E.Margit receptje
Zsömle (burgonyás, kovászos)
25 dkg búzakovász (aktív) 40 dkg BL 80 liszt 10 dkg tk. tönkölybúzaliszt 5 dkg burgonyapehely 250 g kefir 1,5 dl víz 2,2 dkg élesztő 1,5 kk só 1,5 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. Két dagasztás között kb 15 percet pihent a tészta. Az elején jó keményre kell dagasztani, mert a második dagasztásra a burgonyapehelytől és a kovásztól ellágyul egy kicsit.
A kész tésztát lisztezett felületre borítottam, majd 12 felé vágtam és megformázva, 2 nagylyukú, 6-os muffinformába tettem. Az elsőt beletettem egy lefedett jénaiba, ebben kelesztettem, majd sütöttem. A sütés végeztével óvatosan beletettem a forró jénaiba a második formát (vigyázni kell a mozgatásnál, hogy össze ne essen a megkelt tészta). Előmelegített sütőben sütöttem, kb. 30-35 percig.
Tapasztalat:
Ez kísérlet volt, hogy burgonyapehellyel és tejtermékkel is ropogósra, cserepesre sül-e a tészta a lefedett jénaiban. Nem lett ropogós, ezért nyugodtan meg lehet szabadon, jénai nélkül is sütni ezt a tésztát. Érdemes kipróbálni, mert puha, szaftos, gondolom el is áll néhány napig. |