GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Meleg tojásételek

Lecsós tojáslepény

Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál tejföl, 4 zöldpaprika (minél színesebb, annál gusztusosabb), 2 közepes fej vöröshagyma, 2 kemény paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor friss petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, 1 csapott teáskanál só.

A tojássárgákat a tejföllel, a sóval és a borssal habosra felverjük. A lisztet apránként hozzákeverjük, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amelyet a habverővel óvatosan beleforgatunk a tojásos masszába. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd nagyon vékony, hosszú csíkokra metéljük. A paradicsomot ugyancsak megmossuk és felkockázzuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és egy nagy tojássütő serpenyőben folytonos kevergetés közepette a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, ezzel is pirítjuk néhány percig, végül ráöntjük a tojásmasszát. A serpenyőt kissé megdöntve, egész felületén körülfolyatjuk, hogy egybefüggő, egyforma vastag réteg legyen. (Mintha palacsintát sütnénk. ) Villával eligazítjuk benne a zöldpaprikát. Keverés nélkül sütjük egy-két percig, ezután a paradicsomot is elosztjuk rajta. (A lágy masszába félig belesüllyed a paradicsom. ) A zúzott fokhagymát rászórjuk, és addig sütjük, amíg az alja szép piros lesz, de a teteje még nem teljesen szilárdul meg. Azonnal rászórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.

Szardíniás tojáslepény

Hozzávalók: 4 tojás, 1 kis doboz szardínia (pl. sprotni), 4 csapott evőkanál finomliszt, 8 evőkanál tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés só.

A szardínia levét lecsöpögtetjük, a halakat szétszedjük, két részre osztjuk, és az egyik felét félretesszük. A másik felét villával kissé összetörjük. A tojásokat habosra felverjük, majd a tejjel és a liszttel is simára keverjük. Végül belekeverjük az összetört halat. Ezután hozzáadjuk a szardíniaolaj felét, és kevés sóval (vigyázat, a hal és az olaj is sós!), borssal, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymával ízesítjük. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra metéljük, ezután nagyméretű tojássütőben a megmaradt halas olajon üvegesre futtatjuk. A tojásmasszát ráöntjük, és a serpenyőt kicsit megbillentve, körös-körül folytatva, keverés nélkül megsütjük az alsó felét. Ha már egészen szilárd, késsel vagy lapáttal óvatosan alányúlunk, és megmozgatjuk. Ha a tojáslepény könnyedén csúszik a serpenyőben, megfordítjuk, mint a palacsintát, és a másik oldalát is megsütjük. Nagy, előzőleg felforrósított tálra csúsztatjuk, és azonnal 4 adagra vágjuk. A félretett halakat elosztjuk, egy-egy adagra rátesszük, és azonnal tálaljuk. Bármilyen saláta vagy savanyúság illik hozzá. Készíthetjük adagonként is. Ekkor a tojásmasszát négy részre osztjuk, úgyszintén a halat is.

Zöldséges omlett

Hozzávalók: 25 dkg hüvelyes zöldborsó, 1 nagyobb karalábé fele, 10 dkg spárga, 4 db apró, kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál finomliszt, másfél dl tej, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só.

A zöldségeket egyenként megtisztítjuk. A zöldborsót kifejtjük, a zöldhagymát, a karalábét és a spárgát egyforma darabkákra vágjuk, a megmosott paradicsomot apró kockákra metéljük. Keverőtálba ütjük a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverjük, amíg kissé meg nem fehérednek. Ekkor a tejet a liszttel felváltva, apránként hozzákeverjük, és még 2 evőkanál olajat is beledolgozunk. Végül a tojásfehérjékből vert nem nagyon kemény habot is beleforgatjuk. Jó nagy serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat, felforrósítjuk, és a tojásmasszát belesimítjuk. Ha a tojás alja már összeállt, az összes zöldséget úgy osztjuk el az omletten, hogy az egyenletesen befedje a tojást. Ha még sok a nyers, folyékony tojás a tetején, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítjuk, és körbefolyatjuk rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a tetején pedig éppen csak üvegesednek a zöldségek. Az omlettet nagy tálra csúsztatjuk, és négy cikkre vágjuk, mint a tortát.

Cukkini tojásban

Hozzávalók: 2 kis cukkini, 6 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.

A megmosott cukkinit héjastól felkarikázzuk, és jól megsózzuk. (Ha a cukkini már nagy, akkor hosszában félbevágjuk, magját kivájjuk, és félkarikákra aprítjuk.) A hagymát tisztítás után nagyon finomra összevágjuk. A tojásokat a tejjel és a liszttel habosra keverjük, majd megsózzuk, és a törött borssal ízesítve, a vágott hagymát is belekeverjük. Ezután 2 evőkanál olajat belecsorgatunk. Jó nagy, lehetőleg teflon- vagy palacsintasütő serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat. Felforrósítjuk, és rátesszük a cukkinikarikákat, ezután erős lángon mindkét oldalukat kissé lepirítjuk. Az ízesített tojásmasszát ráöntjük, és keverés nélkül sütjük a lepényt. A zöldséget úgy igazítjuk el benne, hogy mindenhová egyformán jusson. A megsült lepényt még a serpenyőben négy cikkre vágjuk, és salátával tálaljuk. Finom és könnyű vacsora.

Tejfölben párolt tojás

Hozzávalók: 4 dl sűrű tejföl, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 4 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint kevés só.

Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat vajjal vastagon kikenünk. A tejföl savóját leöntjük. A visszamaradt sűrű tejfölhöz adjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a vegetát és a törött borsot. Jól összekeverjük, majd beleöntjük a kikent edénybe. A tojásokat megmossuk, ezután óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, külön-külön (nehogy egy rossz tojás tönkretegye az összes ételt), egymás mellé, a tejfölbe ütjük. (Készíthetjük adagonként is, akkor 4 kikent csészébe osztjuk a fűszeres tejfölt, és mindegyikre egy-egy tojást teszünk.) Nagy tepsibe - amibe belefér a megtöltött edény - kétujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Amikor a víz a tepsiben gyöngyözni kezd, beleállítjuk a tojásos-tejfölös edényt, és a gőzben addig pároljuk, amíg a tojásfehérje megalvad, de a sárgája még kissé lágy. Ekkor óvatosan kivesszük a sütőből, a reszelt sajtot egyenletesen rászórjuk, és csak annyi időre tesszük vissza (most már a víz nélkül), amíg a sajt ráolvad a tetejére. A végén apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Tortilla (spanyol tojáslepény)

Hozzávalók: 3 nagy, héjában főtt burgonya, 6 tojás, 3 evőkanál olaj, plusz olaj a burgonya sütéséhez, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só.

A főtt burgonyát meghámozzuk, és a megtisztított vöröshagymával együtt egyforma kis kockákra vágjuk. Bő olajat forrósítunk, amelyben szép ropogós pirosbarnára megsütjük a hagymát, burgonyát. Az olajból kiszedve beletesszük egy kiolajozott, magasabb falú nyeles serpenyőbe (vagy teflonedénybe). A tojásokat a sóval, a borssal és 2 evőkanálnyi olajjal jól felverjük, és ráöntjük a burgonyás hagymára. Keverés nélkül előbb megsütjük az egyik oldalát, majd ráborítjuk egy tányérra, és óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Ezután a másik oldalát is átsütjük, végül deszkára borítva, cikkekre vágva tálaljuk. Burgonya helyett készíthető párolt és kockákra vágott zöldségekkel vagy előre megsütött halkockákkal - de egyszerre csak egy fajtával. Főételnek is megfelel egy tál salátával vagy savanyúsággal.

 

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK