E.Margit receptje
Kovászos fehérkenyér (1,2 kg-os lett)
01. 20 dkg BL 80-as liszt 02. 25 dkg aktív (!) búzakovász 03. 2,5 dl langyos víz 04. 1 kk cukor 05. 1 dkg élesztő elmorzsolva
06. 25 dkg BL 80-as liszt 07. 10 dkg RL 90-es világos rozsliszt 08. 5 dkg burgonyapehely
09. 1 kk sikér + késhegynyi aszkorbinsav 10. 2 kk só 11. 4 dkg margarin 12. 10 dkg tejföl
Fontos a sorrend!!
Az első 5 hozzávalót a gépbe tettem, majd egy fakanál nyelével finoman összekevertem. Erre került a következő 3 hozzávaló, úgy szórva, hogy teljesen elfedje a folyékony kovászos részt. Ezután a következő 4 féle hozzávalót egy-egy sarokba tettem. Azért van jelentősége a bepakolásnak, mert az alul levő kovászt hagytam beindulni, és amikor felül kirepedezett a száraz hozzávaló, akkor indítottam el a dagasztást. Ez kb. 40 perc volt. 20 perc dagasztás következett, ekkor kb 30-40 ml folyadékot kellett tennem a tésztához, de ez a kovász állagától függően változhat. A dagasztás után a tésztát kiolajozott kelesztőtálba tettem, majd hagytam jó duplájára kelni, ez most kb. 1ó15 perc volt. Ezután a tésztát kiborítottam, összenyomkodtam, formáztam és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Kb 1,5 órás kelesztés után (ennek félidejében bevágtam pengével a kenyeret), előmelegített sütőben megsütöttem. Félidőben lekentem tiszta vízzel, kb 1 órát sült.
Nagyon finom, nagyon puha, szaftos kenyér lett, igaz a héja sem lett ropogós.
Olyan sikeres volt a kenyérnek, hogy néhány napon belül ismét megsütöttem. Csináltam róla fázisképeket is:
Következőre megemeltem mindent 25%-kal, így egy 1,5 kg-os kenyr lett belőle.
Most csavart kenyérnek formáztam meg, de kelés közben "S" alakban eldőlt a tészta, ezért lett ilyen a végleges formája. |