24.füzet Fogyasztók (1)
2004.03.24. 12:20
-
24. Füzet
Fogyasztók
(1)
A
fogyasztók elvárásai
A
fogyasztók biztonságát,
informálását és a kereskedelmi tranzakciók tisztességességét előíró
jogszabályi kötelezettségeken túl az iskolai étkeztetés vezetői
néhány választási lehetőséggel élhetnek.
Az
orvosi előírásoknak való megfelelés: élelmiszer-allergia
figyelembevétele. Előfordulhat, hogy a családok nem jelentik be, mely
az érintett gyermekre nézve súlyos következményekkel járhat.
Minőségi
termékek kiválasztásával (pl. a Vörös Címke) vagy a nyomonkövetés
biztosításával a szolgáltatás minősége is jelentősen javul. Mindez
egyrészről hozzájárul a fogyasztóknak nyújtott információk
hitelességének biztosítására, valamint az élelmiszerbiztonság
garantálására.
A
táplálkozás a társadalom igényeit is tükrözi: például a biológiai
termékek megjelenése az étrenden vagy a genetikailag módosított
szervezeteket tartalmazó élelmiszerek kivonása az étrendről.
Az
allergiás gyerekek figyelembevétele
Franciaország
Az
élelmiszerekkel szembeni érzékenység és allergia kialakulása
következtében az Oktatási Minisztérium 1999. november 10-i
körlevelében megfogalmazta az egészségügyi problémákkal rendelkező
gyerekek és fiatalok óvodai, általános- és középiskolai befogadásának
körülményeit. Figyelembe véve, hogy az allergiás gyerekeknek csak 12
%-a jelezte a tanítóknak, hogy nem étkezik a menzán, jogosnak
bizonyul az oktatók és az iskolai étkeztetésért felelős személyek
aggodalma. Azonban bizonyos feltételek mellett biztosított, hogy a
gyermekek az otthonról hozott ételt fogyasszák, illetve számukra egy
kezelőorvos által előírt étrendet szolgáljanak fel. A 2001. június
10-i 2001-118. számú tárcaközi körlevél pontosította a feltételeket
az élelmiszerbiztonsági előírások figyelembe vételével.
Hogyan
egyeztethető össze az élelmiszer-allergia és a közétkeztetés?
Az
élelmiszerekkel szembeni érzékenység és az egy-egy termékre vonatkozó
diéta (alma-, hal- vagy epermentes étrend) esetén lehetőség van egy
más jellegű menü kiválasztására. A szabad választás egyre nagyobb
térhódításával az egyedi igények jobban kielégíthetőek, a gyermekek
is jobban informáltak az elkerülendő ételekről. Azonban néhány
esetekben csak az otthonról hozott étel bizonyul a legjobb
megoldásnak, különösen a rendkívül érzékeny gyerekek esetén, akik
személyre szabott eljárásban részesülnek mind az iskolai, mind az
iskolán kívüli – ideértve az étkezést – időszakban.
Az
otthontól hozott étel
Az
iskolai étkeztetésben felelős személyek két alapvető ok miatt
utasítják vissza az otthonról hozott étel menzán történő
elfogyasztását: higiénia és ellenőrzés. A gyerekek étkezés közben
történő felügyelete komoly problémát jelent és számos akadályba
ütközik mind az iskolai étkeztetés során biztosított speciális étel,
mind az otthonról hozott étel elfogyasztásakor. Egy rendkívül
érzékeny, allergiás gyerek felügyeletének elvállalása számos
kötelezettséggel és felelősséggel jár.
Az
élelmiszerek biztonságával kapcsolatos aspektusok figyelembe vétele,
különösen a higiéniára vonatkozó szabályozások betartása további
problémákat jelentenek, mely az étkeztetésben felelős személyeket a
visszautasításra ösztönzi. Az otthon készült étel fogyasztása pedig
éppen a két legfontosabb veszélyforrás elkerülését célozza meg,
mégpedig az érintkezést a gyerek és az allergén anyag között (akár
halálos is lehet) illetve a közösségi ételmérgezést. A felelősök
által felhozott érvek, mely szerint nem biztosítható az étel
megfelelő hűtése/újramelegítése csak technikai kérdés, megoldható
anélkül, hogy további másodlagos veszélynek tennék ki a gyerekeket. A
gyermek által elfogyasztott étel egyedüli felelősei a szülők. Az
ételt megfelelően zárható, névvel ellátott edényben kell elhelyezni,
melyet az intézményben azonnal hűtőben helyeznek. Az egyes lépések
előírásoknak megfelelően történek, azaz a tárolás körülményei,
felmelegítés stb., melyek mind a speciális körülményeket, mind az
intézmény lehetőségeit is figyelembe veszik.
|