átzatjuk. Közben a cukrozott citromhéjat apróra vágjuk. A vaj felét forgácsokra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és a vaniliás cukrot, majd kevés liszttel összegyúrjuk. Belekeverjük a tehéntúrót, a vajforgácsokat , a csipetnyi sót és a rumot. Végül belegyúrjuk a lecsöpögtetett mazsolát, a cukrozott citromhéjat és a mandulát. A tésztát letakarva kb. 40 percig pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 32x42 cm-es lappá nyújtjuk. A hosszanti oldalakat a szélén 1 cm-re visszahajtjuk, a rövidebb oldalakat pedig a lapra hajtjuk, de úgy, hogy ne középen, hanem kb. az egyharmadánál találkozzanak. A tésztát cipóvá formáljuk. Sütőpapírral kibélelet tepsibe fektetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon /gáztűzhelynél 3-as fokozaton/ 60-70 percig sütjük.
A maradék vajat vagy margarint felolvasztjuk, és egynegyedével megkenjük a stolnit. Meghintjük porcukorral, majd a kenést és a szórást még háromszor megismételjük
Kakaós csiga
Angéla receptje
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 1 db tojás , 15 dkg vaj, 1 kk. kanál só, 6 ek. cukor, 5 dl langyos tej.
A vajat felolvasztjuk a tejjel, a cukorral, majd langyosra hűtjük, belekeverjük a tojást, és az élesztőt. A lisztbe keverjük a sót, majd a tejes keveréket, jól kidagasztjuk. Kb. 1 órát kelni hagyjuk. Süthetjük kivajazott muffin sütőben, így még csinosabb csigákat kapunk, és nem lesz olyan, aminek az oldala sültebb, szárazabb, mint a tepsiben sültnek. .Ilyenkor a tésztát és a tölteléket kétfelé osztom. Kb. 40x50 cm-es téglalappá nyújtom a tésztát, megkenem a töltelék felével, majd hosszában ismét kettévágom, és így tekerem fel. Ezek alapján 4 rudat kapunk. 4-5 cm-es darabokra vágom, és ezeket teszem a muffin formába, még bő fél órát kelesztjük, a tetejét kicsit megkenjük vajjal és a sütőben 175-185 fokon kb. 30 percig sütjük.
Kb. 2 dl forró tejben elkeverünk vaníliás cukrot és porcukrot, majd a sütés befejezte előtt pár perccel megkenjük a csigákat, és visszatesszük a sütőbe. Sütés után porcukorral megszórom.
Vasutas szelet
Hozzávalók: a tésztához: 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 1 cs. sütőpor, 30 dkg finomliszt, ( a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet), 2 ek. kakaópor, a tepsi kikenéséhez: 2 dkg margarin, a lekenéshez: 6-8 ek. sárgabaracklekvár, a habhoz: 4 tojásfehérje, 1 ek. citromlé, 30 dkg kristálycukor, a díszítéshez: 5-6 dkg reszelt tejcsokoládé
A tojások sárgáját a cukorral, 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha margarinnal tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összekevert lisztet. A masszát kettéosztjuk, egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit margarinnal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal ( 180 fokon , légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 fok) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük. A tojásfehérjét a kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, kemény habbá verjük, a citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak kb a feléig érjen, és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle.
A sütőporral elkevert lisztet a feldarabolt vajjal,a fele cukorral, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk. Kb 30 percre hűtőbe tesszük.
A meghámozott, feldaraboltalmákat a citromlével meglocsoljuk, és a maradék cukorral felforralt borban 5 percig pároljuk.A 3 ek. hideg vízben elkevert pudingporral besűrítjük, és beleszórjuk a mazsolát. A tészta 2/3-át 32 cm átmérőjű lappá kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy margarinnal kikent 26 cm-es tortaformát.
Az alját megszurkáljuk, a morzsával megszórjuk, és ráöntjük a kompótot.
A tészta szélét körben ráhajtjuk, és a tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük. A tortát a maradék tésztából nyújtott 26 cm-es lappal befedjük. Megkenjük, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 50 percig sütjük. Miután kihűlt, a porcukorból és a citromléből kevert mázzal megkenjük.