Ázsiai receptek:
Hozzávalók (6 sz.): 2 nagy csirkemell, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek só, 5 dl joghurt, 1 citrom, 2 kk tört bors.
A csirkét bőrözze le. A fokhagymát törje át és keverje a sóval sima péppé, tegye hozzá a joghurtot, a citrom levét, kikapart húsát és a borsot. Tegye a csirkét ebbe a pácba olyan edényben, hogy elfedje a húst és forgassa meg azt, hogy jól felvegye a pácot. Tartsa fedő alatt hűtőben legalább egy éjt, de inkább másfél napot, időnként forgassa meg a húst. Sütés előtt húzza le a pácot a csirkéről úgy, hogy csak vékony film maradjon. Süsse grillen vagy roston, a hőtől kb. 15 cm-re, oldalanként kb. 6-8 percig, míg barnára sül, de nem szenesedik el sehol. Rögtön tálalja.
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell vagy comb, 4 hagyma, 5 cm gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 1 kk koriander, 1 ek kömény, fehérbors ízlés szerint (1 ek ajánlott!), 1 ek garam masala, 2 tojás, só.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, darálja meg. Mindent őröljön meg, kivéve a tojást és sót, majd keverje bele a tojást és sót, formálja kolbászokká, szúrja kis hegyes fapálcikákra. Süsse meg szabad tűzön vagy roston puhára. Körítse szeletelt hagymával és citrommal
Hozzávalók (4-5 sz.): 2 csirkemell és 1 comb, 3 ek olaj, ½ kk kurkuma, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk gyömbérpor, 1 kk őrölt erős paprika, 1 kk őrölt köménymag, ½ kk őrölt koriander, 2 kk garam masala, 1 db fahéj, 1 babérlevél, 1 l csirkehúsleveslé, 8 dkg őrölt sárgaborsó vagy lencse, 2,5 dl kókusztej, 1 ek osztrigaszósz, 45 dkg grízgaluska.
Kísérő ízesítőhöz: 6 gerezd fokhagyma, keresztben szeletelve, 2 ek olajon aranybarnára sütve, hűtve; 2 kemény főtt tojás, negyedelve, 1 hagyma, hosszában szeletelve, 2 zöldhagyma, vékonyra szeletelve, 1 citrom, gerezdekre vágva, 1 kis csokor friss korianderhajtás, aprítva (helyettesíthető bazsalikomlevéllel vagy petrezselyemzölddel, de ki is maradhat), 1 kk chilipor vagy szárított tört erős paprika.
Wokban vagy nagy serpenyőben hevítsen olajat, szórja meg kurkumával, tegye bele a finomra aprított hagymát, közepes hőn dinsztelje meg. Adja hozzá az áttört fokhagymát, gyömbért, borsot, köményt, koriandert és garam masalát. Keverve süsse 1 percig. Adja hozzá a csirkét egész darabokban, keverje össze a hagymával. Tegye bele a fahéjat, babért, öntse fel a leveslével, párolja forrásközeli hőn 25 percig. A sárgaborsólisztet keverje el 1,5 dl hideg vízzel, ezt keverje a levesbe. Öntse bele a kókusztejet, párolja további 30 percig. A grízgaluskát főzze ki, szárítsa meg, fröcskölje be kis olajjal hogy ne ragadjanak össze, tegye félre. Kapcsolja le a hőt, a csirkedarabokat óvatosan emelje ki a léből és szedje le a húst egy tálra. Ízesítse osztrigaszósszal és sózza ízlés szerint. A 3 tálról ki-ki maga szedjen csirkét, grízgaluskát és kísérő ízesítőt, kedve szerint.
Kókusztej házi készítése: kókuszreszeléket áztasson meleg tejben vagy vízben 10 percig, töltse finom szövetbe (pl. géz), erősen csavarja ki, az így kapott levet használja. Az oldás egyszer ismételhető.
Hozzávalók (4 sz.): 50 dkg csirkemell vagy comb, 2 nagy krumpli, 1 nagy hagyma, 25 dkg borsó vagy kevert zöldség, egyenként ¼ kk fahéj, kardamom és szegfűszeg; ½ kk chilipor; 1 kk mustármag, kurkuma és csirkehúsleveslé; 2 kk őrölt kömény, őrölt koriander, tört fokhagyma, darált friss gyömbér, vegyes növénykeverék (pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű) és garam masala; 3 ek szójaszósz és olaj.
A csirkét csontozza ki és vágja kis kockákra, a krumplit hámozza meg és vágja 2,5 cm-es kockákra, a hagymát szeletelje.
Nagy tálban hevítsen olajat, rajta fedő alatt süsse a mustármagot míg kezd pattogni, vigyázva hogy meg ne égjen. Tegye rá a hagymát, süsse üvegesre. Adjon hozzá minden fűszert, kivéve a garam masalát, süsse pár percig. Ha krémesebbé akarja tenni, a fűszerekkel együtt keverjen bele 2 ek joghurtot. Tegye hozzá a csirkehúst, süsse pár percig. Tegye bele a krumplit, töltsön rá elfedő vizet, forralja fel, vegye lejjebb a hőt és párolja 15 percig. Adja hozzá a borsót ill. vegyes zöldfélét és párolja még kb. 10 percig, míg a csirke és krumpli megpuhul. Végül tegye bele a garam masalát, keverje meg és párolja 3 percig. Rizzsel tálalja.
Hozzávalók (6 sz.): 50 dkg csirkehús, 50 dkg rizs, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb. 2,5 cm-es), 5 szárított hegyes erős paprika, 2 közepes hagyma, 2 paradicsom, 5 mentalevél, csipet sáfrány (kihagyható), 3 nagy krumpli, ½ ek kurkuma, 3 ek vaj, 1 kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 db fahéj, só.
A csirkehúst vágja 2-3 cm széles csíkokra, a hagymát szeletelje, a paradicsomot kockázza, a krumplit hámozza és kockázza fel. A fokhagymát, gyömbért és erős paprikát turmixolja péppé. A hagymát vajon dinsztelje meg, szedje ki, vaján süsse a turmixpépet 4-5 percig. Tegye hozzá a húscsíkokat, süsse erős lángon 4-5 percig, ekkorra a hús félig sült. Tegye hozzá a paradicsomot, szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, kurkumát, mentalevelet és sót, süsse még 2 percig. Öntse fel kevés vízzel és főzze míg a hús csaknem teljesen megfő. Ekkor tegye bele a krumplit és rizst, öntse fel a maradék vízzel, fedje le és nagyon alacsony lángon párolja 15-20 percig, míg a krumpli és rizs megfő. Forrón tálalja, a dinsztelt hagymával körítve.
Hozzávalók (6-8 sz.): 1,3 kg csirkehús; a csirkéhez: 2,5 ek olaj, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb.2 cm), ½ kk chilipor, ½ kk bors, ½ kk kurkuma, 1 kk őrölt kömény, 1 kk só, 2 paradicsom, 2 ek joghurt, 2 ek aprított mentalevél, ½ kk őrölt kardamommag, 1 db fahéj (kb. 5 cm);
45 dkg rizs; a rizshez: 2 ½ ek zsír, 1 nagy hagyma, ½ kk sáfrány, 1 kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 db fahéj (kb. 2,5 cm), ½ kk gyömbérpor, 2 ek rózsavíz, 1 ½ kk só, 1 l csirkehúsleveslé; kísérő körethez 4 kis krumpli, 2 ek hámozott mandula, 2 ek szőlő.
A csirkét darabolja falatkákra, a hagymát , fokhagymát és gyömbért apróra, a paradicsomot hámozva kis kockákra. A rizs hagymáját is vágja finomra. A kísérő köret krumpliját hámozza meg, aprítsa kis kockákra, olajon süsse aranybarnára, a mandulát is, a szőlőt kicsit süsse.
Csirke készítése: nagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta kevergetve a hagymát, fokhagymát és gyömbért, míg a hagyma üveges lesz. Adja hozzá a chiliport, borsot, kurkumát, köményt, sót és paradicsomot, süsse kevergetve további 5 percig. Tegye hozzá a joghurtot, mentát, kardamomot és fahéjat, fedje le, alacsony hőn főzze, néhányszor megkeverve, míg a paradicsom péppé fő szét (szükség lehet időnként kis forró víz hozzáadására, ha a leve elfő és kezd leragadni). Ha az étel sima és sűrű, tegye bele a csirkedarabokat, keverje meg jól, hogy a pép bevonja azokat. Fedje le és főzze nagyon alacsony hőn kb. 35-45 percig, míg a csirke megpuhul. Ha a lé híg, főzze fedetlenül, nagyobb hőn besűrűsödésig.
Rizs készítése: lábasban hevítsen olajat, rajta a hagymát dinsztelje aranybarnára. Adja hozzá a sáfrányt, kardamomot, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért és rizst, süsse kevergetve míg a rizst a zsír bevonja. A húsleveslébe öntse bele a rózsavizet, sózza meg, öntse a rizsre, keverje meg jól. Tegye bele a krumplit, finoman keverje el. Forralja fel, fedje le, szorosan, nagyon alacsony hőn főzze 20 percig, közben ne vegye le a fedőt, ne keverje. Kanalazza meleg tálalóedényre. Körítse a mandulával és szőlővel, tálalja melegen.
Hozzávalók (6 sz.): 1,3 kg csirkehús, 4 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (5 cm hosszú), 3 nagy hagyma, 4 nagy paradicsom, 1 dl joghurt, 4 ek olaj, ½ kk kurkuma, ¼ kk bors, 1 kk garam masala, 2 kk őrölt koriander, 2,5 dl víz, 1 kk só, kevés petrezselyemlevél.
A csirkét bontási darabokban bőrözze le, a fokhagymát, gyömbért, hagymát és paradicsomot aprítsa finomra, vagy darálja meg, külön tartva, a petrezselyemzöldet vágja finomra. A joghurtot borsozza meg, nagy tálban tegye bele a csirkedarabokat, pácolja legalább 1 óráig, de inkább egy éjszaka hűtve. Hevítsen olajat egy mély sütőedényben, süsse a fokhagymát és gyömbért aranybarnára. Tegye rá a hagymát, süsse üvegesre, tegye hozzá a paradicsomot, majd a kurkumát, borsot és koriandert, kevergesse 1 percig. Tegye bele a csirkét és mérsékelt hőn párolja 15-20 percig. Öntse fel a vízzel, forralja fel. szórja meg a garam masalával, körítse petrezselyemzölddel.
Hozzávalók (5 sz.): 10 közepes darab csirke, 2 kk őrölt koriander, 8 gerezd fokhagyma, 6 zöld chilipaprika vagy 2 nagy hegyes erős paprika, 4-5 ek joghurt, 1 kk kardamom, 1 db fahéj (kb. 3 cm), 4 szegfűszeg, 1 kk őrölt köménymag, vaj, só.
A csirkét bőrözze le. A koriandert, fokhagymát és erős paprikát együtt turmixolja, pépjükhöz keverje hozzá a joghurtot, sót, s ebben pácolja a csirkét min. 45 percig. Serpenyőben hevítsen vajat, rajta süsse a kardamomot, fahéjat, szegfűszeget és köményt 3 percig, majd adja hozzá a csirkét, töltse fel elfedő vízzel és párolja fedő alatt, lassú tűzön míg megpuhul. Rizzsel tálalja.
Hozzávalók:50 dkg csirkemell vagy comb, 2 nagy hagyma, 2 db fahéj , 10 szegfűszeg, 12 szem bors, 1 kk kardamom, ½ ek őrölt koriander, 25 dkg rizs, 1-2 ek cukor, 1 citrom leve, 1 ek mandula, 1 kk sáfrány, 4 ek zsír, só.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra. A hagymát vágja négybe. Tegye kis szövetzsákba a hagymát, fahéjat, koriandert, a bors és kardamom 2/3-át, tegye lábasba, hozzá a csirkét, töltse fel elfedő vízzel, sózza meg és főzze míg a víz fele elfő. Vegye ki a fűszerzsákot, csavarja ki az ízes levét az ételbe. Adja hozzá a cukrot és a citromlé felét, főzze míg a lé sziruppá sűrűsödik. Másik edényben főzze a rizst csaknem készre, a bors és kardamom maradékával és sóval fűszerezve, majd szűrje le. Tepsibe tegye a rizs felét, simítsa el, rá rakja rétegként a csirkét, majd a maradék rizst. A sáfrányt keverje el a tejben, öntse az ételre, tetejét szórja meg darált mandulával. Jól fedje le. Sütőben süsse 180 C°-on 30-40 percig. Megjegyzés: birka- vagy egyéb hússal is készíthető, akkor feltétlen zsírt használjon (az eredeti recept birkát tartalmaz); csirkéhez olaj is jó.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell vagy comb, 2 kk gyömbérpor, 2 kk édeskömény, 2 kk kömény, 3 gerezd fokhagyma, 2 kk chilipor, 1 db fahéj, ½ kk kardamom, 3 szegfűszeg, 1 babérlevél, 2 kk sáfrány, 1,2 dl kövér joghurt vagy tejföl, 20 dkg zsír, só.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, a fokhagymát a fűszerekkel együtt darálja meg, a sáfrányt keverje el a joghurtban. Lábasban hevítse a zsírt, rajta kevergetve süsse a húst míg jól megbarnul, ekkor öntse rá a joghurtot és süsse míg a leve elpárolog, majd öntse fel egy pohár vízzel, adja hozzá a fűszereket, forralja fel, csökkentse a hőt és fedő alatt párolja míg megpuhul. Vegye le a fedőt, főzze míg a leve elpárolog.
Megjegyzés: birka- vagy egyéb hússal is készíthető.
A csirkét bőrözze le és csontozza ki, vágja kis kockákra, a hagymát vágja apróra, a fokhagymát törje át.
Nagy, fedhető edényben hevítse az olajat, rajta erős hőn, kevergetve dinsztelje a hagymát üvegesre (kb. 4 perc), majd vegye lejjebb a hőt és pirítsa aranybarnára (még kb. 10 perc). Tegye hozzá a fokhagymát, garam masalát és borsot, közepesen erős hőn süsse még 2 percig. Keverje bele az őrölt fűszereket és süsse további 2 percig. Tegye bele a húst, jól keverje meg, süsse kb. 5 percig, míg barnulni kezd. Adja hozzá a paradicsompépet és a kardamommagot, jól keverje meg, vegye lejjebb a hőt, szorosan fedje le az edényt és párolja kb. 30 percig, időnként megkeverve, s 1-1 ek vizet rátöltve, ha kezdene leragadni. Vegye le a fedőt, töltse rá a citromlevet és sózza ízlés szerint. Párolja fedetlenül még kb. 10 percig, míg a hús megpuhul és a szósz erősen besűrűsödik.
Megjegyzés: egyéb húsokkal is készíthető (birka, marha, disznó), a párolási idő változtatásával.
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell vagy comb, 2 kk chilipor, 1 kk kardamom, 1 db fahéj, 2 kk bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 kk gyömbér, 2 kk édeskömény, 2,5 dl kövér joghurt vagy tejföl, 1 ek garam masala, mandula köretként, zsír, só.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vádja szeletekre, enyhén klopfolja ki. A fűszereket (kivéve a garam masalát) a fokhagymával együtt turmixolja péppé, majd 1 ek zsírral együtt jól keverje el a joghurttal, öntse serpenyőbe, tegye bele a húst és főzze közepes hőn, időnként megfordítva. Mikor a levét elfőtte és a hús megpuhult, vegye ki a húst, másik serpenyőben olvasszon zsírt, rajta a húst jól barnítsa meg, majd hintse meg garam masalával és darált mandulával.
Megjegyzés: birka-vagy egyéb hússal is készíthető.
Hozzávalók (4 sz.): 60 dkg csirkemell és comb, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek gyömbérpor, ½ kk őrölt köménymag, 1 kk só, 1 dl joghurt, 1 ek tandoori pép (l. fűszerkeverékeknél).
A csirkehúst bőrözze le, vagdossa be ½ cm mélyen. A fokhagymát törje át. Minden kelléket keverjen össze egy tálban, tegye bele a csirkét, pácolja hűtőben egy éjszakát. Másnap vegye ki, süsse meg grillen, roston vagy sütőben tepsin, majd a maradék páclevet öntse rá.
Megjegyzés: a tandoori pép helyettesíthető kicsit erősebb pácfűszerezéssel, mivel zömmel azonos alkotókat tartalmaz.
Hozzávalók: 6 csirkemell, 1 közepes hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 db friss gyömbér (kb. 5x2,5 cm), 3 ek citromlé, 2 dl joghurt, 1 ek őrölt koriander, 1 kk őrölt köménymag, 1 kk kurkuma, 1 kk garam masala, ½ kk őrőlt szerecsendió, ¼ kk szegfűszeg, 4 ek olívaolaj, 2 kk só, 1 kk bors.
Az aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért a citromlével turmixolja simára, öntse nagy tálba, , adja hozzá a joghurtot, koriandert, köményt, kurkumát, garam masalát, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat, olívaolajat, sót és borsot, jól keverje meg, tegye bele a bőrözött és felezett csirkemelleket, melyeket előzetesen vagdossa be. Kanállal öntözze meg a bevágásokat a páclével, fedje le, tegye hűtőbe 24 órára.
Közben forgassa meg a csirkét a páclében 4-5 alkalommal. A tálalás előtt kb. 1 órával kezdje sütni, lehetőleg szabad tűzön faszénen, kis lángon, közvetlen a páctálból kiemelve. Süsse oldalanként 7-8 percig, majd kissé erősebb lángon még 15-20 percig oldalanként. Sütés közben öntözze a páclével. Süthető grillezőben vagy roston is. Ajánlatos dupla adag páclevet keverni, s a másik felét a tálaláskor kis személyi tálkákban a csirke ízlés szerinti utóöntözésére adni. Köretként főtt rizs vagy lángoskenyér jó.
Hozzávalók (4-5 sz.): 1,2 kg csirkemell és comb, 1 citrom, 2 dl joghurt, 3 ek fehérborecet, 1 kk őrölt kömény, 1 kk chilipor, 1 kk garam masala, 1 kk só, 1 kk bors, 3 ek tejszín vagy tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb. 2,5 cm hosszú), 3 ek olaj.
A citromot szeletelje vékonyra, az majd köretként szolgál, a többi hozzávaló mind a pác kelléke. A fokhagymát nyomja át, a gyömbért őrölje meg. Nagy tálban keverje össze a pácadalékokat. A csirkedarabokat vagdossa be, tegye a páctálba, forgassa meg jól, majd tegye hűtőbe legalább 6 órára. Vegye ki a csirkedarabokat a pácból, hagyja megszáradni ha lehet. Fűtse fel a grillt, kenje be olajjal, grillezze a csirkét egyik oldalán kb. 15 percig, míg pirulni kezd, majd másik oldalán kb. 10 percig. Tálalja salátaágyon, a citromszeletekkel körítve.
Hozzávalók: 1 kg csirke, 8 szárított chilipaprika, 1 ek kurkuma, 15 szem bors, 2 kk kömény, 4 szegfűszeg, 2,5 cm fahéj, 2 hagyma, 3 friss erős paprika, 2,5 cm gyömbér, 12 gerezd fokhagyma, 1 kókusz teje, só, ecet.
A csirkét vágja bontási darabokra, kicsontozhatja de nem kötelező. A hagymát és gyömbért vágja finomra, a fokhagymát törje át, a friss paprikát aprítsa fel. A fűszereket együtt őrölje porrá. A hagymát kis olajon süsse enyhén barnára. Tegye hozzá a csirkét, fokhagymát, gyömbért és friss paprikát, süsse 1 percig. Szórja rá az őrölt fűszerkeveréket, sózza süsse még 1 percig. Öntse rá a kókusztejet, főzze 20-30 percig, ecetezze ízlés szerint, párolja míg a csirke megpuhul és a lé besűrűsödik. Rizzsel körítse.
Hozzávalók: 1 egész csirke vagy bontási darabjai, 1 citrom leve, 1 csapott ek só, 5 kk erős paprikapor, 3 friss chilipaprika, ½ kk bors, 1 ek őrölt koriander, ½ kk fahéj, ½ kk szerecsendió, 8 gerezd fokhagyma, 2,5 cm gyömbér.
A csirkét dörzsölje be citromleves sóval minden oldalán. A többi fűszert őrölje meg, keverékével dörzsölje be a csirkét. Hűtve pácolja egy éjt. A sütőt fűtse fel 325 C°-ra, tegye be a csirkét rostra alá tálcával, fóliázza. Süsse mérethez szabva (nagy 1,8 kg-os csirkének kb. 2 óra kell), közben kenje a lecsorgott levével párszor, az utolsó ¼ óróra végleg levéve a fóliát. Ha megsült, vegye ki a sütőből és tegye félre. A pecsenyelevet a tálcáról ráöntheti a csirkére úgy ahogy van, vagy leszedheti a zsírt a tetejéről és a zsírmentes fűszeres levet használja (előbbi ízesebb, adjon sok kenyeret a tunkoláshoz).
