A Töki Pompost már sokan megsütötték, de nálunk ezidáig kimaradt valahogy. A Balatonnál voltunk és ott ettünk pompost és langallót, nagy sikert aratott nálunk is. Most megsütöttem én is, de a tésztának a kefires lángostésztát vettem, pici módosítással.
Íme a recept, ahogy én csináltam:
Pompos - E.Margit receptje
60 dkg liszt
2 tojás
500 g-os kefir
3 dkg élesztő
2 csapott kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
5 dkg burgonyapehely
A hozzávalókból tésztát dagasztottam. 10 perc dagasztás, 10 perc pihentetés, 10 perc dagasztás. Ezután olajozott felületre borítottam, az 1/3 részét eltettem lángosnak a hűtőbe. A 2/3 részét az olajos tálcán, olajos kézzel húzogattam, simítottam, amíg a tepsi nagyságát elérte. Átettem a tepsire, rásimítottam 1 1/2 doboz picit bemikrózott és enyhén sózott tejfölt, erre rászórtam 5 kisebb fej hagymát karikára vágva, fél csomag bacon és ugyanennyi füstölt szalonnát kockára vágva. Kb 30 perces kelesztés után, előmelegített sütőben megsütöttem (kb. 50 perc).
A dagasztás után a tészta egy kicsit ragacsos, de nem baj, mert olajos kézzel prímán lehet vele dolgozni, úgy nem ragad.
A tészta széleire szándékosan nem tettem sok tejfölt, mert féltem, hogy a kelés közben lefolyna. Így a széle szép magasra megkelt, a közepe viszont jó szaftos lett.
A teljes fenti tésztamennyiség 2 tepsire elég, de nekem most 1 kevés lett volna, 2 pedig sok, ezért választottam ezt a megoldást.
Nagyon finom lett, a tészta alul és a széleken teljesen ropogósra sült, a közepén viszont olyan lágy, puha maradt, hogy a sütés végén azt hittem nem sült át, mert szabályosan rezgett, ahogy kivettem a sütőből. Pillanatok alatt elfogyott az egész.
Egy következő sütés:
Megint egyszer:
|