GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Mártások

Mustáros uborkamártás

Hozzávalók: másfél dl majonéz (házilag készített vagy tubusos), 1 nagyobb csemege uborka (ami nem nagyon savanyú), 1 dl tejföl (vagy a savójától megszabadított kefir), 1 evőkanál mustár (aki szereti, csípőset is tehet bele), 1 csokor snidling (vagy 1 kicsi reszelt hagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fehérbor, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a borral. Az uborkát az almareszelő legfinomabb fokán lereszeljük, majd hozzáadjuk a mártáshoz. A fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymaprésen összezúzva ugyancsak belekeverjük. Porcukorral, törött fekete borssal és sóval ízlés szerint megfűszerezzük. Végül belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított snidlinget (vagy a reszelt hagymát). A mártást befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és csak közvetlenül tálalás előtt rakjuk az asztalra. A forró burgonya - vagy bármilyen hideg felvágott - mellé is nagyon finom a jéghideg, pikáns mártás. (Nyáron nyers uborkával is el lehet készíteni, akkor több mustárral tanácsos fűszerezni.) Ahány fajta mustárral készítjük, annyiféle lesz az íze.

Gombamártás

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött bors.

A finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd rátesszük a felszeletelt gombát. Megsózzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben a lisztet a tejföllel, a tejszínnel és még 1 dl vízzel simára keverjük, végül ráöntjük a gombára. Megborsozzuk, és kevergetve sűrűre főzzük. A finomra vágott petrezselymet is belekeverjük, és egy pillanatig még forraljuk.

Hamis vadasmártás

Hozzávalók: 1 csokor leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, fél citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig főzzük. A főtt zöldséget kissé kihűtjük, és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük. A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot, és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan - nehogy a forró cukor kifröccsenjen - ráöntjük a zöldséges pépet, és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet. Kevergetve jól kiforraljuk. A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg.

Sajtos zöldfűszermártás

Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 és fél dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 teáskanál vegeta, fél csokor kapor, fél csokor petrezselyemzöld, fél csokor zellerzöld, 1 szál bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, fél mokkáskanál törött fehér bors.

A vajat kis lábosba tesszük, és felolvasztjuk. Ha már habzik, rászórjuk a lisztet, és egy percig tovább kevergetve pirítjuk. (Ugyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg. ) Ezután ráöntjük a közben külön megforrósított tejet, és folytonosan kevergetve, mártás sűrűségűre főzzük. Közben beleszórjuk a vegetát, a borsot és a szerecsendiót, majd kevergetve jól kiforraljuk. Az összes zöldfűszert megmossuk, lecsöpögtetjük, a levélkéket letépkedjük a szárakról, és nagyon finomra összevágjuk. A forrásban lévő mártáshoz tesszük, és egy pillanatig forraljuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, és jól összekeverve beletesszük a reszelt sajtot. Azzal is átkeverjük, és befedve, melegen tartjuk. Hogy ne bőrösödjön meg a teteje, időnként keverünk rajta egyet-egyet, vagy a már kész mártás tetejére borsónyi vaj- (margarin)-darabkákat teszünk, és befedve hagyjuk állni tálalásig.

Meggymártás

Hozzávalók: fél liter meggybefőtt levével (30 dkg friss vagy mirelit meggy), ízlés szerint kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3 szem szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, fél citrom, késhegynyi törött bors, 1 teáskanál só.

A befőttlevet leszűrjük, és beöntjük egy kislábosba. Beleszórjuk a szegfűszeget, beletesszük a lehámozott citromhéjat és a szeletekre vágott citromot. Felforraljuk, és öt percig főzzük. Közben kimagozzuk a gyümölcsöt. A lisztet a tejföllel és fél dl vízzel simára keverjük, majd ráöntjük a meggylére. Folyamatosan kevergetve további 5 percig forraljuk, végül a gyümölcsöt is beletesszük. Ezzel már éppen csak egy pillanatig forraljuk. Ha friss meggyből készítjük, akkor 2 dl vízbe szórjuk a fűszereket, és ugyanúgy készítjük, mint a befőttleves-változatot. A gyümölcsöt ugyancsak a főzés végén adjuk hozzá. Megcukrozni is ekkor kell. A nyers gyümölccsel néhány perccel tovább forraljuk. Főtt marhahúshoz vagy csirkemellhez tálaljuk, de sós vízben főtt burgonya mellé is nagyon jó.

Csokoládémártás

Hozzávalók: 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tej, 1 teáskanál kakaópor, 1 mokkáskanál nescafé, 1 mokkáskanál búzakeményítő.

A tejet a búzakeményítővel összekeverjük. A kis darabokra tördelt csokoládét, a kakaóport és a kávét is beletesszük, és kevergetve egészen kis lángon addig forraljuk, amíg a csokoládé elolvad, illetve a mártás kissé besűrűsödik.

Bormártás

Hozzávalók: 1 teáskanál vaníliás pudingpor, 1 fél dl tej, 1 dl édes fehér bor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint), csipetnyi só.

A pudingport hidegen simára keverjük a borral, majd a felforralt tejbe keverjük, és nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közepette sűrűsödésig főzzük. (Még jobb, csak kissé hosszabb ideig tart, ha gőz fölött keverjük sűrűre.) Ezután beleszórjuk a sót, a cukrot és a fahéjat.

 

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK