GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Sütik őzgerincformában

Anyám gazdag gyümölcskenyere

Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg durvára tört (nem darált!) dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg birsalmasajt, 5 dkg egyéb cukrozott gyümölcs, 5 dkg apróra tört (nem reszelt!) étcsokoládé, 5 dkg héjától megfosztott, szálkásra vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhéj (ez utóbbi reszelt friss citrom- vagy narancshéjjal is pótolható), csipetnyi só, a forma kenéséhez 3 dkg vaj és kevés liszt, a tetejére bőven porcukor.

A tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor belekeverem a sütőport, az olvasztott, de már kihűlt vajat, a vaniliás cukrot és a liszt négyötödét. A maradék lisztet rászórom az apróra összevagdalt cukrozott gyümölcsökre, a dióra, mandulára és a mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom az összes többi anyagot. Egy őzgerincformát vastagon kikenek vajjal, kevés liszttel meghintem, majd belesimítom a tésztát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és a lángot 10 perc múlva mérsékelve, 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Még félig melegen borítom ki egy deszkára. Ha teljesen kihűlt, folpackba vagy alufóliába csomagolom és hűvös helyen tárolom. Sokáig eláll és puha marad.

Túrós őzgerinc
Tészta: 16dkg liszt 1 késhegynyi szódabikarbóna. 2 kanál tejföl 1 tojás sárgája 2 kanál cukor 2 kanál kakaópor 20 dkg vaj
Töltelék:50 dkg túró 1 vaniliás cukor 1 citrom héja 4 tojás sárgája 2 és fél kanál búzadara 24dkg cukor és az öt tojás felvert habja.
A tésztát 2 cipóra osztjuk akkorára nyújtjuk hogy az őzgerinc formát ki tudjuk bélelni és a két szélén kicsit lelógjon a tészta. . Közepébe tesszük a túrót és kisütjük.



 

Túró rudi

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 ek porcukor
10 dkg vaj
2 ek kakaópor
1 tojás sárgája
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek tejföl

A töltelékhez
1 kg túró
4 db tojás sárgája
24 dkg porcukor
3 ek gríz
5 tojás fehérje
2 ek cukor
2 cs vaníliás cukor


 


Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk és két részre osztjuk.
vékonyra nyújtjuk és egy-egy őzgerinc formát kibélelünk vele úgy, hogy a formán túlnyúljon, hogy a belekerülő tölteléket be tudjuk takarni a tésztával.
A túrót áttörjük és a tojások sárgájával, a porcukorral és a grízzel összedolgozzuk. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törjön össze, a túróhoz keverjük.
Beletöntjük az őzgerinc formákba, és a kilógó tésztát ráhajtjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük és a formában hagyjuk kihűlni, mert a meleg túró szétfolyik.
Ha kihűlt tálra tesszük, és tortabevonót olvasztunk rá.

Kávéízű gyümölcskenyér

Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra,
Szeletenként kb. 1300 joule-t (310 kalóriát) tartalmaz.

Hozzávalók kb. 16 szelethez:
1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 12 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor,
csipetnyi só, 4 tojás, 40 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 3-4 evőkanál hideg, erős feketekávé, 1/2 tábla (5 dkg) kávés vagy étcsokoládé, 2 dl tejszín, a tetejére kakaópor, a forma kikenéséhez margarin és zsemlyemorzsa

Elkészítés:
A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Közben a vajat a cukorral és a sóval krémesre kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet a cukros-vajas masszára szitáljuk, majd összedolgozzuk. Hozzáadjuk a feketekávét és a meggybefőttet. A tésztát margarinnal kikent, morzsával meghintett, kb. 26 cm hosszú formába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 1 órát sütjük. A kész süteményt a formából kiborítjuk, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A hideg kávé vagy étcsokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat faragunk. A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, és bevonjuk vele a kihűlt gyümölcskenyeret. Végül a tetejét megszórjuk kakaóporral és csokoládéforgácsokkal.

Reszelt almas ozgerinc

Hozzavalok:
2 alma (kb 20 dkg. )
3 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 tojas
1 teaskanalnyi sutopor
1 dkg kakao (ezt bocsi, de kifelejtettem)
5 dkg cukrozott gyumolcs (ezt pedig vagott dioval helyettesitettem)
1 keshegyni orolt fahej
1 keshegynyi orolt szegfuszeg (ezt szaritott citromhejjal helyettesitetem)

A megtisztitott almat lereszeljuk. A sulya 15 dkg legyen. A tojasokat a
cukorral, majd a vaj hozzaadasaval habosra keverjuk, majd az almat is
beleteve tobabb keverjuk. Beletesszuk az apro kockakra vagott cukrozott
gyumolcsot (diot), a fuszereket, majd a sutoporral elkevert lisztet.
Vajazott ozgerincformaba simitjuk, es 180 C-os sutoben kb. 25-31 perc alatt
(tuprobaig) megsutjuk. Kiboritjuk, majd lekvarral vekonyan megkenjuk es
csokolademazzal bevonjuk.

Őzgerinc:
6 tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverni. A fehérjét habbá verjük és verés közben 3 dkg porcukrot adunk hozzá. Hozzá adunk még 15 dkg diót, 8 dkg zsemlemorzsát, 9 dkg csokoládét vagy 2 evőkanál kakaót. Vajazott őzgerincformában, morzsával meghitve, sütjük.
Máz: Decor bevonó

 

Olajos kalács (osztrák recept kávéhoz)
1/8 liter olaj,
1/8 liter viz,
6 tojássárgája,
20 dkg cukor, ezt jól kikevereni és
23 dkg liszt,
egy csipet só, reszelt citrom héjja
1/2 sütőpor és 6 tojás felvert habja.

Kétharmadát beletenni a formába, a maradékba kakaót keverni és belecsurgatni, márványosra.
Tele lehet dobálni mindenféle maradék - ami már senkinek sem kell - télapó, nyuszi csokidarabokkal, mazsolával, kandírozott gyümölcs, meggybefőtt. Igaz, én kerek kuglóf fomában formában sütöm (lassan kell sütni)A tetejét csokimázzal lehet bevonni, de porcukorral megszórva is nagyon finom. Szereti a család reggelire is

Finom süti

 

Azigaz, hogy ezt nem ozgerinc formaba kell sutni de nagyon finom!
Gombolyu szetnyithato formaban kell sutni(24cm)
5 tojas sargajat kikeverni 1 zacsko kakaos pudingporral(amit nem kell fozni)majd a tojasok felvert habjat ovatosan belekeverni, es a kikent formaban kozepes melegnel tuprobaig sutni. Ne ijedj meg mert mikor hul akkor osszeesik. Bennehagyod a formaban!!!Majd egy vanilia pudingot felversz (szinten hidegen keszitendo kell hozza)annyi tejszinnel amennyi tejet ir, altalaban 4 dl ha jol emlekszem . Ezt rateszed a formaban levo es kihult tesztara .
A tetejere:10 dkg keserucsokit felolvasztasz goz felett es amig olvad felversz 1 tojas feherjet jo kemenyre majd hozzateszed a sargajat es a megolvasztott csokoladet es ovatosan raontod a tortara es addig forgatod a tepsit mig mindenhova jutt belole(ne kessel simitd!!). Majd tedd be a hutobe legalabb 4-5 orara . Mielott talalod vedd le a karimat. Neijedj meg mert konnyebb megcsinalni mint leirni!!Jo etvagyathozza!!

Nagymama mogyoros sutemenye
15 dkg mogyit ledaralunk, sutolemezen, sutoben picit megpiritjuk. 10 dgk mogyit meg finomra vagdalunk. 27 dgk vajat kikeverunk, hozzaadunk 17 dgk cukrot, 1 tasak vanilias cukrot, majd belekeverunk 4 tojast. 20 dkg lisztet elkeverunk 1 csapott teaskanal sutoporral, hozzakeverjuk. Az osszes mogyit a tesztahoz adjuk, kikent formaba ontjuk, elomelegitett sutoben 60-70 perc (175-200 C-n, 2-3-as fokozaton)
Ha kesz, villaval megszurkaljuk, 5 ek rummal megkenjuk.
4 ek baracklekvart 3 ek vizzel elkeverunk, felfozzuk, rakenjuk a sutire, hulni hagyjuk. A vegen 10 dgk csokibol bevonatot keszitunk neki.
Diobol, mandulabol is jo.

Eperkenyér

Hozzávalók:
30 dkg eper, 20 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 ek sütopor, 1 mokkás k. orölt fahéj, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, fél citrom héja
Elkészítés:
Eloször az epret szétnyomkodjuk egy villával, majd az összes hozzávalóval összegyúrjuk, és alaposan összedolgozzuk. Kivajazott ozgerinc formában, elomelegített közép meleg sütoben 35 perc alatt készre sütjük. Sülés után kiborítjuk, porcukorral meghintjük, és félbevágott eperszemekkel díszítjük

 

Csokoládés őzgerinc.
14 deka vajat 21 deka porcukorral, 4 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, azután 10 deka reszelt csokoládét, 12 deka őrölt mandulát, fél csomag sütőport adunk hozzá. Legvégül a 4 tojás kemény habját elegyítjük a tésztához s azután vajjal kikent, lisztezett formában lassú tűznél sütjük. Sütés után ha kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s hosszú szeletekre vágott mandulákat szórunk bele. Csinos tálalás, ha hosszú zsúrtárcára helyezve tejszínhabbal körítjük.

 


 

Őzgerinc 2.
Hozzávalók:
a tésztához:
8 tojás
30 dkg dió
24 dkg porcukor
2 púpozott evőkanál kakaó
a mázhoz:
20 dkg csokoládé
8 dkg vaj
vagy:
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál margarin
tálaláshoz:
tejszinhab


 

Elkészítése:
A 8 tojás fehérjét habbá verjük, belekeverjük a 24 dkg porcukrot, tovább keverjük. Beletesszük a 8 tojás sárgáját, és belekeverjük a 30 dkg darált diót, végül a kakaóport. Sütőpapírral kikent őzgerinc formában sütjük közepes lángon tűpróbáig. (mint a piskótát)
Ha kész tálra borítjuk, bevonjuk a mázzal. Tálaláskor nagyon jól mutat, ha szeletenként tejszínhabbal tálaljuk.

 

Őzgerinc 3.
Hozzávalók:
Tészta: 6 tojás sárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, közben kanalanként hozzáadunk 1 dl étolajat, 1 dl melegvizet, majd 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a tojások felvert habját. Krém: 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint, 4 evőkanál rumot habosra kikavarunk. 4 dl tejet 1 csomag pudingporral (vanília vagy puncs), 1 evőkanál liszttel megfőzünk. Ha kihűlt, összekavarjuk a margarinnal. Máz: 7 evőkanál kakaó, 7 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej, 10 dkg vaj. Ezeket összemelegítjük és bekenjük a tésztát.
Elkészítés:
A tésztát két részre osztjuk. Felét őzgerincformába öntjük, a tészta másik felébe pedig 2-2 evőkanál kakaót, étolajat, melegvizet kavarunk, és egy másik formába öntjük. A fehér tészta lehet egy picivel több. Ha kisült, hidegen felszeleteljük, a sárga-barna tésztát felváltva krémmel töltjük.
 

ŐZGERINC
Hozzávalók: 5 deka vaj, 10 deka cukor, 4 tolás, 1 szelet csokoládé, 1 evőkanál kakaó, kevés finomra törött fahéj, szegfűszeg, 10 deka darált dió, 1/2 csomag Dr. Oetker-féle sütőpor, 6 deka zsemlyemorzsa, kevés rum, 4 evőkanál feketekávé. Azután ribiszkelekvár és mandula a megszórásához.
A mázhoz: 6 deka vaj, vagy növényzsír, 6 deka puhított csokoládé. Készítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgát, reszelt csokoládét, kakaót, fűszert, a sütőporral kevert diót, végül a tojásfehérjék kemény habját és a rummal nedvesített zsemlyemorzsát. Zsírozott, zsemlyemorzsával kiszórt őzhátformában megsütjük. Ha kihűlt, gyümölcsízzel megtöltjük, a mázzal bevonjuk és hosszúkásra vagdalt mandulával megtűzdeljük.
Máz: A vajat felolvasztjuk, a csokoládét hozzáadjuk és simára kikeverjük

 

Gesztenyés őzgerinc
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 púpozott evőkanál kakaó, 18 dkg darált dió, csipetnyi fahéj. A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál vaníliás porcukor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával, hozzáadjuk a kakaót, mellyel tovább keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kakaós masszához, lazán összekeverjük, majd végül belekeverjük a darált diót. Őzgerincformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, beleöntjük a diós keveréket, és közepes sütőnél kb. 1 óráig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a margarin habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, beletesszük a burgonyanyomón áttört gesztenyét és jól összekeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt őzgerincforma tésztát hosszában kettévágjuk, megkenjük a krém egyharmadával, rátesszük a tetejét, és az egészet bekenjük a maradék krémmel. Tetszés szerint díszítjük kakaóval és fél diókkal. Behűtjük és szeletelve tálaljuk

 

 

 

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK