Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Kapcsolat
     
Hasznos infók


Ön tudta?
A talajról - röviden
Tavaszi növényápolás
Nyári növényápolás
Őszi növényápolás
Szárítsunk virágot!
Kérdések és válaszok
A hónap növénye
Természeti jelenségek
Hűsítő tippek
Kreatív sarok

     
Mit hogyan...

Ültetés
Öntözés
Szobanövények fürdetése
A metszés
Eszközök ápolása

     
Szakmai infók


Könyvajánló
Szaklapok

     
Látogatóink
     
TOP 1000
     
Websas
websas.hu
     
Hűsítő tippek
Hűsítő tippek : Hűs levesek

Hűs levesek

Egy tányér finom, hideg leves a nagy melegben különösen jól esik: nem kell vele sokat pepecselni, tápláló és egészséges, az ízvariációk száma pedig szinte végtelen. A Női Lapozó hűsítő összeállítása, a sóstól az édesig.

 


A leves egyszerre nagyon ősi és nagyon modern étel - ráadásul a magyar gasztronómia egyik meghatározó fogása. Nyáron azonban nem sok embernek van kedve tartalmas, sűrű, tápláló leveseket enni, hiszen a hőségben menekülünk a konyhából, és (szerencsére) annyi kalóriát sem igényel a szervezetünk, mint ősszel vagy télen.

Nem érdemes azonban lemondani a levesekről a meleg miatt: inkább próbáljunk ki néhány ízletes, hűsítő és egészséges fogást - akár édesen, gyümölcsökkel; akár sósan, esetleg csípős-friss joghurttal és mentával!

Miért pont a leves?

Mert egészséges, hiszen a hideg levesekkel könnyen pótolhatjuk a folyadékot, az pedig igen jót tesz az anyagcserének. Mivel a legtöbb nyári leves zöldségből vagy gyümölcsből készül, rengeteg bennük a vitamin és az ásványi anyag - ráadásul, mivel ezek az ételek gyakran főzés nélkül készülnek, az értékes tápanyagok sem vesznek el a készítési eljárások során. Így a hideg levesek igazi vitaminbombának számítanak.

Mert fogyókúrázóknak is megfelelő, hiszen alacsony alacsony a kalória- és a zsírtartalma, ráadásul sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint a szilárd ételekből - ráadásul nassként is megállja a helyét, a sütemények vagy a csokoládé helyett.

Mert változatos. Zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt elkészíthetjük, a leveseket pedig feldobhatjuk különböző tejtermékekkel és fászerekkel - így akár minden nap új változatot próbálhatunk ki!

Mert olcsó, hiszen a legtöbb nyári, hideg leves akkor a legfinomabb, ha idénygyümölcsökből és -zöldségekből készítjük el, ezeket pedig kedvező áron beszerezhetjük a piacon.

Mert könnyű és gyors - a legtöbb változatot nem kell főzni, és alig néhány hozzávaló szükségeltetik hozzá, így ideális megoldás egy olyan napra, amelyen semmi kedvünk főzni: akár reggel is elkészíthetjük a vacsorának valót.

Török joghurtleves

Hozzávalók: 8 deci natúr joghurt, fél kígyóuborka, 1 csomó kapor, 3-4 gerezd fokhagyma, egy maréknyi friss borsmentalevél, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
Az uborkát meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát préselőn átnyomjuk, a kaprot és a mentaleveleket apróra vágjuk. Az uborkát és a fokhagymát összeturmixoljuk a joghurttal, majd belekeverjük a kaprot és a mentaleveleket, ízesítsük sóval és borssal. Fogyasztás előtt legalább három órán keresztül tartsuk a hűtőben.

Ha a levesbe maréknyi, szárazon megpirított és durvára őrölt diót is keverünk, máris kész a bolgár eredetű tarator.

Gyors gazpacho

Hozzávalók: fél kiló friss paradicsom (vagy egy doboz darabolt paradicsom konzerv),
1 közepes uborka, 1 kis fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 paprika, két evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 deci olivaolaj, só, bors

Elkészítése:
A hagymát, az uborkát és a paprikát apró kockákra vágjuk, és összekeverjük, és a keverék felét félretesszük. A fokhagymát összenyomjuk, és a paradicsommal, valamint a darabolt zöldségekkel együtt alaposan összeturmixoljuk. óvatosan, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olívaolajat és az ecetet, és ezekkel is pürésítsük. A levest ízesítsük sóval és borssal, majd keverjük bele a félretett zöldségeket. Alaposan hűtsük be, mielőtt tálaljuk.

Vichyssoise

Hozzávalók: 2 kisebb póréhagyma, 2 nagyobb fej burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1o dkg vaj, 2 deci tejföl, 2 deci tejszín, fél liter húsleves (kockából is lehet), só, őrölt bors

Elkészítése:
Mossuk és tisztítsuk meg a póréhagymát, a fokhagymát és a burgonyát. A hagyma fehér részét vágjuk karikákra, a burgonyát pedig kockázzuk fel, a fokhagymár nyomjuk össze. A hagymát és a fokhagymát fonnyasszuk meg a vajon, majd adjuk hozzá a krumplit is. Öntsük fel a húslevessel, és forraljuk fel, majd  vegyük le a láng erősségét, és főzzük addig, míg a zöldségek tökéletesen meg nem puhulnak. Keverjük el a tejszínt a tejföllel simára, majd öntsük a kész leveshez. Botmixerrel pürésítsük össze, amíg egészen krémes és sima nem lesz. Fűszerezzük sóval és borssal, majd alapsan hűtsük le tálalás előtt. Kínálhatunk mellé pirítóst is.

Klasszikus meggyleves

Hozzávalók: 60 dkg friss vagy fagyasztott meggy, 15 dkg cukor, 8-10 szem szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 1 citrom leve és lereszelt héja, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:
Egy liter hideg vízbe tesszük a megtisztított, kimagozott meggyet. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, majd negyed óráig főzzük. Mikor a meggy megpuhult, hozzáöntjük a tejet, majd óvatosan belekeverjük a keményítővel simára kevert tejszínt. Összeforraljuk az egészet, majd, ha elkészült, alaposan lehűtjük. Tálaláskor akár tejszínhabbal is díszíthetjük.

Hideg almaleves

Hozzávalók: fél kiló édes, nyári alma, 5 dkg cukor, 1 pohár fehérbor, 2 deci tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, fé citrom leve, 6-8 szem szegfűszeg, 1 kiskanál fahéj

Elkészítése:
A meghámozott almát kisebb kockákra vágjuk, annyi vízbe tesszük, hogy épp ellepje, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citrom levét. Összeforraljuk, majd hozzáöntjük a fehérbort, és a keményítővel símára kevert tejszínt. Összekeverjük, és néhány percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és botmixerrel "durvára" pépesítjük. Legalább három órát hagyjuk hűlni.

Frissítő mangó-sárgadinnye leves

Hozzávalók: 2 érett mangó, egy kisebb sárgadinnye fele, egy fél citrom kifacsart leve és lereszelt héja, fél deci édes fehérbor, egy doboz (nagyjából másfél deci) natúr joghurt, ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A mangót és a dinnyét tisztítsuk meg és vágjuk kockákra. Az összes hozzávalót tegyük a turmixgépbe és alaposan pürésítsük össze, amíg krémes nem lesz. Tálalás előtt hűtsük be. Ha nem találjuk elég édesnek a  levest, keverhetünk bele egy-két kanál barna cukrot, ha pedig pikánsabbá szeretnénk tenni, főszerezzük apróra vágott mentalevelekkel.







Forrás: origo.hu

     
Számláló
Indulás: 2005-11-28
     
Jelenleg
látogató néz minket
     
A nap képe
     
Ajánlatunk


Variációk virágcserépre
Dekoratív
Március a kertben
Tavaszváró dekor-tippek
A világ kertjei
Szépüljünk!
A hét kérdése
Illatcsodák
Kreatív ötletek
Hírek, információk
Ön tudta?
Kérdések és válaszok
Kisokos
Gasztro kalandozások
Kreatív sarok

     
Várható időjárás


Köpönyeg
MetNet
Fonyód

     
Feliratkozás Hírlevélre
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Statisztika
     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak