A fűszerpaprika őrleményekkel kapcsolatos vizsgálatokról
A
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azonnali vizsgálatot
rendelt el annak felmérésére, hogy az állategészségügyi és élelmiszer
ellenőrző állomások megfelelő időben és módon végezték-e el a
fűszerpaprika őrlemények vizsgálatát.
Az
ügy előzményeihez tartozik, hogy 2003 év végén, 2004. elején spanyol és
brazil importpaprika érkezett Magyarországra, hazai feldolgozók
megrendelésére, amelyeket közraktárakban helyeztek el. Ilyen esetekre a
magyar jogszabályok szúrópróbaszerű ellenőrzést írnak elő
A
rotterdami kikötőből beérkezett szállítmányok rendelkeztek a szükséges
okmányokkal, ezért azokat a magyar hatóságoknak nem kellett
ellenőrizniük, az Európai Unió területére érkező szállítmányokat
ugyanis csak egyszer, a beléptető határállomáson ellenőrzik. Az
érintett tételek esetében a rotterdami hatóság volt illetékes. A
dokumentumok szerint az érintett tételeket a származási helyen a
hatóságok megvizsgálták és azokat élelmiszerbiztonsági szempontból
megfelelőnek találták.
A
magyar hatóságok a vizsgálatokat szúrópróbaszerűen végezték. A
vizsgálatok során 2004. első felében kifogásolható fűszerpaprika
őrlemények tételre nem bukkantak.
A
Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás
szakemberei először 2004. augusztusában találtak kifogásolható minőségű
őrleményeket paprikafeldolgozó és forgalmazó cégeknél. A sükösdi Házi
Piros Paprika Kft.-nél végzett ellenőrzés a megengedettnél magasabb
értékű aflatoxin B1 és ochratoxin tartalmat mutatott ki. Ezért a
hatóságok nemcsak a kifogásolt tételeket, hanem a cég összes készletét
azonnal zárolták, kereskedelmi forgalomba hozatalát megtiltották és
kötelezték a gyártót minden egyes tétel vizsgáltatására. Ezzel az
intézkedéssel tehát megakadályozták, hogy a vizsgált raktárból
származó, káros anyagokat tartalmazó a boltok polcaira kerüljenek,
termékek a fogyasztókhoz eljussanak.
Az
első ellenőrzéseket követően a bács-kiskun megyei ellenőrök a
vizsgálatok kiterjesztéséről döntöttek, augusztusban 134 alkalommal
végeztek ellenőrzést. Ezek a vizsgálatok a sükösdi Házi Piros Paprika
Kft.-n túl kiterjedtek a Szegedi paprika Rt.-re, a Kalocsai
Fűszerpaprika Rt.-re. A vizsgálatok 33 esetben a megengedettnél
magasabb aflatoxin B1 tartalmat mutattak ki. Az ochratoxin A tartalom
49 tétel esetében lépte túl a megengedett mértéket.
Az
FVM vizsgálatainak eredményeként fény derült arra is, hogy az érintett
cégek súlyos mulasztást követtek el, mert nem tettek maradéktalanul
eleget a belső ellenőrzés (HACCP) szigorú szabályainak.
Megállapítható
volt továbbá az ártalmas közfogyasztási cikkel elkövetett vétség,
valamint a fogyasztó megtévesztésének vétsége is.
Az
illetékes hatóságok valamennyi érintett tétel azonnali zárolását
rendelték el, megtiltották azok forgalomba hozatalát, egyben a sükösdi
és a kalocsai üzem ellen büntető feljelentést tettek a Bács-Kiskun
Megyei Főügyészségen. Ezen túlmenően a két üzemet összesen 60 millió
forintos minőségvédelmi bírsággal sújtották.
A
vizsgálatokról a hatóságok időben tájékoztatták az ÁNTSZ illetékeseit,
akik ezt követően haladéktalanul megkezdték a kereskedelmi forgalomba
került termékek ellenőrzését. Az ÁNTSZ és az állategészségügyi hatóság
együttműködésében október 26-án este megszületett az az intézkedései
terv, amelyet szerdai ülésén elfogadott a kormány.
Az
FVM vizsgálata alapján tehát megállapítható, hogy az élelmiszerek
biztonságáért felelős magyar hatóságok a szabálytalanságokat feltárták
és a szükséges intézkedéseket megtették. A rendelkezésre álló
információk alapján mulasztást a gyártó cégek követtek el.
A
Magyar Élelmiszer Biztonsági Hivatal az EU illetékesei felé a szükséges
tájékoztatást megadta.
Budapest,
2004. október 28.
FVM
Kommunikációs Önálló Osztály
Kapcsolódó
linkek:
Paprika
üggyel kapcsolatos információk az ESzCsM honlapján
Az Állami
Népegészséfügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapja
Kapcsolódó
információk:
A
fűszerpaprika forgalmazásának felfüggesztéséről
Közfelhívás
a fűszerpaprika forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatban
|