17.füzet Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága (7)
2004.03.23. 17:01
Miért
növekszik az allergiás megbetegedések száma?
Az
élelmiszerekhez kapcsolható allergiás megbetegedések száma erős
növekedést mutat az utóbbi 15 évben. Ez a növekedés számos faktor
megjelenésével magyarázható, ide sorolhatók például a táplálkozási
szokások megváltozása, a szoptatási idő csökkenése, csecsemők túl
korai változatos étrendjének kialakítása.
-
17. Füzet
Élelmiszerek
egészségügyi
biztonsága
(7)
Miért
növekszik az allergiás megbetegedések száma?
Az
élelmiszerekhez kapcsolható allergiás megbetegedések száma erős
növekedést mutat az utóbbi 15 évben. Ez a növekedés számos faktor
megjelenésével magyarázható, ide sorolhatók például a táplálkozási
szokások megváltozása, a szoptatási idő csökkenése, csecsemők túl
korai változatos étrendjének kialakítása.
Élelmiszerallergia,
bizonyos ételösszetevők által kiváltott heves reakciók
Az
élelmiszerallergia a szervezet immunrendszerének túlzott reakciója,
melyet az élelmiszerekben található egyes összetevők, un.
allergéneknek váltanak ki. A reakció lehet igen gyors (azonnali
hiperszenzitivitás) vagy az elfogyasztást követő néhány percben,
órában következik be. Az élelmiszerallergia nem tévesztendő össze az
élelmiszer intoleranciával, mely szintén étel által kiváltott
reakció, azonban nem az immunrendszeren keresztül, kialakulását egy
adott enzim hiánya okozza (gyakran genetikai eredetű). Az élelmiszer
adalékok vagy a tartósítószerek, mint például a szulfitok gyakran
okoznak allergiás reakciókat, de kiválthatnak
élelmiszer-intolarenciát is néhány egyénnél.
Az
allergiás állapot
A
kezdeti fázisban a szervezet reakcióban lép az allergénnel antitest
képződése közben, ez az un. "szenzibilizációs" lépés, ezt
követően az immunrendszer az allergén újabb szervezetbe kerülése
esetén már kiváltja a heves reakciókat. Ez a második un. "előidézés"
fázisa, melyet nemcsak az allergén, de annak akár egy összetevője is
kiválthat. Az allergén az antitestek által kiválasztódik,
hiperszenzitív reakciót indítva el és az allergia különböző tünetei
jelentkeznek.
A
tünetek a gyomor- és bélrendszeren kívül a bőrt és légzőrendszert is
érintik
A
tünetek változatosak, érinthetik a gyomor- és bélrendszert (émelygés,
hányinger, hányás hasmenés, gyomorgörcs), a bőrt (csalánkiütés,
bőrgyulladás, viszketés) és a légzőrendszert
(orrnyálkahártya-gyulladás, gégeödéma, asztma). Túlérzékenységi
sokkos állapot is be-következhet, ebben az esetben néhány percen
belül megfelelő ellátás hiányában a halál is beállhat. Az
élelmiszer-intolarencia emésztőrendszeri problémákat okozhat, melynek
tünetei az allergiás reakcióhoz hasonló.
Néhány
egyén érzékenysége nagyobb
Az
élelmiszerallergia kialakulása életkortól független, de lényegesen
gyakrabban fordul elő gyerekek esetén. Felmérések szerint a felnőtt
lakosság 0,5-3%-t, míg a 4 évnél fiatalabb gyerekek 10%-t érinti.
Az
allergiás egyéneknél néhány élelmiszer nagyon heves reakciókat
válthat ki
Bármely
élelmiszer kiválthat allergiás reakciókat, vannak azonban jól ismert,
leggyakrabban okolható allergének, melyek két csoportra
oszthatóak :
-
"Fő" allergének :
mogyoró, búza, rákfélék (garnélarák, homár, édesvízi rákok), tojás,
hal, szója, tejfehérje, szezámmag, csonthéjasok (mandula, mogyoró,
pisztácia, pekáni dió, fenyőmag, brazil dió, kesudió).
-
"Kisebb jelentőségű"
allergének : hajdina, zeller, gyümölcsök (sárgabarack,
cseresznye, őszibarack, szilva).
Nem
létezik allergiaellenes csodagyógyszer
Az
élelmiszerallergia teljes megszüntetésére alkalmas gyógyszer nem
létezik. Egyetlen gyógymódot az allergén élelmiszernek a
táplálkozásból való teljes kizárása jelenti. Előfordul azonban, hogy
az allergének jelenléte rejtve marad, például a csomagoláson lévő
címke nem tünteti fel részletesen az összetevőket. Az un. 25% szabály
alapján azoknak az összetevőknek a címkén való megjelölése nem
szükséges, melyek az élelmiszerben kevesebb, mint 25%-ban vannak
jelen. Sőt egy élelmiszer már a gyártás során is szennyeződhet az
allergénekkel.
|