|
Hűsítő csemege a forró nyárban
A nyári kánikulában igazi ínycsiklandozó és hűsítő csemege, a jégbehütött sárgadinnye kockákra vágva, saját héjában szervírozva. Ez a gyümölcsünk amellett, hogy igen ízletes és zamatos, egészségünkre is jótékony hatással van.
Felhasználása:
A sárgadinnye igen fontos tápanyagtartalommal bír. Tápértékét a következõ anyagok határozzák meg: kálcium, nátrium, kálium, foszfor, vas, magnézium, mangán, kobalt króm cink és réz. Ezenkívül tartalmaz még A vitamint, niacint, riboflavint, thiamint valamint folic savat is. Nagy cukortartalmán kívül B1-, B2- és C-vitamin-tartalma is igen jelentős.
Elsősorban frissen fogyasztjuk, de felhasználhatjuk gyümölcssalátákhoz, bólékhoz is. Készíthetünk belőle igen ízletes lekvárt, dzsemet, befőttet vagy ivólét, amit ízlés szerint keverhetünk más gyümölcs levével is. Héját kandírozhatjuk. Ipari szinten konzerv valamint bébiétel is készül belőle.
Érdekesség
Régebben a sárgadinnyét sóval, borssal és egyéb fűszerekkel (pl. gyömbérrel) ízesítve is fogyasztották. A külföldi receptek a sárgadinnyét turkesztáni, a zöld bélû cukordinnyét pedig kantalup típusú dinnyének nevezik.
Gyógyhatása:
A sárgadinnye karotin tartalma, és a benne lévő nagy mennyiségű ásvány teszik lehetővé hogy számos, a szervezetre kedvező gyógyhatást gyakoroljon. Kitűnően alkalmazható mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Erősíti a legyengült immunrendszert valamint növeli annak ellenálló képességét.
Említést érdemel továbbá a jó emésztést, kedvező gyomor- és bélműködést segítő, vesetisztító hatása is. Jó hatásfokkal alkalmazható tehát gyomorgörcs és bélgörcs megszüntetésére. Bőrbetegségekre, kiütésekre valamint erős menstruáció esetén is kedvező hatást érünk el a fogyasztásával.
Ahhoz, hogy a fent említett problémákra a megfelelő gyógyhatást elérjük ajánlott naponta több pohár sárgadinnyelét elfogyasztani. Kisgyermekek valamint lázas beteg esetében mindenképpen hatékonyabb a lé fogyasztása. A kinyert lébe belekeverhetünk egy kávéskanál búzacsíra olajat, hogy biztosabb legyen a felszívódás.
Tippek a sárgadinnye vásárlásához
Általában a sárgadinnyére is az a jellemző, hogy a nagyobbak ízletesebbek, zamatosabbak és édesebbek, mint az apróbb példányok. Ahhoz, hogy lehetőleg a legjobb sárgadinnyét vásároljuk meg, annyit kell csupán tennünk, hogy az általunk kiválasztott példányon, a levált inda helyét enyhén megnyomjuk.
A sárgadinnyének ez a legkényesebb része, amely ha könnyen benyomható, akkor arra utal, hogy a gyümölcs már belül túlérett. Ha ez a rész még kellően kemény, akkor következhet az illatpróba. Jól választottunk akkor, ha az illat amit érzünk igen intenzív és kellemes.
A nyomkodással legyünk óvatosak, ugyanis az eladók ezt nem nézik jó szemmel, ezért elsőre ránézéssel válasszuk ki azt a példányt, amely megfelelően épnek, egészségesnek és érettnek tűnik. Azután következhet a diszkrét "nyomáspróba".
Forrás: Gazlap.hu
| |