14. füzet Az élelmiszerek egyészségügyi bztonsága (4)
2004.03.23. 15:55
Nehézfém szennyezők
A nehézfém szennyezők jelenléte a környezetben elsősorban az emberi tevékenységek következménye. Közvetlen vagy közvetett módon kerülnek a táplálkozási láncba, kémiailag igen stabilis anyagok, eltávolításuk az élelmiszerekből nehéz.
A toxicitás fogalma igen összetett: heveny mérgezés (jelentős dózis esetén rövid ideig tartó) vagy krónikus (kis, halmozódó dózisok hosszan tartó hatása). Leggyakrabban az ilyen anyagoktól kialakuló betegség okozóját nehéz bizonyítani; minden, a szervezetben természetesen nem vagy a természetestől eltérő mennyiségben megtalálható anyag lehet a betegség okozója. Az élelmiszerek szisztematikus elemző vizsgálatai gyakran ppm (1 ppm = 1 ezred ezrelék, milliomodrész) vagy ennél kisebb mennyiségben mutatják ki a szennyezők jelenlétét. Azonban a nyomnyi mennyiségű anyagok jelenléte nem jelenti feltétlenül veszély jelenlétét, itt is meg kell különböztetnünk a veszélyazonosítást a kockázatértékeléstől.
-
14. Füzet
Élelmiszerek
egészségügyi
biztonsága
(4)
Nehézfém
szennyezők
A
nehézfém szennyezők jelenléte a környezetben elsősorban az emberi
tevékenységek következménye. Közvetlen vagy közvetett módon kerülnek
a táplálkozási láncba, kémiailag igen stabilis anyagok, eltávolításuk
az élelmiszerekből nehéz.
A
toxicitás fogalma igen összetett: heveny mérgezés (jelentős dózis
esetén rövid ideig tartó) vagy krónikus (kis, halmozódó dózisok
hosszan tartó hatása). Leggyakrabban az ilyen anyagoktól kialakuló
betegség okozóját nehéz bizonyítani; minden, a szervezetben
természetesen nem vagy a természetestől eltérő mennyiségben
megtalálható anyag lehet a betegség okozója. Az élelmiszerek
szisztematikus elemző vizsgálatai gyakran ppm (1 ppm = 1 ezred
ezrelék, milliomodrész) vagy ennél kisebb mennyiségben mutatják ki a
szennyezők jelenlétét. Azonban a nyomnyi mennyiségű anyagok jelenléte
nem jelenti feltétlenül veszély jelenlétét, itt is meg kell
különböztetnünk a veszélyazonosítást a kockázatértékeléstől.
Kadmium
Ipari
hulladékokból (cinkfinomítás), illetve kadmiumtartalmú
szennyvíziszapok talajjavítási céllal való felhasználásakor kerül a
környezetbe. A szervezet számára jelenléte nem szükséges, a
kadmiumhiány mint betegség nem létezik. Az élet során májban és
vesékben halmozódik fel, csontban nem található. Nefrotoxikus és
rákkeltő hatása régóta ismert. Az élelmiszerek közül a kagylók és
puhatestűek, illetve az állati belsőségek a legjelentősebb
kadmiumhordozók. Kelet-Európából importált lómájban mérték az eddigi
legnagyobb kadmiumkoncentrációt. Meg kell jegyezni, hogy a dohányosok
esetén a cigaretta kadmiumtartalma körülbelül azonos az ételekben
mért értékekkel!
Ólom
Az
ólom környezetünkben mindenütt megtalálható, felhalmozódása a
szervezetben rendkívül káros, különösen a terhes nők, csecsemők és
gyermekek esetén. Az idegrendszert és számos más szerv működését
befolyásolja, tüdő szöveteiben és a csontokban halmozódik fel. Az
ólom fél-élettartama a csontban 10-20 év, így a fiatalkortól kezdődő
felhalmozódás elkerülésére alapvető fontosságú a környezet
ólomszennyezettségének csökkentése. Ile-de-France területén az
ólomexpozíció jelentős része – az ólomtartalmú üzemanyagok
beszüntetése óta – az 1948. előtt használt ólomfestékekből
származik. A festményekből származó por és lepattogzott részek
lenyelése, belélegzése akár néhány milligramm ólmot is jelenthet. Az
ólomból készült ivóvízrendszerből származó ólom mennyisége is
jelenetős.
Az
ólommérgezés tünetei különböző szerveken (idegrendszer, vese)
jelentkeznek, gyermekeknél az idegrendszer kifejlődését befolyásolja,
ingerlékenységet, alvászavart, szorongást, olvasási és memorizálási
problémákat előidézve.
A heti
tolerálható ólommennyiséghez viszonyítva Franciaországban nincs ok
aggodalomra az élelmiszerek ólomszennyezettségét tekintve.
Higany
A
higanyszennyezés ipari-, háztartási-, sőt természeteses
tevékenységektől (vulkánkitörés) is származhat. Mérgező hatása a
vesékre és az idegrendszerre nézve jelentős. A tápláléklánc
higanyszennyezettsége Franciaországban nem számottevő, kivételt képez
néhány halfajta (pl. a tonhalban az ólomkoncentráció akár tízezerszer
is magasabb lehet, mint a vizekben), puhatestűek és kagylók, illetve
a vékony gombaréteget tartalmazó élelmiszerek. Ellentétben a kadmium
és ólom esetén megfigyeltekkel, a szervezetbe bevitt átlagos higany
mennyisége az elkövetkező 25 évben megkétszereződhet. A fogyasztásra
szánt halfajták variálásával, illetve a veszélyes hulladékok
kezelésére vonatkozó feltételek biztosításával (szelektív gyűjtés)
mindannyian hozzájárulhatunk e globális veszély csökkentéséhez.
Más
fémek mint mérgező anyagok is jelen lehetnek ételeinkben, pl. réz,
ón, alumínium, stb.
A
véletlen szennyezésektől eltekintve a kockázat ezen esetekben
csekély, számos anyag nyomon követése és tanulmányozása a
környezetben folyamatosan történik, így például az alumínium esetén,
mely összefüggésben állhat az Alzheimer-kór kialakulásával.
A
nitrátok ártalmatlanok, míg a nitritek károsak az egészségre
A
nitrátok nem jelentenek veszélyforrást az emberre nézve, a növények
növekedéséhez nélkülözhetetlen, fő nitrogénforrást jelentik, amelyek
a növények fehérje építésében, illetve a táplálékláncon keresztül az
állati fehérjék szintézisében játszanak fontos szerepet. A növények
nem elhanyagolható mennyiségben tartalmazzák, a hústermékek,
konzervek és gyümölcsök nitráttartalma is jelentős.
A
nitrátok mikrobiális lebontásából származó nitritek erős
oxidálószerek. Az embernél, különösen a 6 hónapnál fiatalabb
csecsemőknél, az úgynevezett "kékbetegség", azaz
methemoglobinnal kapcsolatos problémák kialakulásáért felelős (a
jelenséget a "nitrát-baktériumok" asszociációja okozza). A
nitritek aminokkal reagálva nitrózaminokat adnak, melyek rákkeltő
anyagok prekurzorai, a pácolószerek, a sör és a cigaretta e
szempontból gyakran említett termékek.
A
nitrátok szervezetre gyakorolt káros hatása a nitritté való
lebontásából illetve elsősorban nitrózaminná történő átalakításából
szármázik, mely az ételek elkészítése, a bélrendszerben való emésztés
során megy végbe (nitrátban gazdag ételek, pl. spenót vagy répa,
illetve szobahőfokon való tárolás). A vízzel ellentétben, a
zöldségekben található nitróz-inhibitorok megakadályozzák a
nagymennyiségben jelenlévő nitrát átalakulását. De mindennek ellenére
javasolt a csecsemőételek elkészítéséhez használt víz és ételek
felforralása illetve alacsony hőfokon való tárolása.
A
fogyasztásra szánt vizek esetén a nitrátkoncentráció határértéke 50
mg/L. Figyelembe véve a bakterológiai szennyezők kezelésének
nehézségeit is a vizek esetén illetve, hogy az ételben és az
emésztőrendszerben is megtörténik a nitrát-nitrit átalakulás,
rendkívül fontos a határértékek megadása és betartása. Ezek alapján
azonban szükséges válik, pl. a húsokra nézve is a határértékek
figyelembe vétele. Az ételek nitráttartalma, mint jó környezeti
indikátor vagy akár mikrobiológiai szennyezettségi jellemző is
értelmezhető.
A
növényvédő szerek problémát jelentenek az emberre és az
ökoszisztémára
A
növényvédő szerek, mint a környezeti "csapások"
megszüntetői maguk is egy "csapást" jelentenek az emberre
nézve ? A növényvédő szerek szintetikus kémiai anyagok
(növény-egészségügyi, -gyógyászati termékek), melyek segítenek a
növényeket, különösen a nagy növénytermő területeket érő állati és
növényi kártevők elleni küzdelemben. Különböző növényvédő szer
típusok ismertek, megkülönböztetünk gyomirtókat, rovarirtókat,
gombairtó szereket stb.
Alkalmazásaik
hatása a mezőgazdasági termelésre és a környezetre nézve igen
jelentős : élelmiszer-szennyezés, egyre inkább rezisztensé váló
fajok kialakulása, házi- és vadállatok mérgezése, flóra és fauna
egyensúlyi zavara, a mérgező anyagok felhalmozódása az
ökoszisztémában (bioakkumuláció és bioamplifikáció a
táplálékláncban).
Az
emberre nézve veszélyt a növényvédő szerek direkt szennyeződés
(bőrkontaktus, belélegzés, lenyelés) vagy szennyezett élelmiszereken
keresztül, indirekt úton jelenthetnek. A mérgezés tünetei a
szervezetbe került anyag mennyiségétől és jellegétől egyaránt
függenek. A szervezet minden része érintett lehet, de a legfontosabb
elsődleges tünetek idegrendszeri, emésztési és légzési probléma
formájában jelentkeznek.
Több
mint 8000 hitelesített termék van forgalomban, a piacra kerülés
engedélyezését szigorú ellenőrző vizsgálatok előzik meg, mely alapján
előírják és meghatározzák az alkalmazható mennyiséget, a
maradékanyagok maximális határértékeit és a betakarítás előtti
kötelező várakozási időt. Az alkalmazható mennyiség betartásának
ellenőrzése nehezen kivitelezhető, így jelentős veszélyforrást
jelent. Szivárgással, lecsorgással beszennyezhetik a vízfelszínt vagy
akár a földalatti vízkészleteket is. Így ebben a vonatkozásban
elsődleges óvintézkedés az európai és francia szabályok, szabályozási
rendszer kidolgozása : az ivóvizekre vonatkozó határértékek
minden egyes szennyezőre nézve meghatározott, megfelel a rutin
analizáló készülékek mérési határértékeinek, azaz 0,1 µg/L
anyagonként illetve 0,5 µg/L az összes vízben megtalálható
peszticidre nézve. Ez az alacsony norma sokkal szigorúbb szabályozást
ír elő, mint a WTO ajánlás. Az ajánlásban feltüntetett értékeket
kísérleti toxikológiai adatok alapján határoztak meg, az egyes
anyagokra nézve kétszeres értéket (0,2 µg/L), míg a vízben
megtalálható összes peszticidre mennyiségére nézve 2µg/L
határértéket állapított meg.
Nehézfémek
maradékanyagai
A
mért adatok messze alatta maradnak a toxikológiai határértékeknek, a
várható előfordulás és a határérték átlépés valószínűsége csekély,
hiszen ez egy adott, erősen szennyezett élelmiszer rendszeres és
nagymennyiségű elfogyasztását feltételezné. Az élelmiszerek
ólomszennyeződésének csökkenése nagyrészt az utóbbi 15évben
bekövetkezett technológiai és környezeti eredetű szennyező források
számának csökkenésével, a szabályozások szigorításával magyarázható:
légköri kibocsátás forrásainak csökkentése (ólommentes üzemanyag,
vas- és fémipar gyárak), mezőgazdasági termelés és előállítás helyes
gyakorlatának elterjedése (átgondolt gazdálkodás, szabályozott
trágyázás), néhány élelmiszer elkészítés és csomagolás feltételeinek
szabályozása, pl. konzervek (konzervdoboz) vagy bor esetén (dugózás).
A kadmium tekintetében az expozíció és a szennyeződés mértékének
csökkenése részben a mezőgazdasági eljárások megváltozásával
(foszfortartalmú trágyák –kadmiummal dúsítják a földet –
alkalmazásának csökkenése) valamint a szennyezett föld
felhasználására vonatkozó egészségügyi előírások hatályba
helyezésével.
Növényvédő
szer maradékanyagok
A
növényi eredetű termékek növényvédő szer maradékanyag tartalma az
1970-es évek óta a piacra kerülés előtt ellenőrzött. A leggyakrabban
és nagy mennyiségben fogyasztott élelmiszerekre nézve a
mintavételezés és elemzés 1994. óta rendszeresen történik (répa,
cikória, karfiol, saláta, paradicsom, burgonya, déligyümölcsök,
banán, barack, alma, körte 2001-től). Az Európa Tanács 1996-ban
elindított egy programot 4-10 zöldségféle ellenőrzésére vonatkozóan,
melyek közül néhány megfigyelése éveken át megtörtént, hasonló
program indult a gabonafélék megfigyelésére is.
A
gyümölcsökre, zöldségekre és gabonafélékre meghatározott adatok
túlbecsülik a fogyasztók átlagos expozícióját a peszticidekre nézve,
melyeket a fogyasztás előtti élelmiszerekben vizsgáltak, azaz mosás,
hámozás és főzés előtt.
Gyógyszer
maradékok
Az
állati eredetű élelmiszerekben a gyógyszer maradékok az
állatgyógyászati készítmények eredeti vegyületeit, származékait
illetve szennyezőit jelenti. ("minden alkotóelem vagy
metabolitjai, melyek a kezelt állatból származó élelmiszerekben
megtalálható" CEE 81/852 direktíva, "minden gyógyászatilag
aktív anyag, aktív alkotóelem, hordozóanyag vagy bomlástermék,
illetve metabolitok jelenléte a kezelt állatból származó
élelmiszerekben" CEE 2377/90 jogszabály). Az allergikus
(antibiotikumok) megbetegedések, rákkeltő, mutagén, teratogén
folyamatok kockázata a szervezetbe bekerült szennyezőanyagoktól
függően különböző mértékben megnőhet, az emésztőrendszer
mikrobiológiai rendszerének zavara is bekövetkezhet.
A
maradékanyagok koncentrációjának meghatározása ma már egyre
pontosabb, de minthogy zéró kockázat, így zéró maradékanyag sem
létezik az élelmiszerek vonatkozásában. Maximális maradékanyag
határérték (LMR) definíciója igen szigorú minden vegyület
vonatkozásában. Az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) által
meghatározott értékek minden tagországra azonosak, mely érték a hatás
nélküli dózissal egyezik meg, azaz a maradékanyag azon legmagasabb
koncentrációja, mely a fogyasztó egészségére nézve még nem fejt ki
semmilyen hatást.
Az
állati eredetű élelmiszerekben található gyógyszer maradékanyagok
koncentrációjának behatárolására rögzíteni kell a fogyaszthatóságig
szükséges várakozási időt minden egyes vegyületre nézve : "A
várakozási idő az utolsó, normál körülmények közötti
gyógyszeralkalmazás és a kezelt állatból származó élelmiszer
elkészülése között mért időt jelenti, mely garantálja, hogy az
élelmiszer ne tartalmazzon az LMR értéknél magasabb koncentrációban
maradékanyagot... "
A
vágóhidak vizsgálatával a várakozási idő betartása ellenőrizhető.
1992. óta minden évben felügyeleti vizsgálatot hajtanak végre
hormonok, anabolikumok, parazitaellenes szerek és antibiotikumok
ellenőrzésére húsokban. Az antibiotikumok a leggyakrabban előforduló
anyagok (minták kevesebb, mint 1%-ban megtalálható), mennyiségét
tekintve az esetek nagy részében kevesebb, mint az LMR érték. A
regisztrált állattartás esetén az állatok napi kezelése feljegyzett,
így a maradékanyagok nyomon követhetősége további elemmel bővül.
Napjainkban
a gyógyszer maradékanyagok problémája egyre inkább megoldott.
Európában
a növekedésserkentők nem jelentenek veszélyt a táplálkozásra
A
növekedésserkentők a haszonállatok (szarvasmarha, juh, sertés,
baromfi) tartásakor használt anyagok, melyek segítségével
hatékonyabban elérhetőek az előállítás különböző kritériumai.
Természetes (ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron) vagy
szintetikus nemi hormonokat (trembolon, zeranol) jelentenek, a
növekedési hormonok (szomatotropin) vagy béta-agonisták (klenbuterol)
anabolikus hatással is rendelkeznek nagy mennyiségben. Alkalmazásuk
szükséges nagyobb tejhozam illetve húsok összetételének
megváltoztatása esetén.
A
növekedésserkentő szerek különböző megbetegedéseket idézhetnek elő a
fogyasztóknál, néhány közülük, mint rákkeltő ismert
(17-béta-ösztradiol), de nagyrészük esetén a végzett vizsgálatok
eredményei nem meggyőzőek, sőt néha ellentmondásosak is. Néhány
laboratórium adatai alapján feltételezhető immunotoxikológiai,
neurotoxikológiai, endokrin és allergikus hatás. Sok esetben a
toxikus dózis meghatározása is nehézkes.
Számos
ország (Ausztrália, Egyesült Államok, Kanada) szerint a
növekedésserkentők egészségre gyakorolt végzetes hatása nem kizáró
ok, illetve a gazdasági nyereség meghatározóbb, ennél fogva e szerek
alkalmazása engedélyezett. Európában az elővigyázatosság elve alapján
a gyógyászati kezelések végén alkalmazásuk tiltott. Ez a különbözőség
a nemzetközi kereskedelemben jelentős problémákat okoz (hormonkezelt
állati termékek importjának tilalma), illetve a Kereskedelmi
Világszervezet szintjén is konfliktusokhoz vezet.
Napjainkban
a
növekedésserkentők nem jelentenek nagy problémát Európában,
laboratóriumi kimutatásaik biztosított.
Dioxin
inkább mint izolált baleset semmint alapprobléma
1999.
január 21-én a Franciaország területére szállított állati táplálék
előállítására szánt belga származású zsiradékban dioxint mutattak ki.
A belga hatóságok csak 1999. május 3-án jelezték a francia
hatóságoknak a dioxinszennyezést, 1999. május 28-án szüntették meg a
belga piacokon a szennyezett tojás és baromfi árusítását, valamint a
helyi hatóságok azonnali riasztást rendeltek el, amely a krízis
kezdeti időpontját jelöli. Franciaország azonnali sürgősségi
intézkedési csomagot léptetett életbe, amelyet a belga hatóság
további információi illetve az Élelmiszer Egészségügyi Biztonsági
Hivatal (AFSSA) tanácsai alapján rendszeresen módosított. A krízis
1999. szeptember 30-án fejeződött be, különböző állatfajokat és
termékeket érintett. A gyanúsnak ítélt állattenyészeteket zár alá
vették, az érintett élelmiszereket pedig a kereskedelemből kivonták.
Vizsgálatsorozatok indultak meg, majd az AFSSA véleményét követően
ezek a gyanúsnak ítélt állattenyészetek hamarosan felszabadultak a
zár alól. A Belgiumból kiinduló dioxinszennyezést hordozó termékek és
állatok importja során a címzettek azonosítása gyorsan megtörtént a
nyomon követési rendszer alapján. 939 esetben végeztek analízist,
melyből 310 esetben dioxin, míg 629 esetben poliklórozott bifenilek
(PCB) jelenlétét vizsgálták. Az analízisek eredményei alapján csak 9
minta esetén mutatták ki a határértéknél nagyobb mennyiségben a
dioxin, illetve a PCB jelenlétét.
Az
ilyen típusú krízishelyzetek jelentős költséggel járnak, a meghozott
intézkedések az esetek nagy részében aránytalanul szigorúak az
egészségügyi kockázatokhoz képest. Ezek az értékelések azonban csak a
krízishelyzet elmúlásával végezhetőek el. Az élelmiszer
kockázatértékelés és -becslés eszközeinek használatával – a
riasztási rendszer, szakértői vizsgálat, önellenőrzés, nyomon követés
és a tárcaközi kommunikációs eszközök javítása – a jövőben
mérsékelni kell az ilyen jellegű, előre nem látható krízisek
hatásait.
Adalékok
és veszély : túlzó társítás
Az
adalékok változó jellegű, néha elengedhetetlen technológiai
segédanyagok, amelyeket a legtöbb élelmiszeripari termék esetén
alkalmaznak, és mint veszélyforrások nem értelmezhetőek. Az
élelmiszerekhez szándékosan, pontos céllal – például
eltarthatóság vagy vonzóerő növelése – hozzáadott anyagok,
amelyeket meg kell különböztetnünk a nem kívánatos maradékanyagoktól.
Az adalékok természetes eredetű anyagok, néha kémiailag vagy
szintézis útján módosítottak, megkülönböztetésük az E-szám alapján
történik.
Az
adalékanyagoknak köszönhetően az élelmiszerek jobban eltarthatóak,
étvágy-gerjesztőbbek.
Elsődleges
céljuk az ételek
feljavítása :
-
Konzerválószerek (E200 –
E299) megakadályozzák a mikroorganizmusok, például az
ételmérgezések és az étel romlásáért felelős baktériumok szaporodását.
Leggyakrabban szulfitokat vagy ecetsavat használnak.
-
Antioxidánsok (E300 –
E399) zsiradékok és olajok oxidációját, avasodást, toxikus anyagok
képződését, valamint tápanyagok, úgymint zsírsavak, A és E vitaminok
elvesztését akadályozza meg. Aszkorbinsav (C vitamin) gyakran
alkalmazott antioxidáns.
Alkalmazásának
további célja az ételek vonzóerejének növelése :
-
Ételszínezékek (E100 –
E199) az élelmiszerek feldolgozása és raktározása során bekövetkező
színvesztést korrigálja vagy sokkal vonzóbb színeket ad az ételeknek,
például a bíbortetű (E120) a vörös szín, a klorofil (E140) a zöld szín,
a karamell (E150) a barna szín erősítésért felelős.
-
Állományjavítók (E400 –
E495) az élelmiszereknek megfelelő állagot és textúrát adnak. Ide
tartoznak a zselésítők, sűrítők, stabilizálók és emulgeálószerek. Ez
utóbbi például a salátaöntetekben az olajok és zsírok elegyedését
segíti elő. Az állományjavítók közé sorolhatók az algaextraktum és
polifoszfátok.
-
Savanyúságszabályozók
(E500 – E619) savas ízt fokozzák. Citromsav, ecetsav, illetve az
édes ízért felelős édesítőszerek sorolhatóak ide.
-
Ízfokozók (E620 – E637).
Olyan anyagok, amelyek az élelmiszer aromáját, ízét fokozzák, például
az ázsiai konyhában használatos glutamát.
Nagyon
sok adalék alkalmazása elkerülhető lenne, de az étel jellegének,
tulajdonságainak megváltozása ebben az esetben számottevő lenne.
Például tartósítószerek nélkül a termékek kereskedelmi élettartama
jelentősen csökkenne, és számos, a fogyasztó által keresett
organoleptikus tulajdonsága eltűnne (szín, illat, íz).
Az
engedélyezett adalékok nem jelentenek veszélyt
Bizonyos
személyeknél néhány adalékanyag okozhat érzékenységet, azonban ez
ritka. Számos vizsgálatot folytattak az észlelt tünetek
(hiperaktivitás, viselkedészavar különösen gyerekeknél) és néhány
adalék elfogyasztása közötti kapcsolat felderítésére. Nehéz azonban
elválasztani az adalékot az őt tartalmazó élelmiszertől, illetve
megtudni, hogy az észlelt hatást az élelmiszer vagy az adalék
váltotta ki. Mindeddig semmilyen adalékanyagra allergiás esetet nem
regisztráltak.
Az
adalékok alkalmazása szigorúan szabályozott
Az
élelmiszerekben
található adalékok mennyisége szabályozott, az Európai Unió esetén a
89/107/CEE direktíva határozza meg a tiltott anyagok listáját.
Új
adalékanyagok piacra kerülése esetén szisztematikus toxikológiai
értékelést végeznek. Ha az adalék engedélyezett, abban az esetben a
napi megengedett bevitel értékét meghatározzák (ADI). (Az ADI
mg/kg testtömegben kifejezett mennyiség, megadja a napi bevitel azon
értékét, melyet a fogyasztó élete folyamán elfogyasztva nem okoz
másodlagos hatást, azaz nem képvisel jelentős egészségügyi
kockázatot).
Ez
az érték századrésze az állatkísérletek során meghatározott, veszély
megjelenésekor mért értéknek.
|