Forró kávékülönlegességek
Capuccino
10 gr Kakaópor
40 gr Kávégranulát
/Jacobs, Maxwell, ki mit szeret/
70 gr Porcukor /cukrosok diétás cukrot használjanak, vagy el is hagyható/
160 gr Tejpor/nagyon finom szojatejporral is/
ezt az egészet összekeverem és egy jól záródó dobozba rakom.
4 tetözött kávéskanállal teszek egy csészébe ezt öntöm le jó meleg vizzel. A tetejét tejszinhabbal diszitem, csokireszelékkel, vagy kakaoval, vagy örölt fahéjjal megszórom.
Bécsi kávé
Zsiros tejszint jol felvered, a csészébe beledobsz 1darab tej v. étcsoki szeletet, jol felgözölöd, hogy a csoki elolvadjon aztán rá fözöl egy adag finom illatos feketét majd az egészbe beleforgatod a felvert tejszinhabot. . . és kész. A tetejére is teszünk egy kis tejszint majd csoki reszelékkel megszorjuk.
Belga kávé
Hozzávalók: 3 csésze forró kávé, 3 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanál vanília, 8 kávéskanál amaretto likőr, ½ csésze tejszín, 4 narancshéjgerezd, szegfűszeg a díszítéshez.
A kávéban jól elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a likőrt, a vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. A narancshéjjal és a szegfűszeggel díszítjük.
Holland kávé
Hozzávalók: 2 csésze forró kávé, 4 kávéskanál cukor, 8 kávéskanál gin, tejszín
A kávéscsészékbe beletesszük a cukrot, a gint, és erre öntjük rá a forró feketét. Tejszínt öntünk hozzá ízlés szerint.
Ír kávé
Hozzávalók: 3 csésze erős kávé, 16 kávéskanál whisky, 4 kávéskanál felvert tejszín, cukor ízlés szerint
A kávéban feloldjuk a cukrot, majd ehhez öntjük a whiskyt. A tetejére tejszínhabot teszünk.
Olasz kávé
Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 kávéskanál mandulaszirup, tört mandula a díszítéshez
A kávét és a szirupot összeöntjük. A fagylaltot hozzátesszük, és tört mandulával megszórjuk.
Angol kávé
Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor
Az alapanyagokat shakerben összekeverjük, csészébe öntjük, és szívószálat adunk hozzá.
Mandelkaffee
2 gombóc diófagylalt
2 cl mandulaszirup
12 cl feketekávé
tejszínhab
vágott, pirított mandula
A fagylalthoz hozzáadjuk a szirupot és a hideg kávét, megkeverjük, tejszínhabot teszünk a tetejére, s azt megszórjuk a mandulával.
Eiskaffee Orange
2 gombóc vaníliafagylalt
12 cl feketekávé
2 cl narancsszirup
tejszínhab
csokoládé-reszelék
A fagylaltot leöntjük a hideg kávéval, rátesszük a tejszínhabot, arra öntjük a szirupot, s végül rászórjuk a csokoládét.
Coffee Cooler
5 cl vodka
3 cl kávélikőr
3 cl tejszín
12 cl hideg kávé
1, 5 kávéskanálnyi cukorszirup
1 gombóc vaníliafagylalt
Shakerben (a fagylalt nélkül) összerázzuk, majd pohárba jégre szűrjük, végül beletesszük a fagylaltot. Keverővel és szívószállal kínáljuk.
Jamocha
5 cl rum
forró kávé
1/2 kávéskanálnyi cukor
tejszínhab
őrölt fahéj
Egy fülespohárban összekeverjük a rumot, a cukrorral és a fahéjjal, felöntjük a kávéval, s a tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Jamaica Coffee
3 cl kávélikőr
2 cl rum
forró kávé
1 kávéskanálnyi cukor
tejszínhab
szerecsendió
Az alkotókat egy fülespohárban összekeverjük, a tetejére tesszük a tejszínhabot, s arra szerecsendiót reszelünk.
Italian Coffee
4, 5 cl Amaretto
forró kávé
tejszínhab
A kávét az Amaretto-ra öntjük, majd a tetejére tesszük a tejszínhabot.
Irish Cow
12 cl Bailey's Irish Cream
12 cl tej
A hozzávalókat egy serpenyőbe öntjük, s kevergetve felmelegítjük, végül egy hőálló pohárba töltjük.
Irish Coffee (2)
15 cl forró kávé
3 cl ír whiskey
2 kávéskanálnyi barna cukor
tejszín
Fülespohárba beletesszük a cukrot, felöntjük a whiskeyvel és a forró kávéval, majd megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. A tetejére két kanálnyi felvert tejszínt teszünk.
Coffee Blazer
2 cl kávélikőr
2 cl cognac
forró kávé
1 kávéskanálnyi cukor
tejszínhab
1 szelet citrom
A citromot beletesszük egy cukorral crustázott pohárba, hozzáadjuk a kristálycukrot, ráöntjük a felmelegített likőrt és cognacot, majd azt meggyújtjuk, felöntjük a forró kávéval, és a tetejére egy kanálnyi tejszínhabot teszünk.
Cafe Foster
3 cl rum
1, 5 cl banánlikőr
forró kávé
tejszínhab
A rumot és a banánlikőrt egy pohárba öntjük. Hozzáadjuk a kávét. A tetejét tejszínhabbal díszitjük.
Cafe Coconut
3 cl kókuszlikőr
forró kávé
tejszínhab
A likőrt kávéspohárba öntjük. Hozzáadjuk a kávét. A tetejét tejszínhabbal díszitjük.
Cafe Bonaparte
4, 5 cl brandy
kapucsínó
A brandyt kávéspohárba öntjük, hozzáadjuk a kapucsínót, majd jól összekeverjük. A tetejét tejszínhabbal díszitjük.
Irish Coffee *
5/10 forró kávé
3/10 ír whiskey
2/10 sűrű tejszín
1 kanálnyi barna cukor
Fülespohárba (vagy gobletbe) beletesszük a cukrot és feloldjuk a whiskeyvel, majd felöntjük a forró kávéval, végül a tetejére tesszük a felvert tejszínt. (IBA-standard)
Mocha Cappuccino
3 cl Kahlua
3 cl Créme de Cacao
6 cl forró kávé
tej
Egy hőálló pohárba töltjük először a kávét, arra kávé-, majd a kakaólikőrt, végül a tetejére a tejet.
Narancsos kávé
Két decis pohárba 1, 5 dl forróvizet öntünk, 3 cl jaffaszörpöt, egy kiskanál neszkávét, egy kiskanál cukrot. Összekeverjük, és ábrándos tekintettel fél órán át iszogatjuk..
Americano Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.
Café Frappé Fele rész erõs kávé fele rész fagyival mixerben összekeverve.
Café Ristretto Rövid kávé (neve is ezt jelenti), amelynél mindössze 25 ml vízzel oldottuk ki a szokásos mennyiségû kávéõrleményt.
Cappuccino 1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész gõzölt tejjel és 1/3 rész tejhabbal.
Con Panna Eszpresszó kávé a tetején tejszínhabbal.
Demi-tasse Egy adag eszpresszó normál kávéscsészében.
Dupla eszpresszó Kétszeres adag eszpresszó.
Eszpresszó Eszpresszó eljárással fõzött kávé. Egy adag kávéital 40 ml - 50 ml.
Erlängerter Sok vízzel fõzött eszpresszó kávé (lásd Hosszúkávé).
(Grosser) Brauner Tejeskávé, ha nagy csészében van, akkor Grosser.
Hosszúkávé (Café Lungo) A szokásosnál több vízzel oldjuk ki a kávéõrleményt, de még mindig nem oldottunk ki túl sokat a fõzéssel. A kávéital 100 ml - 120 ml.
Kapuziner Eszpresszó egy kis tejhabbal.
Krémkávé (Café Créme) Normál erõsségû eszpresszó kávé, krémes réteggel.
Latte macchiato Egy adag eszpresszó egy pohár felgõzölt tejbe öntve, tejhabbal a tetején.
|