E.Margit receptje
Kovászos fehérkenyér (variáció)
01. 20 dkg BL 80-as liszt 02. 15 dkg aktív (!) búzakovász 03. 15 dkg aktív (!) rozskovász 04. 2dl langyos víz 05. 1 kk cukor 06. 1,5 dkg élesztő elmorzsolva
07. 25 dkg BL 80-as liszt 08. 10 dkg RL 90-es világos rozsliszt 09. 5 dkg burgonyapehely
10. 1 kk sikér 11. 2 kk só 12. késhegynyi aszkorbinsav 13. 15 dkg joghurt
Fontos a sorrend!!
Az első 6 hozzávalót a gépbe tettem, majd egy fakanál nyelével finoman összekevertem. Erre került a következő 3 hozzávaló, úgy szórva, hogy teljesen elfedje a folyékony kovászos részt. Ezután a következő 4 féle hozzávalót egy-egy sarokba tettem. Azért van jelentősége a bepakolásnak, mert az alul levő kovászt hagytam beindulni, és amikor felül kirepedezett a száraz hozzávaló, akkor indítottam el a dagasztást. Ez kb. 40 perc volt. 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 20 perc dagasztás után lisztezett felületre borítottam a tésztát, elfeleztem, a darabokból lapokat nyújottam, feltekertem, a két szálat összecsavartam, majd a tekercset a felénél elvágtam. Két szilikonformába tettem, majd 2 órás kelesztés után, előmelegített sütöben kb. 35 perc alatt megsütöttem. A sütés félidejében és végén tiszta vízzel lekentem.
|