Alkoholos koktélok
Alexander
1/4 brandy, 1/3 csokoládélikőr (barna), 1/3 tejszín. A hozzávalókat összerázom, pohárba töltöm és jégkockával kínálom. Ízlés szerint megszórható a teteje reszelt szerecsendióval.
Bloody Mary 1.
2 ek citromlé, 12 cl paradicsomlé, 9 cl vodka, 2 csepp Worcester-Sauce, 2 csepp Tabasco, késhegynyi bors, csipetnyi zelleres fűszersó, jég. Egy mixerben összerázom jéggel az összes hozzávalót, majd poharakba töltöm. A tetejét rellersóval sózom.
Bloody Mary 2.
1,25 cl paradicsomlé, 3 cl vodka, 2 csepp Worcester-Sauce, 2 csepp Tabasco, késhegynyi bors, csipetnyi zelleres fűszersó, jég. Egy mixerben összerázom jéggel az összes hozzávalót, majd poharakba töltöm. A tetejét zellersóval sózom.
Bronx
1/4 pohár gin, 1/2 pohár vermut, 1/4 pohár narancslé, jégkocka. A hozzávalókat összerázom, pohárba töltöm és jégkockával kínálom. (MK)
Gibson
9/10 gin, 1/10 száraz vermut, gyöngyhagyma. A gint és a vermutot keverőpohárban jéggel öszekeverem és koktélospoharakba történő leszűrést követően gyöngyhagymával díszítem.
Champagner bólé
2 - 2 citrom és narancs szeletelve, magozva, 12,5 dkg cukor, 40 dkg cseresznyebefőtt, 10 cl cseresznyebefőttlé, 1,25 dl cherry brandy, 1,25 dl borpárlat, két üveg édes pezsgő. Egy edénybe beleteszem a pezsgő kivételével az összes hozzávalót és legalább fél órára behűtöm. Szervírozáskor öntöm hozzá a pezsgőt.
Pink lady
2 cl gin, 1 cl citromlé, 1 cl gránátalmaszörp, 1 tojásfehérje, jégkocka. A hozzávalókat sok jégkockával shakerbe teszem és erősen összerázom. A keveréket bárszűrőn keresztül beleszűröm a jégkockákkal előkészített koktélospoharakba.
Vulcano
2 cl málnapárlat, 2 cl kék curacao, pezsgő, 2 cm narancshéj. A málnapálinkát és a likört pezsgős pohárba töltöm, a narancshéjat rátöröm, megkeverem és felöntöm pezsgővel.
White lady
2 jégkocka, 2 cl fehér curacao, 2 cl gin, 2 cl citromlé. A hozzávalókat shakerben összerázom és a koktélt koktélos pohárba töltöm.
Wild kiwi
4 cl kiwilikőr, 2 cl fehér rum, tonic a feltöltéshez. Dekoráció: 1 citromkarika, 1 limettkarika, 1 koktélcseresznye. Longdrink poharakba rakom össze. Pár jégkockára töltöm a likőrt és a rumot, felöntöm a toniccal és a gyümölcsökkel dekorálom.
Likőrök házilag
Borlikőr
Fél liter testes vörösbor, 40 dkg cukor, 2,5 dl rum, 1 vaniliarúd. Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni.
Meggylikőr
1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízbúl készült szirup, 1 rúd vanilia, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz. A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.
Bodzalikőr
1 liternyi bodzabogyó, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 rúd vanilia, 6 szegfűszeg, kevés szerecsendió, 1 citrom, fél liter tisztaszesz. A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzöm. A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm. Ezután újra leszűröm és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.
Mézlikőr
1/2 kg méz, 1/2 l 96 %-os tiszta szesz. A mézet feloldom az alkoholban és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. A sorrendet nem szabad felcserélni ! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem. A kész likőr 34 %-os alkoholtartalmú.
Narancslikőr
60 dkg méz, 1 liter víz, 1,5 liter konyak, 4 narancs, 4 szegfűszeg, késhegynyi csersav. Meghámozok 3 narancsot, megtisztítom a fehérjétől, összevágom és nagy üvegbe teszem a negyedik (egész) naranccsal együtt és ráöntöm a konyakot. 10 napig állni hagyom. A mézet, vizet, csersavat sziruppá főzöm, lehabozom, lehűtöm és hozzáöntöm a narancshoz. Beleteszem a szegfűszeget és letakarva még 10 napig állni hagyom. Ezután ülepítem és üvegekbe töltöm.
Kókuszlikőr
4 dl finomszesz, 50-60 dkg cukor, 1,5 l tej, 10 dkg kókuszreszelék, 2 csomag vaniliáscukor. A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.
Tojáslikőr
5 sárgája, 25 dkg cukor, 1 cs vaniliáscukor, 2,5 dl tejszín, 1/8 l tej, 1/8 l tisztaszesz. A sárgáját habosra keverem a cukrokkal. Hozzáadom a tejszínt, a tejet és az alkoholt. Jól elkeverem és üvegekbe töltöm. A üvegeket jól ledugaszolva 2 hónapig nem bántom.
Erősítő meleg tej
4 sárgája, 8 dkg cukor, 8 dl tej, 4 dl rum, vagy konyak. A cukorral kikeverem a tojássárgáját, felöntöm forró tejjel és összekeverem. Elkeverem a rummal, vagy konyakkal. Különösen télen frissítő és erősítő ital.
Jégkocka
I. Ötlet
Magyar Károly barátomtól tanultam a következő "ehető" jégkockát:
Saját fagyasztású, vagy a szupermarket mirelitpultjáról választott fagyasztott eper, gurulós málna, szeder erdei gyümölcs kerül jégkocka gyanánt az italba. Mire a "jég" áthűti az italt, saját maga is kellően felissza a levet és kellemesen pikáns módon gurulhat le a gyomrunkba. A módszert tökéletesre fejlesztettem, ami körülbelül a következőképpen néz ki:
Lefagyasztok pár tetszetős üveg salátástálat, pár kiskanalat, illetve stampedliket (ez utóbbit az öcsémtől tanultam ). Mikor a vendéget kínálom, akkor csak keveset teszek ki a gyümölcsből, hiszen megolvadva már nem olyan értékes, bár a gyerekeknek tetszik. Újabb kínáláskor, vagy újabb vendég érkezésekor további tételeket veszek elő.
II. Ötlet
Bizonyos italokat is le lehet így fagyasztani és mínusz 20 fok körül olajos állagúak. Ilyen az Ouzo, a vodka, a pálinkák, Unicum, Jägermeister, Malteser (Aquavit) stb. Konyakot, csak szobahőmérsékleten lehet kínálni és csakis öblös konyakos pohárban.
|