hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerkesztőség
Tartalommal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, esetlegesen közlésre szánt anyagait, ötleteit, kérem juttassa el hozzám!

Levél küldése

Hirdetések feladása

Megjelentetésre szánt anyagok beküldése
 
Secal-projekt élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos füzetei
Secal-projekt élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos füzetei : 25.füzet Fogyasztók (2)

25.füzet Fogyasztók (2)

  2004.03.24. 12:22


25. Füzet


Fogyasztók (2)


Nyomon követés

Maga a szó új keletű, az elv azonban már régóta ismert. A fogyasztók számára a nyomonkövetés egy élelmiszer útvonalát jelenti ”a farmtól az asztalig”. Tehát első közelítésben egy termék azonosítását és adminisztrációs követését jelenti. A nyomon követés definíció szerint ”valamely dolog tulajdonságai összességének időrendi változásainak, alkalmazásának és helyének megállapítását jelenti az azonosítás rögzített eszközeinek segítségével”. Valamely dolog tulajdonságai összessége lehet egy tevékenység, egy folyamat, egy termék, egy szervezet vagy egy személy is. A nyomon követést nem elegendő csak egyetlen aspektusból vizsgálni, két alapvető fontosságú szempontot kell figyelembe venni:


Adminisztrációs” nyomon követés

A szó szoros értelmében egy termék útvonalának leírását jelenti a nyersanyag előállításától kezdve egészen a végtermékig. Ez bizonyos értelemben egy termék időrendi leírása, azonosító igazolványa. Az ún. felmenő ági nyomonkövetés a táplálkozási láncon visszamenőleg követi egy termék útját, jelentheti például egy gyártási kiszerelés, egy állat tenyésztési helyének vagy annak a hajónévnek a felkutatását, amely a fagyasztott halfiléhez felhasznált halat halászta ki. Ez a fajta nyomonkövetés az anyagellátás/készletbeszerzés bármely pontján képes egy termék eredetének, tulajdonságainak megállapítására egy vagy több meghatározott szempont szerint. A termékek minőségi problémáinak felkutatására irányul a termelési lánc alsóbb és felsőbb szintjein egyaránt.

Abban az esetben, ha egy nyersanyag készlettől kiindulva a belőle készített összes végtermék felkutatása a cél, akkor az ún. lemenő ági nyomonkövetésről beszélünk, amely egy termék visszavonásakor nélkülözhetetlen fontosságú. Ez a fajta nyomonkövetés is az anyagellátás/készletbeszerzés bármely pontján képes egy termék helyének felkutatására egy vagy több adott kritérium alapján. A logisztikai nyomon követésen alapszik, egy termék eredetének, végcéljának felkutatására irányul.


Minőségi” nyomon követés

Ez a fajta nyomon követés egy termék életciklusának minden egyes lépését rögzíti, azaz minden megkülönböztető elemet feljegyez, mint például minőségi jelek, jellemzők, melyek az élelmiszerhez és környezetéhez, illetve a végrehajtott ellenőrzésekhez és önellenőrzésekhez köthetőek. Azaz a termék azonosító igazolványához (adminisztrációs nyomon követés) a minőségi nyomonkövetés további elemeket tesz hozzá. A csomagoláson, a címkéken minden egyes kötelezően vagy önkéntesen tett feljegyzés egy termék nyomon követéséhez járulhat hozzá.


Ideális esetben a különböző elemek együttese a ”globális” nyomon követést jelenti: a felhasználók, a fogyasztók számára fontos információkat jelentenek, melyek hozzájárulnak a bizonytalanságok megszüntetéséhez és megkönnyítik a választást. Azonban pillanatnyilag a legtöbb termékre nézve ez nem létezik. (A ”globális” nyomon követést nem szabad összetévesztenünk a ”totális” nyomon követéssel, mely egy termék minden egyes összetevőinek, összes alkotóelemeinek felkutatását, a legapróbb jellemzőinek meghatározását tűzi ki célul, utópisztikus gondolat).

