E.Margit receptje
Kovászbomba
1. verzió, nem tökéletes
60 dkg aktív búzakovász 25 dkg tk. búzaliszt 35 dkg BL 80 2 dl víz 2 kk cukor 2,5 kk só 1,5 dkg élesztő 1 ek olaj
A gépben 20 perc alatt tésztát dagasztottam, majd olajozott tálba tettem. Ebben lefedve kelesztettem 45 percig, majd formáztam. Ezután szilikonos sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, lefedve kelesztettem összesen 1ó 40 percig. (A 40. percben bevágtam pengével.) Előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütöttem.
Tapasztalat: A tészta ellágyult és kissé elterült a sütés alatt. A kelesztéskor elérte a jénai tetejét, ott ahol nem volt sütőpapír bele is ragadt a sülésnél. Amikor kivettem a sütőből kb 10 percig hagytam a kenyeret a lefedett jénaiban, így bepárásodott annyira, hogy különösebb sérülés nélkül ki tudtam venni. Kicsit érdekesen jött ki először :-)) Nagyon jó állagú és ízű kenyér lett a végeredmény, így lesz folytatás, csak némi változtatással:
1 dl vizet teszek bele 2 kk sót kb. 5-10 dkg-mal kevesebb lisztet
jóval keményebbre dagasztatom majd a tésztát
2. verzió - javított kiadás
60 dkg aktív búzakovász 10 dkg tk. búzaliszt 40 dkg BL 80 1 dl víz 2 kk cukor 2 kk só 1,5 dkg élesztő 1 ek olaj
Természetesen ez sem lett hibátlan, de csak azért mert nagyon szerettem volna, hogy jól sikerüljön. A tésztája így tökéletes, azon nem kell változtatni többet.
Az elkészítése azonos volt a múltkorival, de itt jött közbe egy is probléma. Amikor elkészült a tészta el kellett mennem, sőt már előzőleg mellettem toporgott a férjem, hogy mikor indulunk már. Így az olajos tálból kivéve, amikor formáztam, csak gyorsan összedögönyöztem a tésztát, megformáztam, bevágtam és elrohantunk itthonról. Az első hiba, hogy az olajos külső felületet nem dolgoztam bele rendesen a tésztába, így a két csücskén teljesen elvált, szétszakadozott kelésnél a tészta. A második hiba volt, hogy amikor 2 óra múlva hazajöttem, csak rápislantottam és máris bedugtam a sütőbe, pedig még kelhetett volna egy kicsit.
A kenyér íze, a tészta állaga nagyon jó. A kenyér héja fantasztikus lett, nem túl vastag és mégis hihetetlenül ropogós, jó ízű.
A következő sütésem is ez lesz, lehet, hogy már holnap, akkor beszámolok róla megint.
Megsütöttem megint.
A tésztája ugyanaz, mint a 2. verzió. Most lisztezett kelesztőtálba tettem kelni, amikor kb duplájára kelt, akkor kiborítottam, összegyrtam, formáztam és jénaiba tettem. Nem tudom a pnotos időt, de rettenető sokáig (órákig) kelt, mert a sütőm foglalt volt. Már attól tartottam, hogy tönkremegy a tészta, de még a sülés alatt is tudott nőni (és kirepedni) egy kicsit.
Az első két kép azért ilyen sötét, mert a vakuval készültön nem lehetett látni, hogy hólyagos a tészta. Ezen rücskösnek látszik, na azok a rücskök a hólyagok.
Hihetetlenül könnyű, laza szerkezetű kenyér lett. 3 napos korában fogyott el az utolsó néhány szelet és a kisfiam megjegyezte, hogy ez már majdnem teljesen olyan, mint a bolti kenyér (jó értelemben véve). Egy-egy szeletnek szinte nem is volt súlya.
A repedést már tudom, hogy mitől lett rajta, bár engem egyáltalán nem zavar, sőt, ott a legfinomabb szerintem a kenyér, de egy kísérlet után még visszatérek a megoldásra. |