7. füzet A közétkeztetés rendszere (1)
2004.03.14. 22:02
Étkezés. Egészségi állapotunk döntő befolyásoló tényezője
A mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a harmonikus növekedés és fejlődés. Ez energiával és a jó működéshez nélkülözhetetlen anyagokkal látja el szervezetünket. Az 1960-as évek óta az egészség és a táplálkozás közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások sokat fejlődtek. Számos tudományos munka tette lehetővé a táplálkozási tényezők szerepének a megismerését (pl. túl sok-e vagy kevés a tápanyag) a krónikus betegségek megjelenésében. Számos betegség számának növekedéséhez, pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás, csontritkulás és néhány ráktípus, bizonyos táplálkozási faktorok szorosan hozzájárulnak. Fontos szerepet játszanak az allergiák kialakulásában is. A táplálkozás nagymértékben befolyásolja egészségi állapotunkat, betegségeinket és nem utolsó sorban életkilátásainkat.
A
közétkeztetés rendszere (1)
Étkezés.
Egészségi állapotunk döntő befolyásoló tényezője
A
mennyiségileg és
minőségileg megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a harmonikus
növekedés és fejlődés. Ez energiával és a jó működéshez
nélkülözhetetlen anyagokkal látja el szervezetünket. Az 1960-as évek
óta az egészség és a táplálkozás közötti kapcsolatot vizsgáló
kutatások sokat fejlődtek. Számos tudományos munka tette lehetővé a
táplálkozási tényezők szerepének a megismerését (pl. túl sok-e vagy
kevés a tápanyag) a krónikus betegségek megjelenésében. Számos
betegség számának növekedéséhez, pl. a szív- és érrendszeri
megbetegedések, elhízás, csontritkulás és néhány ráktípus, bizonyos
táplálkozási faktorok szorosan hozzájárulnak. Fontos szerepet
játszanak az allergiák kialakulásában is. A táplálkozás nagymértékben
befolyásolja egészségi állapotunkat, betegségeinket és nem utolsó
sorban életkilátásainkat.
Az
európai emberek táplálkozási szokásainak változásai az utóbbi 50
évben.
Számos
tényező sorolható
fel a gyökeres változások okai között: az élelmiszerkínálat
növekedése, a szociális-gazdasági feltételek javulása vagy az élet
minőségének és az életmódnak a megváltozása. Bizonyos élelmiszerek
fogyasztása csökkenő tendenciát mutat. Ilyen például, a kenyér, a
burgonya vagy a szárított zöldségek, amelyeknek az egy főre jutó éves
fogyasztása a felére csökkent. De fordított jelenségek is
megfigyelhetők: a hús fogyasztása a kétszeresére nőtt, és nőtt a
tojás, a sajt, a joghurtfélék, valamint a zsírok, a vaj, az olaj vagy
az italokhoz hozzáadott cukor fogyasztása. Az európai ember
táplálkozásának fejlődése, változása nem törölte el az úgynevezett
"helyi" vagy "hagyományos" szokásokat. A
táplálkozás továbbra is valódi kulturális örökségnek számít Európa
számos régiójában.
Az
európai ember
táplálkozási fejlődésének egészségügyi értelemben lényeges pozitív
vonása az, hogy táplálkozásunk ma már rendkívül szerteágazó. Szinte a
teljes európai lakosság hozzájut a legfontosabb
„élelmiszer-csoportokhoz".
Negatív
oldal is van,
mégpedig az, hogy a bevitt teljes cukormennyiség csökkent. Ez a
változás összhangban van az un. "komplex" cukrok napi
bevitelének csökkenésével (kenyér, burgonya, gabonafélék, szárított
zöldségek), amelyet nem kompenzál az un. "egyszerű" cukrok
bevitelének a növekedése (gyümölcs, tej). Meg kell jegyeznünk, hogy a
szacharóz (a szénsavas üdítők és a desszertek tartalmazzák), amelynek
a fogyasztása egyre növekvő, nem nélkülözhetetlen, és bevitt
mennyisége a cukrok napi bevitelének maximum 10 %-a lehetne.
A hús, a
halak és a
tejtermékek fogyasztásának növekedése hozzájárult a napi állati
eredetű és telített zsírsavak bevitelének a növekedéséhez.
Táplálkozási
szokásaink szintén változtak. Az utóbbi 10 év főbb változásai a
következők voltak:
-
Az
étel elkészítési idejének csökkenése, amellyel párhuzamosan megnőtt a
feldolgozott és gyors elkészítésű ételek fogyasztása (az étkezések
70-80 %-át jelenti).
-
Az
étkezési ritmus átstrukturálódása, a főétkezéseken kívüli evések és a
kihagyott étkezések számának növekedése. Ez a jelenség főként a
fiataloknál figyelhető meg, és a nassolást és az un. "fast-food"-ot
vagy a "snacking”-et jelenti. Pedig a hagyományos étkezésekhez való
kötödés is igen erős, különösen a családokban. 10 háztartásból 8
esetben együtt vacsorázik a család.
Az
otthonon kívüli étkeztetés és különösen az iskolai vagy munkahelyi
közétkeztetés fellendülése.
Élelmiszer-fogyasztási
szokások javítása: a közegészség legfontosabb tétje.
Mit is
jelent ez?
-
A
napi energia-bevitel kiegyensúlyozása (csökkenteni a zsírfogyasztást)
telítetlen zsírsavak, rostok fogyasztásával, növelve a cukor
részarányát.
-
Következésképpen
a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése, az alkohol mennyiségének
csökkentése (kevesebb mint 20 g/nap egy felnőtt ember számára).
-
A
bevitt kalcium mennyiségének növelése, a lakosság 25 %-a ugyanis
kalcium-hiányban szenved.
-
A
felnőtt lakosságnál a túlsúly és elhízás mintegy 20 %-al való
csökkentése, gyermekek elhízásának megakadályozása és a testmozgás
növelése. Veszélyeztetett csoportok esetén további célok fogalmazódnak
meg (terhes nők, idős emberek).
Ételed
az életed!
A
táplálkozástudomány az
élelem és összetevőinek (tápanyagok) átalakítását és szervezetbe való
beépítésének mechanizmusát kutatja. Két táplálékkategóriát
különböztetünk meg:
1 -
Makrotápanyagok
(fehérjék,
zsírok és
szénhidrátok), amelyek energiát biztosítanak a szervezet számára.
Megfelelő mennyiségű bevitelük a nélkülözhetetlen.
-
A
fehérjék az élő sejt építőkövei. A sejtépítés a megújulásnak
szintén nélkülözhetetlen eleme. Fehérjeforrások az állati (hús, hal,
tojás, tejtermékek) és növényi termékek, megtalálhatók a gabonafélékben
(búza, kukorica stb.) és a hüvelyesekben (szárazbab, lencse stb.).
-
A
fehérjék több funkciót is betöltenek a szervezetben, nevezetesen
segítenek a betegségek leküzdésében, biztosítják a sejtszövet
megújulását (izom, csont, bőr, stb.). Serdülőknél a növekedéshez
elengedhetetlenek.
-
A
fehérjék a napi energia-bevitel 11-15 % jelentik.
-
Az
élelem zsírtartalma telített és telítetlen zsírsavakból,
foszfolipidekből és koleszterinekből tevődik össze, amelyek két
formában, az úgynevezett "látható" és "rejtett" részként jelennek meg.
A "látható" zsírok az állati zsiradékok (disznózsír), tej (vaj) és a
növényi eredetű zsiradékok (olajok). Főzésnél és öntetként alkalmazzuk
őket. A "rejtett" zsírok az élelmet felépítő zsiradékok, melyeket, mint
külön zsiradékot, nem használunk. Tojásban, húsokban, sajtokban és
pékárukban találhatóak.
-
A
zsírsavak legfontosabb szerepe az energia szolgáltatása a szervezet
számára. Három nagy csoportra oszthatóak:
-
Telített
zsírsavak (AGS), főként az állati eredetű zsiradékokban vannak
jelen (hús, hal, vaj, tejszín).
-
Egyszeresen
telítetlen zsírsavak (AGMI), melyek közül a mediterrán jellegű
étrendnek köszönhetően a legismertebbek az olajsav (az olívaolaj
tartalmazza). Az AGMI szintén megtalálható a repce- és mogyoróolajban,
az avokadóban és a szárnyasok zsiradékában.
-
Többszörösen
telítetlen zsírsavak (AGPI) vagy az úgynevezett esszenciális
zsírsavak, mivel a szervezet nem képes előállítani őket. Két további
csoportra oszthatóak, megkülönböztetünk ómega 6 vagy n-6 linolsavat és
ómega 3 vagy n-3 alfa-linolénsavat. Növényi eredetű zsírokban,
pontosabban kukorica-, szója-, dió-, napraforgó- és repceolajban
találhatók meg. Néhány telítetlen zsírsav előfordul a halzsiradékokban
is (lazac, makréla, stb.).
-
A
különböző zsírsavak "ideális" megoszlása a napi
tápanyag-szükségletre nézve a következőképpen adható meg:
-
Ügyeljenek
az n-3 minimális mennyiségére (2 g/nap linolénsav 2200 kcal-t
tartalmaz).
-
Ügyeljenek
a linol/linolén arányra, mely ideális esetben a teljes étrendre nézve 5.
-
Olajsavval
egészítsék ki a zsírarányt úgy, hogy a bevitt teljes zsírenergia
szintje 30-35 % között legyen.
-
A
koleszterin létfontosságú az élethez, számos funkcióval rendelkezik.
Alapvető építőkövei a membránsejteknek a fehérjék mellett a
foszfolipidek. Az epe működése során résztvesz a zsírok lebontásában. A
D vitamin prekurzora. A táplálékból 20 %-uk származik, a maradékot a
szervezet állítja elő telített zsírsavakból. A napi energiaszükséglet
30-35 %-át képviselik.
-
-
egyszerű cukrok, amelyek lehetnek tiszta cukrok (például glükóz,
galaktóz vagy fruktóz, melyek megtalálhatóak a gyümölcsökben és a
mézben) vagy egyszerű cukrok elegye (például a cukorrépából vagy
nádcukorból kinyert szacharóz, a tejben található laktóz)
-
-
összetett cukrok, melyek az egyszerű cukormolekulából felépült
polimerek. Megtalálhatóak a gabonafélékben, búzában, kenyérben,
rizsben, burgonyában. A napi energiaszükséglet 50 %-át teszik ki.
-
2 -
Mikrotápanyagok
(vitaminok,
ásványi anyagok
és nyomelemek), amelyek a szervezet működéséhez igen kis
koncentrációban szükségesek, a napi bevitel milli- vagy mikrogramm
mennyiségben ajánlott.
-
A
vitaminok létfontosságúak, nincs energiatartalmuk. Szervezetünk nem
képes előállítani őket (kivéve a B3 vitamint, melyet triptofánból és az
A-vitamint, amelyet a karotin elővitaminból állít elő), így bevitelük a
táplálékkal történik. Megtalálhatóak a zsírokban (A, D, E és K
vitaminok) és a táplálék víztartalmában (B és C vitaminok).
-
Az
A vitamin (vagy retinol) nélkülözhetetlen a látáshoz és a külső
szövetek növekedéséhez (bőr- és kötőszövetek). A csontok növekedésében
is részt vesz.
-
Makroelemek
vagy főbb ásványi anyagok, pl. kalcium, klór, magnézium, foszfor,
kálium és nátrium. A kalcium legfőbb szerepe foszfátsó formájában a
csontok képződésében van.
-
Nyomelemek
vagy oligoelemként is nevezett anyagok: arzén, bór, króm, kobalt, réz,
vas, fluor, jód, magnézium, molibdén, nikkel, szelén, szilícium,
vanádium és cink.
Ezek a
vitaminok és ásványi anyagok változó mennyiségben vannak jelen az
élelmiszerekben. Így rendkívül fontos egy változatos étrend
kialakítása, amellyel biztosítható a szervezet igényeinek a
kielégítése.
Kiegyensúlyozott
táplálkozás
A
mindennapi élelemnek
biztosítania kell a makro- (fehérjék, zsírok, szénhidrát) és
mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) elegendő mennyiségét egy
jó egészségi állapotban levő ember szervezetének normális
működéséhez.
Az
energia- és főbb
táplálékok igénye szerint két típust különböztetünk meg:
-
Fenntartási
szükséglet, mely a szervezet veszteségeinek, felhasználásának pótlására
szolgál. A megfelelő súlyú felnőtteket érinti.
-
Növekedési
szükséglet, mely az új szövetek képződéséhez szükséges. A gyerekeket,
serdülőket és a terhes nőket érinti. A kiegyensúlyozott táplálkozás
biztosításához a következő élelmiszerek szükségesek:
-
1.
Tej és tejtermékek (kivéve vaj), sajtok
-
2.
Húsok, hal, tojás
-
3.
Zöldségek és gyümölcsök
-
4.
Kenyér, tészta, rizs, burgonya, szárított zöldségek, gabonafélék
-
5.
Vaj, tejföl, olaj, margarin és más zsiradékok.
Természetesen
a szükséges folyadékmennyiség biztosítása is nélkülözhetetlen,
legfőképpen víz formájában.
Szükségletek,
melyek az életkorral és az aktivitással változnak
A
szükségletek az egyének szerint különbözőek, és az életkor, a nem, a
fizikai aktivitás és a fiziológiai állapot (terhesség, szoptatás)
függvényei. A fizikai aktivitás, legyen az munkahelyi, szabadidős
vagy sporttevékenység, a legfontosabb tényezők egyike.
Egy
terhes nő napi
táplálékszükséglete nem egyezik meg egy növésben levő serdülő
igényeivel.
