Gyógyító gyümölcsök
Nem csak finomak, hanem gyógyítanak is. A gyümölcsöket az egészség szimbólumának hívják ,de nem mindegy melyik betegségnél melyiket fogyasztjuk.
Alma
A gyümölcsök közül a legfőbb felhasználási módja az almának van. Egyaránt fogyaszhatjuk nyersen, sütve vagy önmagában. Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is használjuk emésztési panaszokra, fogyókúrára.
Milyen tápanyagok vannak benne? Elsősorban magas C-vitamintartalma és a héjában levõ pektin adja legfőbb gyógyhatását, ezenkívűl B1, B2, PP, E valamint béta, karolin, ásványi anyagok és nyomelemek találhatóak benne.
Milyen betegségnél használjuk? Megfázáskor, érelmeszesedésnél,hasmenéskor, vérszegényeskor, kimerülségkor, de hasznosak a tisztító kúráknál is.
Banán
Az őslakosok már ismerték és minden részét felhasználták, szárát, levelét. Évelõ növény, gyökerébõl minden évben kihajt a termést hozó hajtás. Mikor eléri a 2-3 m magasságot megjelenik lilás-bordós bimbója és elkezd nőni a banánfüzér.
Milyen tápanyagok vannak benne? Tartalmaz kálciumot, foszfort vasat, A, B (ebből van a legtöbb), C- vitaminokat, nyomelemet, enzimet,t ápértékben nagymennyiségű.
Milyen betegségeknél használjuk? A belekben való felszívódást segíti elõ, gázok feldolgozásában is segít. Ezenkívűl nagyon jó a gyomorfekélyre, hasmenésre, vastagbélgyulladásra.
Meggy
Az elsõ megy májusban kezd pirulni. Mélybordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, ugyanis savanyú íze kiírtja a vírusokat és nagyon jó vértisztító.
Milyen tápanyagok vannak benne? A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Legfontosabb szerepet játszik a máj és a vese serkentésében, vértisztításban ami tovább hat a szívre. A B-vitamin minden fajtája megtalálható a gyümölcsben.
Milyen betegségeknél használjuik? Idegbajoknál, hormon elégtelenségnél, emésztési problémáknál, székrekedésnél, alacsony vérnyomásnál, légzőszervi panaszoknál és meghűlésnél.
Ananász
Hazánkban nem olyan ismert, de mégis nagy gyógyító hatása van. 2 év míg élvezhetjük gyümölcsét. A Távol-keleten található a legtöbb belőlük, ugyanis ott felel meg az éghajlat nekik.
Milyen tápanyagok vannak benne? Az ananász legértékesebb tulajdonsága a benne találhato enzin és bromélia, amely a fehérje emésztésében nyújt segítséget.
Milyen betekségeknél használjuk? Segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát.
Narancs
A naracs egyik kedvelt téli gyümölcsünk. Ellát bennünket télen is vitaminnal és ásvánnyal. Évente két termést takarítunk be. A C-vitaminnal együtt segíti az immunrendszer munkáját. Nagyon sok gyümölcslében is megtalálhatjuk.
Milyen tápanyagok vannak benne? A narancs tele van antioxidással, karotinnel, flavonokkal, limonével, nobetlinnel. Ezenkivül sok C-vitamin és A-vitamin található benne.
Milyen betegségeknél használjuk? A benne levõ limonene hatásos a mell és a tödürák betegségél. Nagyon jó az idegbaj ellen, csökkenti a vér sürüségét, nátha és megfázáskor, magas vérnyomásnál és székrekedésnél.
Körte
A körte mérsékelt égövi gyümölcs. A körte nem tartalmaz kiemelkedõ mennyiségű ásványi sót vagy vitamint.
Milyen tápanyagok vannak benne? Ha nem is tartalmaz ásványi sót vagy vitamint, azonban tartalmaza olyan öszetételű nitákat és egy kis C- vagy A-vitamint.
Milyen betegségeknél használjuk? Köhögésre, reumára,e mésztési zavarokban, gyulladás, bélhurut esetén. A gyomorhurutnál főleg ajánlott, amire főleg a nitrátok hatnak.
Cseresznye
A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs. Több fajtája ismeretes fehér, rozsaszin, piros stb. A legismertebb mégis a piros aminek a legnagyobb a gyógyító hatása.
Milyen tápanyagok vannak benne?Kálium, kálcium, nátrium,f oszfor. Vitaminban sem hiányos ugyanis megtalálható az A-, B-, és C- vitamin benne.
Milyen betegségeknél használjuk? Nagyon jó vértisztító, reumára, hormon elégtelenségkor, egyben bőrápoló, sőt a pattanások ellen is nagyon jó.
|