Fesztiválok ételei
Japánban is szeretnek fesztiválokat tartani, szokott is lenni minden hónapban legalább egy. Ilyenkor ez egyik legfőbb tevékenység a falatozás. Néhány olyan receptet írok most, amit ilyenkor szoktak készíteni.
Kis bambusz nyársakra húzott szósszal bekent csirke, vagy egyéb falatok.
Először elkészítjük a szószt. 2,5 dl rizsbort felforralunk, beleteszünk 4-5 ek cukrot. Ha feloldódott hozzáteszünk 1,5 dl szójaszószt. Lassú tűzön addig főzzük, míg fele mennyiség marad. Ha nem elég sűrű lehet bele keményítőt tenni.
Elkészítjük a kis nyársakat. Ezek készülhetnek csirkemellből, póréhagymából, májból. A falatok legfeljebb 3x3x1 cm-esek legyenek. Parázs fölött (vagy grillsütőben) félig megsütjük, utána a szószba mártogatva folytatjuk a sütést. Ha kész meg lehet szórni sansho-val (vagy csípős paprikával).
[Yakitori]
|