GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Alkoholos koktélok

 

Alkoholos koktélok

 

Alexander

1/4 brandy, 1/3 csokoládélikőr (barna), 1/3 tejszín.
A hozzávalókat összerázom, pohárba töltöm és jégkockával kínálom. Ízlés szerint megszórható a teteje reszelt szerecsendióval.

Bloody Mary 1.

2 ek citromlé, 12 cl paradicsomlé, 9 cl vodka, 2 csepp Worcester-Sauce, 2 csepp Tabasco, késhegynyi bors, csipetnyi zelleres fűszersó, jég.
Egy mixerben összerázom jéggel az összes hozzávalót, majd poharakba töltöm. A tetejét rellersóval sózom.

Bloody Mary 2.

1,25 cl paradicsomlé, 3 cl vodka, 2 csepp Worcester-Sauce, 2 csepp Tabasco, késhegynyi bors, csipetnyi zelleres fűszersó, jég.
Egy mixerben összerázom jéggel az összes hozzávalót, majd poharakba töltöm. A tetejét zellersóval sózom.

Bronx

1/4 pohár gin, 1/2 pohár vermut, 1/4 pohár narancslé, jégkocka.
A hozzávalókat összerázom, pohárba töltöm és jégkockával kínálom. (MK)

Gibson

9/10 gin, 1/10 száraz vermut, gyöngyhagyma.
A gint és a vermutot keverőpohárban jéggel öszekeverem és koktélospoharakba történő leszűrést követően gyöngyhagymával díszítem.

Champagner bólé

2 - 2 citrom és narancs szeletelve, magozva, 12,5 dkg cukor, 40 dkg cseresznyebefőtt, 10 cl cseresznyebefőttlé, 1,25 dl cherry brandy, 1,25 dl borpárlat, két üveg édes pezsgő.
Egy edénybe beleteszem a pezsgő kivételével az összes hozzávalót és legalább fél órára behűtöm. Szervírozáskor öntöm hozzá a pezsgőt.

Pink lady

2 cl gin, 1 cl citromlé, 1 cl gránátalmaszörp, 1 tojásfehérje, jégkocka.
A hozzávalókat sok jégkockával shakerbe teszem és erősen összerázom. A keveréket bárszűrőn keresztül beleszűröm a jégkockákkal előkészített koktélospoharakba.

Vulcano

2 cl málnapárlat, 2 cl kék curacao, pezsgő, 2 cm narancshéj.
A málnapálinkát és a likört pezsgős pohárba töltöm, a narancshéjat rátöröm, megkeverem és felöntöm pezsgővel.

White lady

2 jégkocka, 2 cl fehér curacao, 2 cl gin, 2 cl citromlé.
A hozzávalókat shakerben összerázom és a koktélt koktélos pohárba töltöm.

Wild kiwi

4 cl kiwilikőr, 2 cl fehér rum, tonic a feltöltéshez.
Dekoráció: 1 citromkarika, 1 limettkarika, 1 koktélcseresznye.
Longdrink poharakba rakom össze. Pár jégkockára töltöm a likőrt és a rumot, felöntöm a toniccal és a gyümölcsökkel dekorálom.


Likőrök házilag

 

Borlikőr

Fél liter testes vörösbor, 40 dkg cukor, 2,5 dl rum, 1 vaniliarúd.
Hosszában kettéhasítom a vaníliát és a többi hozzávalóval együtt jól záródó üvegbe teszem. Egy hónapig nem bántom, időnként felrázom. Leszűröm és még 2-3 hétig hagyom érni.

Meggylikőr

1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízbúl készült szirup, 1 rúd vanilia, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz.
A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.

Bodzalikőr

1 liternyi bodzabogyó, 2 liter víz, 1 kg cukor, 1 rúd vanilia, 6 szegfűszeg, kevés szerecsendió, 1 citrom, fél liter tisztaszesz.
A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzöm. A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm. Ezután újra leszűröm és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.

Mézlikőr

1/2 kg méz, 1/2 l 96 %-os tiszta szesz.
A mézet feloldom az alkoholban és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. A sorrendet nem szabad felcserélni ! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem. A kész likőr 34 %-os alkoholtartalmú.

Narancslikőr

60 dkg méz, 1 liter víz, 1,5 liter konyak, 4 narancs, 4 szegfűszeg, késhegynyi csersav.
Meghámozok 3 narancsot, megtisztítom a fehérjétől, összevágom és nagy üvegbe teszem a negyedik (egész) naranccsal együtt és ráöntöm a konyakot. 10 napig állni hagyom. A mézet, vizet, csersavat sziruppá főzöm, lehabozom, lehűtöm és hozzáöntöm a narancshoz. Beleteszem a szegfűszeget és letakarva még 10 napig állni hagyom. Ezután ülepítem és üvegekbe töltöm.

Kókuszlikőr

4 dl finomszesz, 50-60 dkg cukor, 1,5 l tej, 10 dkg kókuszreszelék, 2 csomag vaniliáscukor.
A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.

Tojáslikőr

5 sárgája, 25 dkg cukor, 1 cs vaniliáscukor, 2,5 dl tejszín, 1/8 l tej, 1/8 l tisztaszesz.
A sárgáját habosra keverem a cukrokkal. Hozzáadom a tejszínt, a tejet és az alkoholt. Jól elkeverem és üvegekbe töltöm. A üvegeket jól ledugaszolva 2 hónapig nem bántom.

Erősítő meleg tej

4 sárgája, 8 dkg cukor, 8 dl tej, 4 dl rum, vagy konyak.
A cukorral kikeverem a tojássárgáját, felöntöm forró tejjel és összekeverem. Elkeverem a rummal, vagy konyakkal.
Különösen télen frissítő és erősítő ital.


Jégkocka

I. Ötlet

Magyar Károly barátomtól tanultam a következő "ehető" jégkockát:

Saját fagyasztású, vagy a szupermarket mirelitpultjáról választott fagyasztott eper, gurulós málna, szeder erdei gyümölcs kerül jégkocka gyanánt az italba. Mire a "jég" áthűti az italt, saját maga is kellően felissza a levet és kellemesen pikáns módon gurulhat le a gyomrunkba.
A módszert tökéletesre fejlesztettem, ami körülbelül a következőképpen néz ki:

Lefagyasztok pár tetszetős üveg salátástálat, pár kiskanalat, illetve stampedliket (ez utóbbit az öcsémtől tanultam ). Mikor a vendéget kínálom, akkor csak keveset teszek ki a gyümölcsből, hiszen megolvadva már nem olyan értékes, bár a gyerekeknek tetszik. Újabb kínáláskor, vagy újabb vendég érkezésekor további tételeket veszek elő.

II. Ötlet

Bizonyos italokat is le lehet így fagyasztani és mínusz 20 fok körül olajos állagúak. Ilyen az Ouzo, a vodka, a pálinkák, Unicum, Jägermeister, Malteser (Aquavit) stb. Konyakot, csak szobahőmérsékleten lehet kínálni és csakis öblös konyakos pohárban.

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK