Fánk:
Barackfánk 80 dkg sárga- vagy őszibarack, 25 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, cukor, 5 dkg fahéjas porcukor, só, a kisütéshez olaj A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, összetörjük. A barackokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. Félbevágjuk, kimagozzuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojások sárgájával, az élesztős folyadékkal, az áttört burgonyával és annyi tésztával, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Nem túl vékonyra nyújtjuk, és fánkszaggatóval 8-10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A tésztakörök közepére 1-1 darab gyümölcsöt teszünk, megszórjuk fahéjas porcukorral és a tésztát összenyomjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, a felesleges zsiradékot leitatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve, azonnal kínáljuk
FŐZÖTT FÁNK 1 dl víz 1 dl olaj 10 dg liszt 5 tojás 1-1 csipet só, cukor
A vizet + az olajat egy edénybe felteszem a forrósodni. Belekeverem a lisztet és jól összedolgozom, majd kavarás közben egyenként bele teszem a tojásokat. Mindegyikkel jól összekavarom ott a tűzhelyen! Olajat forrósítok egy edényben és evőkanállal egyenként beleszaggatom. Nagyon megnő! A belseje lukas lesz és betölthető bármilyen krémmel, töltelékkel
SPANYOL-FÁNK
Hozzávalók (20db-hoz):1/2l tej, 10dkg vaj, pici só, 1kávéskan. cukor, 25dkg liszt, 5-7 tojás, narancslekvár, rizspálinkával ízesített fondant.
Elkészítés: A tejet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk. A lisztet beleöntjük a forrásban lévő anyagba és folyamatosan keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Ekkor a tésztát azonnal áttesszük egy másik tálba, letakarjuk egy nedves konyharuhával, nehogy kiszáradjon és hagyjuk kihűlni. A kihűlt masszába egyenként belekeverjük a tojásokat. Zsírpapírt kevés zsiradékkal megkenünk és a masszát fánk alakban, koszorúformában nyomózsákkal kinyomjuk, (azonos méretű karikákat nyomunk). Azonnal kisütjük úgy, hogy a fánkocskákat a zsírpapírral együtt lefele fordítjuk és a papírt lehízva így kerülnek be a forró olajba. Először fedő alatt sütjük a másik felét már fedő nélkül. A sütit fémrácsra szedjük ki. Még melegen megkenjük a lekvárral, hagyjuk hűlni, majd rizspálinkával ízesített fondantba mártjuk.
SZALAGOS FÁNK
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. ( Ha tovább keleszjük nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
TÚRÓFÁNK
25 dkg lisztet gyúródeszkán 20 dkg vajjal összedolgozzuk, majd adunk hozzá 25 dkg friss áttört tehéntúrót, 2 tojássárgáját, pici sót, fél csomag sütőport és 12 dkg cukrot. A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsa vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró zsírban vagy olajban világosbarnára sütjük.
Kuglóf:
BUDAI KUGLÓF
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 tojás, csipet só, 3 dkg élesztő, mazsola, 2 dl tej, 1 evőkanál kakaó,
A vajat habosra keverem a cukorral. beleteszem egyenként a tojások sárgáját, hozzászórok egy csipet sót, és a kevés tejben felfuttatott élesztőt. (a tej épp csak annyi langyos tej, hogy betakarja az élesztőt, ne fázzon), hozzáadom a lisztet, pár szem mazsolát és a dl tejet, végül a tojások felvert habját. Kikent, kilisztezett formába öntöm a tészta felét, a maradékba belekeverem a kakaót, és a sárga tésztára borítom. Egy órát kel, aztán lassú tűzön sül. És mindig sikeredik:)
Újabban hatos minikuglóf formában sütöm, úgy osztom szét a tésztát, mint a muffinhoz. Helyesek lesznek a kicsikék:)
MÁRVÁNYOS KUGLÓF
HOZZÁVALÓK: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 1 cs. sütőpor, 25 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor.
A vajat először magában majd a porcukorral habosra keverjük. A tjásokat egyenként hozzáadva tovább habosítjuk. A sütőport a liszttel összekeverjük, laza mozdulatokkal a tojásos masszába forgatjuk. Ezután kettéosztjuk a tésztát és az egyik felét a kakaóporral ízesítjük. A kétféle masszát habverővel 2-3 mozdulattal épp, hogy összekeverjük (ettől lesz csíkos, márványos). kivajazott, kilisztezett kuglófformába tesszük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb 25 percig sütjük. A végén lehet olvasztott csokival beborítani. Egyszerű és finom
MÁRVÁNY KUGLÓF
30 dkg liszt, 2dkg élesztő, 1 tojássárgája, 3dkg margarin, egy kevés tej, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál porcukor. A forma kikenéséhez zsiradék. Tetejére porcukor.
Megfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorrak édesitett tejben, összedolgozzuk a liszttel, tojássárgájával és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységü tésztát kapjunk, végul beledolgozzuk az olvasztott margarint. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagságura kinyujtjuk, meghintjük a kakaóval, és amaradék porcukorral, és összegöngyöljük. Ezt a tekercet fektetjük a kizyirozott formába. Fél órát pihentetjük, és langyos sütőben kezdjük sütni. És ha nagyon átforrósodik a sütő, mérsékeljük a lángot. . Még forrón tálra boritjuk, és megszórjuk porcukorral. Nekem ez a recept sikerülni szokott. Jó a porélesztő is, gondolom rá van irva mennyi liszthez kell egy tasak. Arányosan vegyél ki belőle. Hú, az én sütőmön nincs hőfok. Begyújtom, amikor langyos beteszem a kuglófot, felerősitem maximumra, aztán kb 10 perc múlva vissza takarékra. Nézzed, hogy a teteje ne piruljon túl hamar. Ilyenkor teszek rá sütőpapirt. Bocs elfelejtettem, hogy a tetejét tojásfehérjével meg kell kenni.
MÁRVÁNY KUGLÓF
HOZZÁVALÓK: 30 dkg liszt, 2dkg élesztő, 1 tojássárgája, 3dkg margarin, egy kevés tej, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál porcukor. A forma kikenéséhez zsiradék. Tetejére porcukor Megfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorrak édesitett tejben, összedolgozzuk a liszttel, tojássárgájával és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységü tésztát kapjunk, végul beledolgozzuk az olvasztott margarint. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagságura kinyujtjuk, meghintjük a kakaóval, és amaradék porcukorral, és összegöngyöljük. Ezt a tekercet fektetjük a kizyirozott formába. Fél órát pihentetjük, és langyos sütőben kezdjük sütni. És ha nagyon átforrósodik a sütő, mérsékeljük a lángot. . Még forrón tálra boritjuk, és megszórjuk porcukorral. Nekem ez a recept sikerülni szokott.
az én sütőmön nincs hőfok. Begyújtom, amikor langyos beteszem a kuglófot, felerősitem maximumra, aztán kb 10 perc múlva vissza takarékra. Nézzed, hogy a teteje ne piruljon túl hamar. Ilyenkor teszek rá sütőpapirt. Bocs elfelejtettem, hogy a tetejét tojásfehérjével meg kell kenni.
Csinalhatsz ra csokimazat, vagy hozza csoki-öntetet, -nagyon passzol! A maznak csak olvassz fel egy 10dg-ny block-csokit es tegyel beke egy klick vajat. (brilljant)
KUGLÓF
HOZZÁVALÓK: 40 dkg liszt, 8 dkg vaj, 8 dkg cukokr, 3 tojás sárgája, 2, 5 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg mazsola, citromhéj vagy vanília, csipetnyi só.
A cukrot a vajjal és a tojássárgákkal jó habosra kell kavarni, hozzáadni az élesztőt, amit 1/2 dl langyos tejben, csipetnyi cukorral előzőleg felfuttattál, majd a többi tejet, citromhéjat, vaníliát és mindezeket jól elkeverni, kb 15 percig fakanállal jól felverni. Puha tésztát kell kapni. Bevajazott kuglófsütőbe kell önteni, még 50 percig keleszteni és 30 percig egyenletes, jó meleg sütőben sütni. Ha kiborítjuk, bőven hintsük meg cukorral vagy csokoládéval vonjuk be.
KUGLÓF S.J. MÓDRA
HOZZÁVALÓK: 50 dkg. liszt5, dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 2. 5 dkg élesztő(szárított élesztőből ez olyan 7 dkg-nak felel meg), 3 dl langyos tej, kávéskanál só, 10 dkg puha vaj, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja.
A mazsolát be kell áztatni meleg vízbe vagy kis rumos vízbe, megduzzasztani. A langyos tej feléből (1. 5 dl), az élesztőből, 1 evőkanál porcukorból és annyi lisztből, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk, kovászt kutyulni(a sorrendet nem árt betartani, tehát először az élesztő, rá a tej, rá a cukor, és mikor simára kavartad, a liszt). Pici liszttel meg kell hinteni a tetejét. Ez meleg helyre téve, letakarva 10 perc alatt felfut. Ezalatt a vajat, tejet, tojássárgákat, sót, maradék porcukrot, citromhéjat (csak a felső, sárga réteget, ha a fehér belekerül, az nem szerencsés), össze kell keverni, majd a liszthez adni a kovásszal együtt, kidolgozni, és bele a mazsikat. Letakarva meleg helyen érlelni. A formát kikenni vajjal, meghinteni liszttel, bele a megkelt cuccot, és ismét keleszteni. 180 fokon 50-60 percig sütni.
Ennyi. Életemben most sütöttem először ehető kuglófot, és nem volt ördöngösség, pedig nem vagyok egy született konyhatündi:) kuglóf-, kalács- és fánksütés fortélya, egy nagy titka van a dolognak: a konyha és a liszt meleg legyen
Kuglóf
30 dkg liszt 30 dkg porcukor 20 dkg Rama 2 dl tejszín 10 dkg darált dió 5 dkg reszelt csoki 1 cs. sütőpor 1 cs. vaníliás cukor 6 tojás
A hozzávalókat össze kell keverni, a tojásfehérjéből készült habot utoljára kell beletenni a masszába. Kb. 1 óráig, közepes tűznél, kivajazott, kilisztezett formában kell sütni. A sütés vége felé lehet alufóliát rakni rá, ha nagyon pirulna a teteje.
BANÁNOS MÁRVÁNYKUGLÓF
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 25 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál tej, 3 evőkanál joghurt, 10 dkg csokoládé, 3 banán, 1 csomag. vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, só
A lágy vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a villával összetört banánt. Belekanalazzuk a tejet és a joghurtot, megszórjuk a vaníliás cukorral. Hozzászitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Beleforgatjuk a sóval felvert tojáshabot. Egy vajjal kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, majd a legvégén óvatosan ráöntjük a felolvasztott, de nem forró csokoládét. Spatulával néhány "S" betűt húzunk bele, és ettől lesz márványos. Középmeleg sütőben kb. 50 percig sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, és porcukorral megszórva tálaljuk.
TÍZPERCES KUGLÓF
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 1 cs vanília v. citromhéj, 1 kanál kakaó.
A sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. 1/3-ába kakaót, 2/3-ába vaníliát v. reszelt citromhéjat adunk. Vajjal kikent, liszttel kiszórt formába először a fehér, majd a barna masszát tesszük. (Mazsolával v. kandírozott gyümölccsel gazgagíthatjuk. ) Takarék lángon kb. 40 percig sütjük. Tálalhatjuk vaníliás porcukorral megszórva, de olvasztott csokoládéval v. cukormázzal is bevonhatjuk.
Kalács:
FONOTT KAKAÓS KRÉMES KALÁCS
Krémhez:
25 dkg margarint,
3 csomag vaníliás cukrot,
20 dkg porcukorral kikeverünk habosra, majd
3 púpos evőkanál kakaót keverünk bele.
3 tojás fehérjét habnak verünk fel, és könnyedén a krémbe keverjük.
Tésztához:
3 tojás sárgája
5 dl tej (a recept szerint, tapasztalatok szerint kevesebb kell)
6 dkg cukor
diónyi zsír (én margarinnal helyettesítem)
5 dkg élesztő
70 dkg liszt
Összegyúrjuk a tésztát. Hat cipóra osztjuk. Minden cipőt fél cm vékonyra nyújtjuk, lassan egymás után. Megkenjük a krémmel, felcsavarjuk és 3-3-at összefonunk, mintha hajat fonnánk. Zsírozott mély tepsiben sütjük. Két fonott rúd van belőle.
Az én tapasztalatom szerint gyorsan, hogy ne nagyon keljen meg a tészta: nyújtok, kenek, tekerek háromszor, fonok, egy rúd tepsibe, majd ismétlés. A krémet ne nagyon kenjétek ki a széléig, mert akkor nem folyik ki. A tészta szélén egy-egy cm maradjon tisztán, és nyugodtan nyomogassátok össze a széleken, és akkor nem nyílik ki. Kb. félóra kelés után sütőbe, és szép pirosra sütjük. Isteni. Zacskó alá teszem, és napokig nagyon finom. Reggelire is. És nagyon dekoratív
|