Szakemberek
által
meghatározott napi ajánlott tápanyagbevitel (ANC) értékét
Franciaországban az Élelmiszer Közegészségügyi Biztonsági Hivatal
(AFSSA) felügyeli. Ezt az értéket általában egy jó egészségi
állapotú emberre határozzák meg a kor, nem valamint különösen a nők
esetében a fiziológiás állapotuk függvényében (terhesség, szoptatás,
termékenységi állapot, menopauza). A fizikai állapot szintén
meghatározó. Az ANC érték pontosan megadja a kívánt mennyiséget
energiára vagy más szükséges tápanyagra nézve ahhoz, hogy a szervezet
tápanyag-igényeit kielégítse, illetve a jó egészségi állapotot
fenntartsa. A megadott számok csak közelítő értékek, leggyakrabban a
közegészségügyi és közétkeztetési felelősök, élelmezésvezetők és
tudományos tanácsok által használt referencia értékek.
Meg kell
különböztetnünk az ajánlott napi bevitelt (AJR) és az ajánlott
táplálék bevitelt (ANC).
Az AJR
érték a csomagoláson
megtalálható, szükséges bevitel átlagos értékét adja meg egy napra és
egy felnőttre számítva. Az Európai Unió által meghatározott és
rögzített érték, amelyet minden tagállam átvett. Az ARJ nem vesz
figyelembe számos faktort, mint pl. a nem vagy a fizikai aktivitás.
Így mindképpen meg kell különböztetnünk az ANC értéktől. Az
élelmiszerek tápanyag-címkézése az ARJ értéken alapszik.
A
serdülőkor alatt, ha megduplázzuk a testsúlyt, akkor teljesen
természetes, hogy speciális táplálkozási szükségleteink vannak!
A
serdülőkor az
életciklusban a 10 és 20 év közé tehető, e periódus jellemzője, hogy
a fiziológiai változások mellett pszichoszociológiai változások is
bekövetkeznek, melyek jelentős hatást gyakorolnak a fiatalok
táplálkozási szükségleteire. A serdülőkor - a magzati periódust és az
első évet is beleértve - a legnagyobb növekedés időszaka. A pubertás
alatt a serdülő megduplázza testsúlyát és átlagosan 20 cm-t nő.
Ez a
fejlődés jelentős és
rendszeres tápanyagbevitelt igényel, a serdülőnek többletfehérjére
van szüksége. Az erős csontnövekedés jelentős kalciumbevitelt tesz
szükségessé, különösen a hirtelen növekedés időszakában. A sejtek és
szövetek, a vörösvérsejtek számának növekedése nagyobb mértékű
vasbevitelt igényel: a serdülőkorúak a vashiány kialakulásában az
egyik legveszélyeztetebb csoportot képezik. A kamaszkorúak körében
végzett táplálkozási vizsgálatok eredménye szerint megállapítható,
hogy a megkérdezettek nagy része esetén az ANC értéknél alacsonyabb a
bevitt vas mennyisége. A serdülőkor folyamán bevitt megfelelő
mennyiségű kalcium hozzájárul a csonttömeg optimalizálásához, illetve
egy magasabb csonttömeg a legjobb védelmet jelenti a korral járó
csontvesztés vagy az ebből adódó csonttörések elkerülésére. A
táplálkozási szokások vizsgálata során kiderült, hogy a kamaszkorúak,
de a felnőttek körében is a napi kalciumbevitel lényegesen
alacsonyabb, mint az ANC. A serdülőknek a mindennapi
tevékenységükben, így a táplálkozásban is önállóságra van szükségük.
A kamaszkor a fokozatos önállóság eléréséért folytatott harc, amely
gyakran a szülői modell elutasítását jelenti.
Mindez a
táplálkozási
szokások következőkben jellemezhető változásaihoz vezet:
-
A
nassolás, a cukros italok fogyasztása a napi energia bevitel jelentős
részét jelenti, amely hozzájárul az elhízás kockázatának növeléséhez.
-
A
serdülőkor szintén egy olyan periódust jelent, amelyben a média által
erősen befolyásolt külső formát akarunk felvenni, a divatnak akarunk
megfelelni. Ez a fiataloknál egyre gyakoribb folyamatos fogyókúrát
jelent.
-
-
Különösen
a kamaszlányok érintettek az extrém táplálkozási szokások által,
úgymint a bulémia (ösztönös elutasítás, amely gyakori túlzott
táplálékfelvétellel párosul) és az anorexia (éhségsztrájk, az
elhízástól való félelem és sovány test iránti vágy, rögeszme). Ezek a
pszichés betegségek átmeneti jellegűek lehetnek, de tartós fennállásuk
esetén további komoly következményekkel járhatnak.
|