|
Tedd el a nyarat!
Az őszi téli gyümölcshiány áthidalható aszalt gyümölcsökkel. Ha pedig magad készíted, akkor biztos lehetsz benne, hogy teljesen természetes a végeredmény.
Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Segítségével gyümölcsöt rakhatsz el télire. A szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős. Lássuk, mit és miért érdemes aszalni télre.
Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe - a friss idényzöldségek és - gyümölcsök mellé - beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is.
Energiabombák
Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma hatszorozódik-nyolcszorozódik, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára. Így például a sárgabarack esetében megnő a gyümölcs béta-karotin- és vastartalma is. Aszalt formában a természetes cukrokból és ballasztanyagokból származó energia is nagyobb, mint friss gyümölcs esetében.
Aszalt sárgabarack - kiváló kálium- és vasforrás
A vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős káliumot már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza: 280 mg/100 g-ot. Ám a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik: 100 g aszalt sárgabarack elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el: azzal az ásványi anyaggal, melyet erős verejtékezés, például sportolás vagy nehéz fizikai munka következtében vesztünk el.
Ne feledd! A vízhajtó szerek és a kortikoidok is hozzájárulhatnak a kálium gyors kiválasztásához, és ezzel - akárcsak rendszeresen szedett hashajtók esetén - szükségessé válik annak pótlása. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben és renyhe székletürítésben nyilvánulhat meg.
A sárgabarackban különösen sok A-vitamin is található. Napi három szem friss gyümölcs elfogyasztása fedezi egy felnőtt szervezet A-vitamin-szükségletének felét.
A szárított sárgabarack elsőrangú vasforrás is. Különösen a nőknek kell ügyelniük arra, hogy táplálékukkal elegendő vasat vegyenek magukhoz, hiszen a menstruáció miatt hajlamosak a vashiányra.
Természetes nasi
Az aszalt gyümölcsnek magas a szőlőcukortartalma, így a szervezetünk számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelent. Étkezések között finom csemegeként fogyasztható.
Vigyél magaddal belőle az irodába, sportoláshoz, kirándulások alkalmával, és élvezd, hogy természetes módon jutsz energia-utánpótláshoz!
Az aszalt gyümölcsöt természetesen felhasználhatod különböző ételek elkészítéséhez is. Tehetsz szárított gyümölcsöt a müzlibe, készíthetsz belőle finom sárgabarack-vagy szilvalekvárt a palacsintához, de joghurtba, túróba is belekeverhető.
Tipp: az aszalt gyümölcs nemcsak édes ételek alkotóeleme lehet, hanem húshoz és zöldséghez is nyugodtan felszolgálhatod. Bármily módon is építed be a szárított gyümölcsöt az étrendbe, biztos lehetsz afelől, hogy hozzájárul a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz.
Forrás: femina.hu
| |