Hozzávalók: 1 kg csirke, 2 ek kömény, 1 ek bors, 1 ek kurkuma, 1 hagyma, 5 friss chilipaprika, 6 gerezd fokhagyma, 2,5 cm gyömbér, 2 kk tamarind feloldva 1 dl vízben, 2,5 dl kókusztej, só, ecet.
A csirkét vágja bontási darabokra, kicsontozhatja de nem kötelező. A hagymát, fokhagymát, chilit és gyömbért aprítsa finomra. A fűszereket őrölje porrá. A hagymát süsse olajon barnára, adja hozzá a fokhagymát, gyömbért és chilit, süsse 1 percig, adja hozzá az őrölt fűszereket, majd a csirkét, süsse míg az megbarnul. Ekkor töltsön hozzá kb. 1,2 dl vizet a tamarindoldatot, sózza és ecetezze ízlés szerint. Fedje és főzze míg a csirke megpuhul. Töltse rá a kókusztejet és párolja besűrűsödésig. Rizzsel tálalja.
Hozzávalók: 1 kg csirke vegyesen, 2 ek kömény, 2 ek mustármag, 12 chilipaprika, 1 fej fokhagyma, 2 kk kurkuma, 1 hagyma, só és ecet ízlés szerint.
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát szeletelje. Darálja meg a köményt, mustármagot, chilit és fokhagymát, keverje hozzá a kurkumát, a kellő ecettel keverje péppé. Kenje be vele a csirkedarabok minden oldalát és hagyja sokáig pácolódni. Olajon süsse a hagymát barnára, tegye rá a csirkét és süsse míg megbarnul. Nagyon kevés vizet öntsön alá, csak hogy ne száradjon ki a csirke, s párolja míg megpuhul. Sózza és ecetezze, főzze még pár percig (ecet helyett citromlevet is használhat).
Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 3 nagy hagyma, 8 szem bors, 1 ek só, 5 cm gyömbér, 6 gerezd fokhagyma, 1 kk koriander, pár mentalevél, 6 friss chilipaprika, 1 kk tamarind 2,5 dl vízben oldva, só és bors.
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kockákra, tegye lábasba 1 hagymával, a szemesborssal és sóval, öntse fel elfedő vízzel, forralja fel és főzze 10 percig. A többi hagymát szeletelje, aprítsa finomra a gyömbért, fokhagymát, paprikát és mentát. A hagymát lábasban, kis olajon dinsztelje üvegesre, adja hozzá az előbbi aprított növényeket, tegye hozzá a csirkehúst, szűrje rá annak levét. Főzze míg a csirke megpuhul. Öntse rá a tamarindoldatot, főzze míg a folyadék elpárolog. Rizzsel vagy kenyérrel tálalja.
Hozzávalók (4-5 sz.): 1 kg csirkehús, 2 ek egész koriandermag, 2 kk egész köménymag, 1 kk egész mustármag, 3-4 kis darab fahéj (össz. 2,5 cm), 4 szegfűszeg, ¼ kk szemesbors, 1/6 darab szerecsendió, 1 egész szárított erős paprika, 1 hegyes erős paprika, 40 dkg kókuszhús darálva (fele kókuszreszelékkel helyettesíthető), 6-8 gerezd fokhagyma, 1 db gyömbér (kb 2,5 cm), 4 dl víz, 4 ek olaj, 2 hagyma, 1 ½ kk só.
Tegye kis serpenyőbe a koriandert, köményt, mustármagot, fahéjat, szegfűszeget, borsot, szerecsendiót és paprikát, közepes hőn, kevergetve süsse 1 percig, majd darálja porrá kávéőrlőben vagy turmixgépben. Tegye tálkába. Az előbbi serpenyőben süsse a ledarált kókuszhúst (vagy a kevés tejjel kevert kókuszreszeléket) állandó keveréssel, míg kezd barnulni, majd tegye az előbbi fűszerkeverékhez. A fokhagymát, gyömbért, hegyes erős paprikát 4 ek vízzel turmixolja sima péppé. Nagyobb serpenyőben hevítsen olajat, tegye bele a lebőrözött csirkét és a kókuszos őrölt fűszerkeveréket, sót, kevergetve süsse kb. 3-4 percig, míg a csirke rózsaszínről barnulni kezd. Öntse rá a maradék vizet, melegítse forrásközelig, fedje le jól és párolja 20-25 percig, míg a csirke megpuhul, közben forgassa meg néhányszor a húst.
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 6 ek zsír, 10 hagyma, 1 kókuszdió, 2 ek koriander, 5 szem bors, 15 szárított chilipaprika, 1 ek kurkuma, 6 szegfűszeg, 1 cm fahéj, fél szerecsendió, 3 kk ánizsmag, 1 ek mák, citrom.
A csirkét vágja kedve szerint, bontási darabtól kicsontozott kockákig. A kókusz tejét nyerje ki, a húsát aprítsa fel és süsse serpenyőben 2 aprított hagymával kis zsíron, míg a kókusz halványbarna lesz, majd darálja meg. Serpenyőben szárazon pirítsa meg a koriandert, borsot és szárított tört chilit, majd őrölje meg és kis vízzel és a kurkumával keverje péppé. Ugyanígy pirítsa meg a szegfűszeget a fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal és mustármaggal, őrölje és pépesítse. Aprítson finomra 4 hagymát, kis zsíron dinsztelje át. Tegye rá a csirkét, süsse kevergetve míg megbarnul. Tegye rá a korianderes pépet, süsse 1 percig, öntse fel a kókusztej híg felével, főzze míg a csirke megpuhul. A maradék hagymákat negyedelje, tegye a lébe, a kókuszhússal és a szegfűszeges péppel együtt. Párolja pár percig, majd öntse hozzá a kókusztej sűrű felét és sózza ha kell. Párolja még kb. 10 percig, míg besűrűsödik. Tálalás előtt fröcskölje meg kis citromlével.
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, ½ kókuszdió húsa, 2 ek koriander, 8 szárított chilipaprika, 2 kk köménymag, 5 szem bors, 2 ek földimogyoró, 1 ek kurkuma, 1 kk kardamom, 6 szegfűszeg, 1 citrom, só.
A csirkét darabolja tetszés szerint (mint előbb). A lereszelt kókuszhúst a korianderrel, chilivel, köménnyel, borssal, földimogyoróval süsse serpenyőben kevergetve szárazon, íg a kókusz halványbarna lesz, vigyázva hogy meg ne égjen semmi. Adja hozzá a kurkumát, kardamomot, szegfűszeget és fahéjat és őrölje finomra. Majd kis zsíron süsse pár percig, tegye rá a csirkét és süsse míg az megbarnul. Öntse fel kis vízzel, sózza, párolja míg a csirke puha lesz. Kevéssel tálalás előtt fröcskölje meg citromlével.
Hozzávalók: 1 csirke, 12 dkg zsír, 10 szárított erős piros paprika, 10 szegfűszeg, 10 szem bors, gyömbér és fokhagyma ízlés szerint, 2 ek köménymag, 2 db fahéj, 1 kk kardamom, 1,8 dl ecet, só.
A csirkét bőrözze le, vágja bontási darabokra. A paprikát, szegfűszeget, gyömbért, fokhagymát, köményt, fahéjat és kardamomot együtt őrölje porrá, kis ecettel keverje sima péppé. A keverék 2/3-ához öntse hozzá a maradék ecetet, a csirkedarabokat sózza meg, majd tegye az ecetes pácba. A fűszeres pép maradék 1/3-át süsse a megolvasztott zsíron 1-2 percig, majd töltse rá a csirkét a páccal együtt, fedje le és párolja míg az megpuhul és az ecet elpárolog.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 50 dkg hagyma, ½ kk kurkuma, 2 ek bors, 2 ek zsír, 1 ek currypor, 5 kis gyöngyhagyma (vagy 1 főzőhagyma), 1/2kk gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, ¼ kk édeskömény, 1/2 kk kardamom, 2 szegfűszeg, 2 cm fahéj, 3 szál petrezselyemzöld, pár mentalevél, 2 dl kókusztej.
A csirkét vágja darabokra, mossa és szárítsa meg. Keverje a borsot, kurkumát és sót kevés vízzel péppé, kenje a csirkére, legalább 10 percig hagyja pácolódni. Hevítsen zsírt serpenyőben, rajta süsse a csirkét aranybarnára. Darálja a gyöngyhagymákat (vagy 1 nagyot), törje át a fokhagymát, s keverje hozzájuk az őrölt édesköményt, chiliport, gyömbért, aprított petrezselyemzöldet és mentalevelet. A csirkét tegye lábasba, töltsön rá elfedő vizet, tegye hozzá az előbbi keveréket, a kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és sózza ízlés szerint. Főzze 15 percig, töltse rá a kókusztejet, fedje le és főzze még kb.10 percig, míg a csirke megpuhul és a lé mártássá sűrűsödik. Keverjen bele 1 kk ecetet vagy citromlevet, tálalja rizzsel.
Hozzávalók (4 sz.): 1 közepes csirke, 1 ek tamarindszósz 1 dl vízben oldva, 1 ek szójaszósz, csipet chilipor, 1 ek gyömbérpor, 1 ek őrölt koriander, 1 gerezd fokhagyma, csipet kurkuma.
A csirkét vágja sütési darabokra. Az összes egyéb hozzávalót keverje össze, pácolja benne a csirkét legalább 2 órát, időnként forgassa meg. Utána a csirkét hagyja lecsöpögni, majd 4-5 darabonként süsse meg olajon. Javasolt köret: Nasi Goreng (sült rizs).
Nasi Goreng: főzze meg a rizst kevés vízben (1:1 térfogatarány jó), szűrje le, ha maradt alatta víz,
Hozzávalók (6 sz.): 1,5 kg-os csirke, 3 ek só, 2 ek citromlé, 1 nagy hagyma, 5 dkg dióbél, 1 friss erős hegyes pirospaprika, 2 kk koriander, ¼ kk kurkuma, 2,5 dl víz, 1 ek tamarindpor 2 ek vízben elkeverve,
1 db friss gyömbér (kb. 2 cm), 1 levél citromfű (1 kk reszelt citromhéjjal helyettesíthető), 6 ek olaj.
A csirkét vágja sütési darabokra, a hagymát szeletelje, a diót darálja meg, a paprikát szeletelje.A csirkét dörzsölje be a citromlébe kevert 1 kk sóval, hagyja állni legalább fél órát, majd öblítse le hideg vízzel és törölje szárazra. A hagymát, diót, paprikát, koriandert, kurkumát, 2 kk sót és a vizet együtt turmixolja péppé. Nagy lábasba tegye a csirkét, rá a fűszerpépet, hozzá a tamarindoldatot, gyömbért és citromfüvet. Főzze közepes hőn kb. 20 percig, míg a lé nagyrészt elpárolog, vegye le a hőről. Hevítsen olajat serpenyőben közepes hőre, rajta a csirkét süsse kb. 5 percig, közben megfordítva, aranybarnára.
Törölje le az olajat róla és tálalja.
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 csirke, 1 levél citromfű (vagy 1 kk darált citromhéj, vagy 1 szelet citrom), 2 babérlevél, 4 ek darált friss gyömbér, olaj; a páchoz: 3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 5 dkg dió, 1 ek tamarind, 1 ek kurkuma, só és cukor ízlés szerint.
A csirkét vágja 8 darabra, a páckellékeket turmixolja össze, benne pácolja a csirkét 15-20 percig. Wokban tegye a csirkéhez a babérlevelet és citromfüvet, fedő alatt főzze félkészre, ha kell, kis vizet töltsön alá. Vegye ki a csirkét. Hevítsen serpenyőben sok olajat középforróra, benne süsse a csirkét míg barnás lesz, vegye ki és törölje le az olajat. Tálalja darált sült gyömbérrel megszórva.
Hozzávalók (3-4 sz.): 1 fél csirke, hosszában felezve, 4 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek cukor, 2 lit kókuszvíz (1/2 liter kókusztej és 1 ½ liter víz keveréke, vagy kókuszreszelék+víz+2 ek tej), só, bors, olaj.
A csirkét darabolja sütéshez, a hagymát és fokhagymát darálja finomra, a cukrot oldja fel 1 ek vízben.
Lábasba öntse a kókuszvizet, tegye bele a hagymapépet és csirkét, sózza-borsozza ízlés szerint, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja fedő alatt míg a kókuszvíz elfő. Szurkálja meg a csirkét és süsse míg kellően megpirul.
|