A nyomon követés jogszabályilag előírt

A termékhez kapcsolható minőségi kritériumok, mint a minőségi tanúsítvány normatív jellegű, azaz nem kötelező. A címkézés tekintetében a jogszabályozás rögzíti a követelményeket a termék típusától függően. Az önellenőrzések is jogszabályilag meghatározottak, azonban a szöveg nem kötelezi a gyártókat és a feldolgozókat, hogy az önellenőrzések eredményeit illetve a terméket kövessék egészen a fogyasztókig. Csak a hivatalos szervek hajthatják ezt végre egy adott területre vonatkozóan. Az adminisztrációs nyomon követés néhány esetet kivéve nincs jogszabályilag körülhatárolva. A marhahúsra nézve 2002. január 1-től kezdődően az Európai Uniós tagállamok kötelesek a húsok eredetét (születési, tenyésztési és vágás hely) megjelölni a végfelhasználó, vásárló vagy a fogyasztó számára.


A nyomon követés biztosítása gyakran komoly akadályokba ütközik

A nehézségek két szintje ismert:

  • A nyersanyagtól a végtermékig minden egyes lépésben biztosítani kell a termék azonosításán kívül a hozzá kapcsolódó összes információ begyűjtését. A probléma azonban már bonyolulttá válik, ha a termék nagy számú összetevőt tartalmaz.

  • Az adathalmazokat ezt követően megfelelő módon csoportosítani kell, mely a későbbiekben a végfelhasználó számára egy megbízható, könnyen hozzáférhető információs hálót jelent. Egy ilyen adatbázis kidolgozása megfelelő információs eszközök meglétét feltételezi. (Az ún. ASP-k (application service provider) alkalmasak a nemzetközi mezőgazdasági-élelmiszeripari piacokon az egyes hálózatokra vonatkozó információk öszzefogására).

A táplálkozási lánc különböző résztevőinek összefogásával a törvénybe iktatás, az azonosítás, az információk egységesítésének, az adatok átadásának problémája oldható meg. Az egyes hálózatokra jellemző ellenálláshoz és az átláthatóság hiányához kapcsolható valós technikai és logisztikai problémák magyarázatot adnak arra, hogy miért ilyen kevés számú egy teljes hálózatra nézve a jól működő nyomonkövetés.


Egy szolgáltatás teljes egészére nézve a nyomon követés még napjainkban is utópisztikus gondolat

Elméletben lehetséges, azonban jelenleg irreálisnak bizonyul figyelembe véve a különböző hálózatok eddig tett munkáit. Ha a nyomon követés fejlődése a továbbiakban is így halad, akkor a táplálkozási láncolat egyes láncszemei igen messze lesznek ahhoz, hogy munkájuk összekapcsolódhasson, a legtöbb termékre nézve egy egyszerű adminisztrációs nyomon követés is nehézségekbe ütközik.

A fennálló helyzetnek kedvezően kellene megváltoznia, hiszen az utóbbi idők krízishelyzetei és annak következményei (néha jogi jellegűek) a termelőket a termékeik nyomon követésének kialakítására ösztönözték, amely adott esetben bizonyíthatja ártatlanságukat vagy enyhítheti felelőségüket.

A kérdés ott merül fel, hogy milyen mértékű/mélységű befektetéseket kell végrehajtani ahhoz, hogy a nyomon követés biztosított legyen, természetesen figyelembe véve, hogy a ”totális” nyomon követés utópisztikus gondolat. A választ csak abban az esetben kaphatjuk meg, ha minden egyes szinten elvégezzük a kockázatelemzést, amely segít feltérképezni a fogyasztók szükségleteit és elvárásait és így a nyomon követés határainak a megállapítását.





A nyomonkövetés megszervezése nem egyszerű feladat!

A nyomonkövetés négy kulcsfontosságú elven nyugszik:

  • Termékazonosítás, a gyártási készlet és a kiszállított egységek követése.

