A szamurájok ételei
Ha rekonstruálni szeretnénk, hogy a szamurájok milyen ételeket ettek a középkorban, akkor a rizzsel kell kezdenünk, a japán konyha legfontosabb alapanyagával. A rizs nem csupán egy élelmiszer, már-már szent dologként tisztelik.
(rizsföld)
Az ősi japánban a ma shintónak nevezett vallás kialakulásának hajnalán, sok istenségnek rizsborral, és rizzsel áldoztak.
(rizs)
A legkorábbi japán ételek tehát igen egyszerűek, mégis nagyon táplálóak voltak. Főként rizsből, halból, zöldségekből, gyümölcsökből, és algákból készültek.
Az étrend néha vadhússal is kiegészült: szarvassal, vaddisznóval, vadmadarakkal.
A 15.századtól kezdve a szamurájok körében
jellegzetes volt a művészi tálalásmód, a kifinomultság, és az elegancia.
(művészi tálalás)
A legtöbb szamuráj ,mégis egyszerű körülmények között élt, és olyan ételeket fogyasztott, mint az egyszerű földművesek.
Különleges csemegének számított a medve, és a borztalp, valamint A vaddisznóhúsból készített tepertő.
|