E.Margit receptje
Rozsos, sokkovászos kenyér
50 dkg BL 80-as liszt 15 dkg tk. rozsliszt 15 dkg tk. búzaliszt 30 dkg rozskovász 4 dkg mrgarin 2,5 kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 2,5 dkg élesztő 4 dl víz
A hozzádott folyadék a kovász állagától függően változhat. A gépben kemény tésztát dagasztottam, majd rövid ideig kelesztettem és ismét dagasztottam. Második dagasztás alatt lágyul a tészta, ezért csak rövid dagasztásra van szükség. Lisztezett felületre borítottam, formáztam, majd szilikonos sütőpapírral bélelt jénaiba tettem kelni, amit lefedtem. A kelesztés félidejében bevágtam pengével, majd összesen kb 1,5 órás kelesztés után, előmelegített forró sütőben 1 óra alatt megsütöttem.
Kicsit szorosabb jellegű, de nagyon finom, szaftos, rozsillatú kenyér lett. Aki szereti, kenyérfűszert, vagy köményt, stb. tehet bele.
Kisebb méretre átszámolva:
32 dkg BL 80-as liszt 9 dkg tk. rozsliszt 9 dkg tk. búzaliszt 20 dkg rozskovász 3 dkg margarin 2 kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg élesztő 2,5 dl víz |