  • Kapcsolatszervezés, az anyagellátás/készletbeszerzés során a gyártási készlet és a kiszállított egységek közötti egymást követő kapcsolatok rögzítése.

  • Adatrögzítés, a gyártás és az anyagellátás/készletbeszerzés során kapott információk rögzítése.

  • Kommunikáció, információáramlás biztosítása.


A leggyengébb láncszem nyomonkövetése meghatározza a lánc további részét (felelősség és függetlenség). Az azonosítás előírásai biztosítják a nyomonkövetés folyamatosságát és a megbízhatóságát a független partnerek között (közös nyelv és információk átjárhatósága szükséges). Ahhoz, hogy a nyomonkövetés a termeléstől a fogyasztásig hatékonyan működjön, minden egyes közbenső lépésnek a termékről a hozzá tartozó információkat módosítás nélkül közölni kell az esetleges újításokhoz kapcsolódó további információkkal együtt.


A közétkeztetésben a vezetők kettős feladattal találják szemben magukat:


  • A nyersanyaghoz kapcsolódó adatok összességének begyűjtése.

  • A konyhában a termékeken végrehajtott tevékenységekhez illetve a szolgáltatáshoz kapcsolódó adatok gyűjtése, rögzítése és átadása.


Az első feladat a termék konyhába érkezése előtti ciklusához tartozó adatgyűjtés. Az információk szolgáltatása a különböző résztvevők feladatkörébe tartozik és nem a közétkeztetés vezetőjének feladata. A nyomonkövetés alsóbb szinteken történik és a szállítókkal szemben támasztott követeléseket a fogyasztók által megfogalmazott igények szerint kell kialakítani.

Természetesen kivitelezhető módon, tehát kerülendő a be nem tartható és a haszontalan eljárásokat tartalmazó szerződések megkötése. A folyamatnak három lépésben kell megtörténnie:

  • A felhasználók által elvárt és hasznos információk meghatározása minden egyes termékre és nyersanyagra vonatkozóan.

  • Rangsorolni ezeket az elvárásokat majd, mint megvalósítható és objektív kritériumok megfogalmazni azokat.

  • Folyamatosan megújítani és hozzáadni ezeket a kritériumokat a dokumentációkhoz.


Ezek az új elemek a piacra bekerülve a termék árának növekedését eredményezi: a nyomonkövetés pénzbe kerül. A fogyasztók nagy része elfogadja ezt és hajlandó többet fizetni egy termékért megbízható és pontos információkért cserébe.


Második feladat a konyhában végrehajtott tevékenységek nyomonkövetésére vonatkozik.

Valójában a nyomonkövetés biztosításához szükséges eszközök feltérképezését jelenti. A HACCP rendszer alkalmazása ezt lehetővé teszi, minden egyes lépésre és termékre biztosítja a megfelelő paramétereket (azonosítás, hőmérséklet, idő, nyomás, stb.). Ezen automatikus rögzítő rendszerek alkalmazása megfelelőnek bizonyul, egyszerűek, megbízhatóak és felhasználó barátok. Az intézet jellegének és méretének függvényében a szükségletek változtathatóak.

A közétkeztetés területén – mint utolsó láncszem a termékfeldolgozás folyamán – igen hasznos módszer a rendelkezésre álló információk szintézisének végrehajtására és azok olyan módón történő szervezésére, mely megfelel a fogyasztók elvárásainak.



Nyomonkövetés hitelesítése

Az információszolgáltatás nem elegendő, biztosítani kell annak megbízhatóságát is. A termékre vonatkozó adatok hitelesítése feltételezi az egyes lépések szigorú ellenőrzését. Az államigazgatási szervek az egyes hálózatokon folyamatos ellenőrzéseket hajtanak végre

 
Szántóföldi növénytermesztés
 
Állattenyésztés
 
Ügyintéző
 
Látogatási statisztika
Indulás: 2004-03-09
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre