Elkészítési idő: kb. 20 perc.
Hozzávalók:
- 6 evőkanál édes vaj, puha [->margarin]
- 2 csésze "önemelkedő" liszt [liszt+élesztő]
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1/2 csésze mazsola (fakultatív)
- 1 tojás
- 1/2 csésze tej
- 4 evőkanál magas zsírtartalmú tejszín
- mallorn levelek (fakultatív)
Elkészítés:
- Édestészta-turmixgéppel vagy villával keverjük a vajat a lisztbe egy keverő bödönben. Ezt gyorsan tegyük, hogy a vaj ne olvadjon meg.
- Adjuk hozzá a cukrot, és ha akarjuk, a mazsolát.
- Egy kis bödönben törjük össze a tojást és keverjük össze a tejjel, amíg össze nem kavarodnak. Tegyünk félre 2 evőkanállal ebből a keverményből, hogy majd bekenhessük vele a lembas tetejét.
- Adjuk a tejszínt és tojás-keverményt a liszthez, és keverjük, amíg össze nem áll egy sűrű, nyúlós, puha tésztába.
- Gyúrjuk 3x-4x egy enyhén lisztezett területen. Hengereljük a tésztát 3/4 inch vastagságúvá, és vágjuk darabokra egy ovális vagy levél alakú süti-vágóval. Helyezzük egy enyhén zsírozott sütőlapra vagy kőre, hagyjunk 1 inch helyet a lembasok közt. Kenjük meg a lembasok tetejét a félretett tojás-tej-keverménnyel. (1 inch=2,54 cm)
- Süssük 12-13 percig előmelegített sütőben 400 fokon. A biztonságos tárolás miatt csomagoljuk minden egyes lembast egy friss, tiszta mallorn-levélbe. Ha ilyen levelek nem állnak rendelkezésünkre a környezetünkben, tároljuk a lembast egy jól záródó fémdobozban
|