E.Margit receptje
Fánk (sütőben sült)
1 kg BL 80-as liszt 4 tojás sárgája 1 egész tojás 10 dkg olvasztott margarin 30 dkg cukor 1/2 kk só 1/2 mokkáskanál aszkorbinsav 0,5 l langyos tej 6 dkg élesztő
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. (Épp, hogy elbírta még a gépem, de nem nagyon szerette már ezt a mennyiséget.) 20 perc dagasztás, 10 perc pihentetés, 10 perc dagasztás. Ezután a tésztát erősen olajozott felületre borítottam és körbevontam az olajjal. 3 felé osztottam, a darabokból lapokat húzogattam, lapítgattam kézzel. Olajos pohárral korongokat szaggattam belőle, majd ezeket a közepén elvékonyítva, kicsit széthúzva tepsire tettem kelni. A három lapból megmaradt tészta-"hulladékot" a végén összegyúrtam és ismét lappá nyújtva kiszaggattam. Kb 40 perces kelés után, előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem.
A tetejére lekvár és porcukor került a tálaláskor.
Kiválóan fagyasztható, kiolvadva tényleg olyan, mint frissen.
Ha sikerül a töltését megoldanom, akkor töltött fánkot fogok belőle csinálni, amihez a tésztát muffinformában fogom megsütni.
A fenti mennyiségből 36 db fánkom lett, de a darabszám függ a pohár nagyságától és a tészta vastagságától is. Nem érdemes nagyon vékonyra nyújtani a tészát, kb 1 - 1,5 cm-es lehetett az enyém. Nagyot kelt még sütés közben is.
Egy következő sütésnél még nem lett töltve, de már muffinformában sütöttem meg. A fenti adagból 4x12 db lett. Nekem ez is jól sikerült, de valaki kipróbálta és túl szoros lett a tésztája. Az élesztőn bátran lehet emelni, ennyi liszt jóval többet is elbír, ha valaki nem meri így megsütni. (Akár 1,5 csomag élesztőt is hozzá lehet tenni.)
Kipróbáltam 9 dkg élesztővel én is. Gyorsabban, szebben kelt, bár nekem előzőleg is jól sikerült. Most nagyobb formában sütöttem:
Utóbb, már több alkalommal, az egyszerűség kedvéért 2 egész, tehát 10 dkg élesztőt tettem bele, nem ártott neki. |